Aneta Grosu: Confesiunile unui nefumător

Deşi sunt nefumătoare, în ultimul timp a început să mă intereseze tot mai mult subiectul ţigărilor. Nu atât calitatea lor, mărcile sau dozele care pot fi mortale pentru sănătatea cetăţenilor, cât calea pe care acestea o parcurg, de la producător până la piaţă, îmbogăţindu-i pe traficanţi. Pe de altă parte, potrivit producătorilor, contrabanda s-a transformat de mult dintr-o problemă de supravieţuire a săracilor din zonele de frontieră în criminalitate, spălare de bani şi crimă organizată.

Aproape zilnic, statisticile de frontieră şi presa din România publică informaţii despre capturi de ţigări de contrabandă la punctele vamale Galaţi, Vaslui, Iaşi sau Botoşani. Toate loturile de ţigări ajung încolo din R. Moldova şi Ucraina. Ţigările sunt transportate în anvelopele de rezervă ale automobilelor, în pereţii dubli ai unor unităţi de transport, în cisterne cu inflamabil, fiind ambalate, desigur, pentru a rămâne uscate. Mai nou, la început de septembrie, 100 000 pachete de ţigări au fost traficate din R. Moldova în România printr-un canal al râului Prut.

Statisticile capturilor contrastează, însă, cu cele ale dosarelor judiciare iniţiate în R. Moldova pentru contrabandă cu ţigări.

O informaţie de ultimă oră, mediatizată de Procuratura Generală (PG), spune că, la Judecătoria Cahul, a ajuns o cauză penală declanşată pe faptul tentativei de contrabandă, în proporţii deosebit de mari, săvărşită de două sau mai multe persoane. Potrivit procurorilor, drept temei pentru începerea urmăririi penale a servit faptul că, la 13.08.2010, adică acum o lună, pe la 2323, la punctul vamal Giurgiuleşti – Galaţi a fost prins în flagrant un cetăţean, D.V., în momentul în care încerca să treacă prin contrabandă ţigări ascunse în locuri special adaptate în autocamionul cu remorcă pe care îl conducea. În urma percheziţiei, în autocamion şi în remorcă au fost depistate 124 890 de pachete cu ţigări de model “MT”, în valoare de 499 560 lei MD, ascunse în locuri special adaptate.

Straniu, dar a fost nevoie de mai puţin de o lună ca dosarul acestui cetăţean să fie transmis în judecată. Tot PG anunţă că, de la începutul anului curent, procurorii au iniţiat 8 cauze penale sub aspectul comiterii contrabandei cu ţigări, iar 3 dintre acestea au fost expediate instanţelor de judecată. Dar celelalte cazuri de contrabandă? Dacă în 9 luni din 2010 au fost iniţiate doar 8 cauze penale de contrabandă, ce s-a întâmplat cu celelalte capturi de pe la vame? În România, potrivit statisticilor neoficiale, una din 4 ţigarete provine din contrabandă.

Totodată, informaţii oficiale spun că, în România, ar fi puşi sub acuzare peste 2000 de cetăţeni români şi ai R. Moldova pentru infracţiuni de trafic cu ţigări, peste 300 fiind arestaţi.

8 dosare în R. Moldova şi 2000 de traficanţi puşi sub acuzare în România? Cine protejează contrabandiştii de ţigări din R. Moldova, asigurându-le imunitatea în faţa instanţelor de drept?

Aneta Grosu,
aneta.grosu.zdg@gmail.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Victor Gotisan

    In ultimul timp se aud din ce in ce mai multe cazuri din asta. Se creaza impresia ca probabil incurca business-ului unui Cineva care are si el un asemenea business. Si, cind era in opozitie nu avea “pirghii de reglementare” a acestui mecanism, acuma insa le dispune pe toate. 🙂

  2. Dian

    Felicitari pentru dermes si pentru energia pe care o depui cu acest proiect!Legat de aceste fotografii, as opta pentru a doua varianta 1945-1947 deoarece sunt tentat sa cred ca se refera la o manifestatie in timpul (sau spre finalul) guvernului Petru Groza, deci inainte de detronarea regelui Mihai. Altfel nu s-ar explica lozincile privind cresterea productiei si inlaturarea speculei alaturi de soldatul rus (la tribuna!). Ma gindesc ca in perioada capitalista s-ar fi militat mai mult pt zile libere, program de lucru mai scurt etc. Iar daca depasim perioada, nu s-ar mai explica steagurile americane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *