Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Aneta Grosu: Cum şi de…

Aneta Grosu: Cum şi de ce a fost filat, interceptat şi filmat Boian

De ce nu mai cred că, în R. Moldova, sunt organizate concursuri adevărate, atunci când se încearcă suplinirea unor funcţii importante în stat?

Ieri, am încercat să urmăresc competiţia pentru funcţia de director al CNA. Vroiam să-i ascult pe candidaţi, mai ales pentru că întrebarea “Cât costă funcţia de director al CNA?” aşa şi nu mă lasă în pace. Oameni cunoscuţi şi mai puţin cunoscuţi, persoane cu experienţe diferite. Unii şcoliţi, alţii mai puţin instruiţi. Până la urmă, cei mai mulţi dintre ei – nişte naivi care au acceptat să servească drept “fundal” pentru principalul candidat, cel pe care a mizat puterea şi, de dragul căruia, a şi fost iniţiat acest concurs.

Ieri, până în seară, presa titra deja că directorul actual al CCCEC, Viorel Chetraru, a obţinut cele mai multe puncte la proba scrisă şi la cea orală, în cadrul concursului pentru funcţia de director al CNA. Anume Chetraru ar urma să ocupe funcţia de şef  la CNA, fapt recunoscut şi de Victor Popa, preşedintele Comisiei juridice a Legislativului.

Îmi amintesc, într-un interviu, Chetraru recunoştea că nu a reuşit să facă prea multe la CCCEC. De ce a îndrăznit, dar, să aplice pentru şefia CNA? De ce a fost eligibil, în condiţiile în care R. Moldova, la expirarea mandatului său, rămâne la fel de coruptă ca şi atunci când Chetraru fusese desemnat în funcţie, acum 3 ani?

Concursul de ieri a fost un fel de deja vu. Exact aceleaşi suspiciuni, bănuieli, reproşuri apăruseră şi erau făcute publice atunci când un candidat dintre cei care aplicaseră pentru postul de judecător din partea R. Moldova la CEDO acumulase cele mai multe puncte în concurs. Să fi fost cel mai bine pregătit sau, totuşi, testele au devenit cunoscute de el cu ceva timp mai devreme?

Aceleaşi lucruri, în alte proporţii, desigur, se întâmplă şi în cazul examenelor de Bacalaureat, când unii află, totuşi, din timp conţinutul testelor şi le susţin, desigur, cel mai bine, deşi, pe parcursul studiilor nu prea făcuseră faţă.

Ieri, la Guvern, au fost făcute remanieri de cadre. Au plecat viceminiştri, alţii au venit în locul lor. În astfel de cazuri nimeni nu are cum şti exact după ce criterii anume unii pleacă iar alţii vin. Am avut, totuşi, un şoc mult mai mare atunci când premierul anunţase că, în fruntea unei instituţii de stat, rămasă fără şef de ceva timp, a fost numit un nou director.

Ascultasem, în ajun, declaraţiile unui vicedirector de liceu, acuzat de două eleve că le-ar fi hărţuit sexual, acum un an. Desigur, după atâta timp, nimeni nu va putea demonstra autenticitatea declaraţiilor acelor adolescente, din lipsa oricărui fel de probe. Deriticătoarele din liceu spuneai că ar fi găsit ambalaje de viagra în lădiţa de gunoi din biroul acestuia, iar unele profesoare invocau că vicedirectorul ar prefera, uneori, un fel de intimitate, încuindu-se în biroul său. Acel profesor, de 66 de ani, declara, însă, pentru presă că, la mijloc, ar fi un scenariu, pus la cale în scopul demiterii sale de către cei care râvnesc la o funcţie importantă în administrarea liceului.

Îl ascultam pe acel profesor şi îmi aminteam de Ilie Boian, ex-directorul de la Hidrometeo, demis din funcţie “pentru hărţuire sexuală”. ZdG a scris primul, la 26 aprilie 2012, despre acest caz. Articolul “Hărţuire sexuală într-o organizaţie de stat” a apărut după ce am fost vizitaţi la redacţie de un grup de persoane din afara Hidrometeo, care, aparent, nu aveau nimic în comun cu această instituţie. Acei vizitatori ne relataseră multe şi de toate despre Boian. Îi întrebasem atunci ce au ei personal cu acest subiect. Răspunsul a fost confuz, iar noi am înţeles că e un gen de modestie, manifestată de persoane decise să lupte pentru adevăr, în orice fel de circumstanţe…

Ulterior a fost mediatizată o secvenţă video în care acesta încerca să seducă o femeie. S-au invocat şi nişte precedente, iar, pentru o garanţie mai sigură că Boian nu ar reveni în funcţie, i-a fost intentat un dosar penal. Ieri, la şedinţa Guvernului, am reuşit să înţeleg cum şi de ce a fost filat, interceptat şi filmat Boian. Face parte din politica de cadre a acestui stat.

Aneta Grosu, aneta@zdg.md