Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Aneta Grosu: Consecinţele ultimului cutremur

Aneta Grosu: Consecinţele ultimului cutremur

Ce coincidenţă! De Ziua Internaţională a Libertăţii Presei, mai multe evenimente locale şi internaţionale au dat peste cap orice idee de sărbătoare, cultivată stingher de jurnalişti. Sute de întrebări nu încetează să sufoce neuronii obosiţi chiar şi ai celor mai ingenioşi oameni de presă.

Aşadar, să începem cu evenimentul calificat drept cel mai important pe mapamond în ultimul deceniu – lichidarea lui Osama bin Laden. Totuşi, a fost sau nu lichidat acesta? De ce omorul lui bin Laden a trebuit să devină un eveniment „televizat”? Cum a evoluat în sondaje preşedintele SUA, Barack Obama, după moartea celui mai de temut terorist din lume? Cine ar putea deveni succesorul lui bin Laden la conducerea al Qaeda? Vor încerca sau nu teroriştii să se răzbune pentru moartea liderului lor?

Amplasarea scutului american antirachetă în România, se pare, a tot fost amânată şi din cauza atitudinii Rusiei, care s-a opus unei decizii favorabile. Cum vor evolua relaţiile României cu Rusia, după amplasarea scutului neagreat de aceasta? Va atrage sau nu scutul american antirachetă mai mulţi investitori străini spre România? Ce ar avea de câştigat R. Moldova de pe urma acestui eveniment?

Să nu uităm şi de ultimul cutremur, de circa 5 grade pe scara Richter. Ce influenţe a avut cutremurul de la 1 mai 2011 asupra situaţiei din PLDM? Ce se întâmplă, de fapt, în acest partid? De ce a părăsit Mihai Godea formaţiunea pe care a fondat-o împreună cu alţi pldm-işti cu doar câteva zile înainte de expirarea termenului de înregistrare a candidaţilor la şefia Primăriei Chişinău? Este sau nu adevărat că vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, a efectuat o vizită secretă la Viena împreună cu şeful fracţiunii parlamentare a PLDM, Mihai Godea? Dacă este adevărat, de ce ar fi trebuit să se întâlnească anume la Viena, atâta timp cât, la Chişinău, ar fi putut beneficia de discreţie totală pentru orice fel de negocieri? Cât de probabilă poate fi versiunea apropierii „strategice” dintre PLDM şi PCRM? Este adevărat că Victor Bodiu pune umărul la victoria lui Igor Dodon în lupta pentru Primăria Chişinău? Dacă-i aşa, cum vor împărţi cei doi o eventuală victorie?

Cine şi cum a decis să reducă din spaţiul de manevră al PCRM, condus de Vladimir Voronin, constituind un alt Partid Comunist, cu o denumire similară? Cum va reacţiona Voronin? Vladimir şi Oleg… Ce va face Mark Tkaciuk după lansarea clonei actualului PCRM?

De ce abia acum procurorul general, Valeriu Zubco, a decis să se intereseze de soarta Investprivatbank? Cine i-ar fi putut „stimula” interesul faţă de cazul falimentării spectaculoase a acestei bănci comerciale? Cine l-ar putea determina pe procurorul general să manifeste curiozitate şi interes faţă de alte dosare, cum ar fi „7 aprilie”, „Heroina” sau „Comercializarea funcţiilor” în stat?

Cine a clonat Ziarul de Gardă, producând o parodie de prost gust, intitulată „ZdC”, pentru a compromite prima şi singura publicaţie liberă de investigaţii din R. Moldova? De ce, şi după 14 zile de la apariţia acestei mizerii politice şi editoriale, nicio instituţie nu-i caută pe făptaşi, deşi au fost sesizate oficial toate structurile responsabile? Cum poate fi explicată certitudinea potrivit căreia, cel puţin până la 5 iunie 2011, nimeni nu va afla nimic?

Cine a produs filmul erotic cu primarul Chirtoacă într-un rol central? De ce nu sunt lansate astfel de filme şi cu alţi candidaţi?

Cine ameninţă libertatea presei în R. Moldova? De ce se răceşte timpul?

Aneta Grosu, 
aneta@zdg.md