Aneta Grosu: Condamnarea preşedinţilor

Câteva cutremure, de altă natură decât cele care au zguduit Japonia, s-au produs în ultimul timp în state precum Ucraina, Israel, Franţa sau Italia.

Ucraina. Fostul preşedinte ucrainean Leonid Kucima este inculpat de Parchetul General al Ucrainei pentru asasinarea, în anul 2000, a jurnalistului Gheorghi Gongadze. «Confirm că o procedură penală a fost deschisă împotriva lui Kucima», declara, pe 22 martie, adjunctul procurorului general al Ucrainei, Renat Kuzmin. «Kucima este bănuit de abuz de putere, după ce a dat ordine ilegale colaboratorilor MAI», a mai precizat Kuzmin. Potrivit acestuia, ordinele lui Kucima au şi avut drept consecinţă moartea jurnalistului.

Amintim că Gongadze scria despre corupţia la nivel înalt manifestată în perioada regimurilor post-sovietice. El a fost asasinat acum 11 ani. După ce, în septembrie 2000, dispăruse fără urmă, în noiembrie 2000 corpul său decapitat a fost găsit într-o pădure din regiunea Kiev. Încă în 2000, presa de la Kiev dezvăluise nişte înregistrări audio, făcute în biroul preşedintelui de atunci, Leonid Kucima. O voce, despre care s-a scris că ar fi a preşedintelui ucrainean, cerea eliminarea lui Gongadze. După 11 ani de la comiterea crimei, procurorii ucraineni au dezvăluit că principala probă în dosar ar fi anume acea înregistrare audio.

Israel. Tot de circa 11 ani au avut nevoie şi procurorii israelieni ca să-l pună sub acuzare pe fostul preşedinte israelian Moshe Katsav, găsit vinovat de comiterea a două violuri, în perioada în care s-a aflat în fruntea Ministerului Turismului (1996-1999), dar şi de alte acţiuni indecente, de pe când ocupa funcţia de preşedinte (2000-2007). Obstrucţionarea justiţiei este un alt cap de acuzare în cazul ex-preşedintelui israelian. Moshe Katsav, de 65 de ani, condamnat la 7 ani de  închisoare, a declarat în sala tribunalului: «Se înşală, este o minciună», negând astfel toate acuzaţiile aduse de justiţie la adresa sa.

Italia. De câţiva ani buni justiţia din Italia încearcă să demonstreze că premierul Silvio Berlusconi a fost implicat în infracţiuni de prostiuţie cu minori şi în trafic de influenţă. Justiţia italiană beneficiază, în demersurile sale, de sprijinul Curţii Constituţionale, care a acceptat retragerea imunităţii premierului, dând astfel undă verde anchetatorilor şi judecătorilor.

Franţa. Pe 8 martie 2011, după bătălii date timp de 15 ani în justiţie, la Paris a fost redeschis procesul în care fostul preşedinte al Franţei, Jacques Chirac, este acuzat de deturnare de fonduri publice şi abuz de încredere. În perioada 1994-2007, mai mulţi magistraţi au încercat inculparea lui Jacques Chirac în scandalul falşilor electori sau pentru oferte de bilete de avion, pieţe publice trucate, finanţări oculte ale partidului său, angajări fictive, pe când era primar de Paris. Chirac este suspectat că a acceptat ca persoane care lucrau pentru partidul său să fie plătite de Primăria Parisului. Potrivit justiţiarilor francezi, Chirac riscă 10 ani de închisoare şi 150.000 de euro amendă.

R. Moldova. Nici după doi ani de la căderea regimului comunist, în R. Moldova nu a fost finalizat vreun dosar penal de corupţie, de abuzuri, de obstrucţionare a justiţiei, de violenţă, de teroare, de omucidere sau de spălare de bani. Timp de 8 ani, cât comuniştii s-au aflat la putere, au fost vehiculate zeci de subiecte. Riscând, cele câteva medii de informare neafiliate puterii au publicat zeci de articole cu dezvăluiri ale dezmăţului guvernanţilor. Tăcerea care s-a lăsat în ultimii doi ani aduce a amnezie. Timpul lucrează întotdeuna în favoarea infractorilor. În timp, dispar probe, martori, mărturii, dar mai ales tenacitatea celor decişi să lupte până la capăt.

La începutul carierei sale de procuror general, Valeriu Zubco declara într-un interviu pentru ZdG  că circa 30% din numărul petiţiilor care veneau la Procuratură erau adresări secretizate din partea Consiliului Suprem de Securitate, condus de Vladimir Voronin. «Toate veneau cu griful secret. Am solicitat Cancelaria să facă o analiză a tuturor petiţiilor cu inscripţia secret. Aşa erau comandate anchetele. La sfârşitul evaluării acestor petiţii, dar e vorba de un volum foarte mare din 2001 până în 2009, se va face o analiză a cazurilor: cine a ordonat şi ce fel de dosare au fost». Zubco promitea că vor fi investigate persoanele care au dispus aceste anchete, deoarece «nu e legal ca cineva, folosind situaţia de serviciu, să dea asemenea indicaţii în interes personal». Promisiunile erau făcute la 10 noiembrie 2009.

Aneta Grosu, 
aneta@zdg.md


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Alimanescu Alexandru

  Articolul Anetei Grosu sintetizeaza o satre de fapt.Ramn nelamurite niste mici aspecte. Ce amestec a avut Vladimir Voronin in activitatile lui Leonid Kucima? Daca se consiedra perioada in care a fost presdinte Vladimir Voronin o dictatura sau o democratie?
  Cine a tulburat apele in timpul mitingurilor din aprilie?Ce a facut actuala conducere pentru introducerea vizei shengen pentru cetatenii moldoveni? Multumesc de articol, in general este bine scris.

 2. Sandu Aliman rezervist Dir a-Va

  Mai lipsesc: fostul presedinte al Germaniei, al Koreii, al USA, actualul si fostii presedinti ai Romaniei, Rusiei, UE, Argentina si Republica Comgo.
  Subiectul este amplu si greu de digerat pentru orice analist de justitie politica.
  Daca se pot considera “fapte de abuz de putere” interventiile Elenei Ceausescu pentru asigurarea locurilor de munca si locuintelor de la stat pentru femeile insarcinate, muncitoare in diferite sectoare economice, si sanctionarea unor prim secretari de catre Nicolae Ceausescu, pentru neutilizarea fondurilor publice privind constructia de locuinte si investitii in infrastructura neefectuate din neglijenta (cum ar fi cazul lui Ion Iliescu de la Iasi, cand corpul de control a gasit neutilizati 14,5 milioane lei din contul Bancii Nationale in contul Consiliului Judetean Iasi destinati : constructiilor de locuinte, scoli si gradinite, parcuri de joaca pentru copii, prevazuti in Bugetul de Stat aprobat de MAN), ar fi o exagerare. Pana sa vedem ce s-a intamplat in Ukraina cu Iulia Timosenko, ar fi bine de vazut coruptia din zona carpato-danubiano-pontica. Ar fi interesant, daca unii jurnalisti isi asuma raspunderea de a pubica date confidentiale privind acte fapte si evenimente produse dupa asasinarea sotilor Ceausescu fara o justa si documentata motivare a rechizitoriului.
  Pentru improspatarea memoriei, uzul de arma impotriva teoristilor care au atacat UM si Sediile APL era legal, si nu a fost aprobat de Nicola Ceausescu. Era art. 71 din RGG. Ca presa manipuleaza in continuare este un alt aspect. Ca nu au fost gasiti ” specialistii ” care au creeat diversiunea in decembrie 1989, iar acuzatorul poporului Dan Voinea primeste pe luna zece mii de euroi, drept pensie de stat ( a nustiu caruit stat este o alta poveste ).
  Noi cei din Linia I urmarim cu interes noi dezvaluiri.

 3. Simion Tiberiu- gen informator

  Felicitari Anetei Grosu pentru articol. Eu cand m-am vazut cu seful FSB de la Chisinau, in fatza Mall-ului din Timisoara, mi-a prezentat o alta varianta. Pai daca noi nu dam drumu la datele compromitatoare despre conducerea de la Kremlin, de ce astia ne taxeaza pe noi ca antisovietici si eretici religiosi. Va reamintesc ca religia predominanta la romani este ortodoxa si ca incepand din 1877, s-a realizat o fratie de arme intre cele doua popoare. Ori daca asteptam pe unchiul Sam sa vina sa ne culeaga porumbul si sfecla pentru smahoanca unde am ajunge. Tot noi trebui sa ne ajutam acoalea, ca morocanii se ajuta numai pe ei si pe urmasii lui Judah. Nu-i asa?

 4. OMUL

  FORTELE OCULTE:
  ASASINATE LA COMANDA contra Marii Re-Uniri cu România:
  O A DOUA DECAPITARE A INTELECTUALILOR NOSTRI IN ULTIMII 20 DE ANI,

  / PRIMA FIIND DEPORTARILE SI GENOCIDUL IN ANII 1940 COMIS DE OCUPATIA RUSEASCA /

  Martirii Neamului Nostru:

  ————————————————————————————————————————————
  1. Mihail Garaz – impuscat in fata casei la 60 de ani – / 1930 – 1990 / – poet si publicist.
  2. Dumitru Moldovanu – un tânar patriot, omorât in Nov.1990.
  3. Ion Gheorghita – impuscat si el in fata casei la 52 de ani – / 1939 – 1991 / – poet.
  4. Grigore Vârtosu – mare patriot,
  impuscat in spate in iulie 1992 in razboiul cu rusii de pe Nistru.
  5-6. cântaretii cuplul Doina / Marin / – la 34 de ani – / 1958 – 1992 /
  si Ion Aldea-Teodorovici – la 38 de ani – / 1954 – 1992 /- «accident» inscenat.
  7. Ion Dumeniuk – la 56 de ani / 1936 – 1992 / – lingvist, publicist, otravit-iradiat.
  8. Ion Vatamanu – la 56 de ani – / 1937-1993 / – poet, publicist, savant,otravit.
  9. Nicolae Costin – la 59 de ani / 1936 – 1995 / – primar de Chisinau, iradiat cu cesiu
  10. impreuna cu soferul sau – / Tudor, grav bolnav /
  11. Petre Teodorovici- la 47 de ani – / 1950 – 1997 / – cântaret, iradiat-otravit,
  care stia prea multe despre cei care i-au omorât fratele si pe Doina.
  12. Lidia Istrati – la 56 de ani – / 1941 – 1997 /- scriitoare, deputata,
  iradiata-otravita pentru curajul sau contra mafiotilor.
  13. Gheorghe Ghimpu, la 63 de ani – / 1937- 2000 / – disident, deputat, «accident» inscenat
  14. si colegul sau Ion Caftanat- / aflat la volan in aceeasi masina /
  15. Veniamin Apostol – la 62 de ani – / 1938 – 2000 / – actor, iradiat-otravit
  16. Ion Mija – la 63 de ani – / 1938 – 2001 / – cineast, iradiat-otravit
  17. Nicolae Sulac – la 65 de ani – / 1936 – 2003 / – cântaret, iradiat-otravit
  18. Iacob Burghiu – la 62 de ani – / 1941-2003 / – prozator si regizor, iradiat-otravit.

  4 ASASINATE in lanț:
  ————————————————–—————————
  19. Emil Loteanu /1936-2003/, cineast /otrava in cafea la Moscova, probabil era un fost agent,
  care cunostea prea multe despre presedintii comunisti ai RM, si devenise nesupus, deci periculos/.
  20. Grigore Grigoriu – /1941-2003/, actor, prietenul bun a lui Emil Loteanu,
  de aceea a fost si el anihilat printr-un «accident» aranjat.
  21. Traian Grigoriu – /1972-2004/, fiul lui G. Grigoriu, actor la Piatra-Neamt, care si el, sarmanul, probabil,
  stia câte ceva din culisele politicii ruso-moldovenesti: «accident» mortal, impreuna cu prietenul sau:
  22. Adrian Neacsu – /1972 -2004/, actor
  —————————————————————————————–
  23. Vladimir Nicu – la 76 de ani – / 1928 – 2004 / – istoric, om politic, iradiat-otravit.
  24. episcopul Doremidont – la 45 de ani – / 1961 -2006 /, » accident» la comanda.
  25. corpul lui Andrei Buzu, patriot si primar de Drasliceni, r. Criuleni a fost gasit intr-o fântâna.
  26. Victor Ciutac – la 71 de ani – / 1938 – 2009 / – actor, iradiat-otravit
  27. Grigore Vieru – la 74 de ani – / 1935 – 2009 / – poet national, «accident» inscenat.
  28. Ion Contescu – omorât in 2009, profesor, istoric, iradiat-otravit.
  29. Andrei Vartic, la 61 de ani – / 1948 – 2009 / – publicist, poet, savant, otravit-iradiat.
  30. Andrei Savciuc , la 21 de ani – / 1988 -2009 / – student la Bucuresti, «accident» inscenat.
  31. Tudor Cataraga – la 54 de ani – / 1956 – 2010 / – sculptor,
  32. / asasinat /»accident» rutier la comanda “/ impreuna cu sotia sa Dora /
  33. Vlad Gheorghelas – la 61 de ani – / 1950 -2011 / –
  cântaret, iradiat-otravit / cancer /.
  34. Andrei Buzu – patriot si primar de la PPCD in s. Drasliceni /Criuleni,
  omorât si aruncat intr-o fântâna la 4 August 2007.
  35. Valentin Ciobanu, fost vice-presedinte al PPCD, la 14 septembrie 1998, a fost omorat cu lovituri de rangi in mijlocul zilei, chiar in pragul casei sale.
  36.
  Leonida Lari – / la 62 de ani, 1949-2011 /
  scriitoare si martira nationala, iradiata la “cancer”
  si fratele ei Leonard Tuchilatu, poet /1951-1975/,
  “răpus” in armata ruseasca.
  37.
  Vasile Vatamanu – / la 56 de ani , 1955-2011 /, deputat in primul Parlament democrat din 1990, jurnalist sportiv si mare prieten al familiei poetului martir Grigore Vieru. “Accident” rutier prin orbire din fata.
  38.
  Marius Sava, un tânar licean de 19 ani omorât la Timisoara la 4 Septembrie 2011,
  in timpul expozitiei Steagului lui Stefan cel Mare, adus de la Bucuresti la Muzeul de Istorie din Chisinau.
  / 24 August – 12 Septembrie 2011 /
  39.
  Tudor Arnaut /1959 – 2012/, profesor de istorie la Universitatea din Chisinau; “un alt accident rutier”
  ca “recompensa” oculta pentru toate relatiile lui strânse cu România, mort cu o zi inaintea /27 Aprilie /inceperii unei importante Conferinte Internationale a Istoricilor cu referinta la data de 16 mai 1812- Bicentenarul ocupatiei noastre de catre Imperiul tarist.

  ——————————————————————————————————————
  40.
  + PLUS 5 tineri torturati, schinjuiti si masacrati de catre teroristii-politisti mascati in aprilie 2009
  in timpul protestelor anti-comuniste si anti-voronin de la Chisinau:
  41. Valeriu Boboc /1985 – 2009/
  42. Ion Ţâbuleac
  43. Eugen Ţapu
  44. Maxim Canişev
  45. Radu Ciobanu
  ———————————————————————————–
  Bucovina de Nord si Sudul nostru care plâng:
  46.
  In 1993 patriotul si primarul Ion Rotaru din s. Boian, judetul Cernauti, si-a pierdut mintile dupa ce unul din fii sai a fost ucis în condiţii «enigmatice».
  47.
  Mihai Jar / 1960-1999 / mare patriot si directorul scolii românesti 26 din or. Cernauti — «moare subit» /otravit/.
  48.
  Adrian Dohotaru – la 56 de ani –/1939 -1995/ – diplomat român, «accident mortal» inscenat pe autotrasa de lânga Chilia la sud la Dunare.
  ————————————————————-
  49.
  + plus cei câtiva monahi tineri de la manastirile Capriana, Tipova, etc.
  omorâti pentru vederile lor pro-românesti / suntem in cautarea numelor lor /.
  N.B.
  + plus cele câteva sute de victime moldovene din timpul razboiului cu rusii de la Nistru din 1992.
  c)
  Daca cunoasteti si alte cazuri de asasinate politice,
  va rugam sa completati aceasta lista neagra a EROILOR NOSTRI.
  ———————————————————————————————————————————–
  Deci vedem ca timp de 20 de ani se duce o lichidare sis-tematica oculta speciala a celor mai importanti patrioti români moldoveni.
  CINE SUNT URMATOARELE VICTIME ?
  OARE NU AVEM CURAJUL SA DEMASCAM ASASINII NATIUNII NOASTRE SI SA STOPAM ACEST GENOCID ?
  AMINTIRE SI POMENIRE VESNICA PATRIOTILOR MOLDOVENI
  CARE AU FOST LICHIDATI PENTRU O CAUZA MAREATA
  – ROMâNIA MARE !

 5. Bulă

  “Tacerea din ultimii 2 ani aduce a amnezie”.Eu zic ca aduce a complicitate.S-a schimbat de fapt comunismul banditesc pe comunismul smecher si imputit,deci acelasi putregai cu acelasi rezultat si scop:saracia poporului.
  Zubco spunea orice,doar trebuia sa puna mana pe fotoliu dupa ce l-a servit cu dragoste si devotament pe Voronin.Lupu a votat impotriva suspendarii imunitatii lui Voronin si mearga nunta sanatoasa.Ce alta krîșa putea sa-si mai doreasca Voronin decat primul om in stat,care a nenorocit tara 8 ani alaturi de el,si procurorrul general.
  O apa si un pamant.Plange puscaria dupa toti,imi pare,mai mult dupa AIE.Toti patrihotii acestia vin de-acolo,de la troaca lui Voronin,Filat,Lupu,Urechean,Zubco si bande intregi de “conducatori”,acolo s-au indopat intai,au facut “practica” de jefuit,azi si-au pus “experienta” in practica.Nimeni nu poate sa-l infunde pe nimeni,pt ca s-ar infunda in primul rand,pe el insusi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *