Aneta Grosu: Comisia de buzunar

Două evenimente s-au suprapus în ultimele zile, făcând să readucă în prim-planul dezbaterii publice (una amorfă, ce-i drept) interesul pentru combaterea corupţiei în rândul funcţionarilor de stat.

Unul dintre cele două evenimente a fost discutarea în Parlament, în prima lectură, a Legii cu privire la Comisia Principală de Etică, constituirea căreia este tergiversată de 7 ani.

Cel de-al doilea – campania “Interese la vedere”, lansată de Asociaţia Presei Independente şi Alianţa Anticorupţie, prin care persoanele cu funcţii publice sunt solicitate să completeze Declaraţia de interese personale şi să o expedieze iniţiatorilor acţiunii.

După ce am lecturat primele trei declaraţii, semnate de Viorel Chetraru, director CCCEC, Mihai Godea, parlamentar, şi Marian Lupu, preşedinte al Parlamentului şi şef-interimar al statului, am zis că ceea ce ar trebui să fac în clipa imediat următoare e să citesc proiectul Legii despre Comisia Principală de Etică.

Din declaraţia lui Chetraru am aflat câteva detalii esenţiale despre apropiaţii săi, adică despre cei care constituie cercul său de interese. Soţia sa, Loreta, bunăoară, este economist-coordonator la “Chişinău-Gaz”, având un salariu de 5580 de lei, cu 220 de lei mai puţin decât salariul declarat al directorului CCCEC. Cumnata sa este fondatoare a două firme în România, fratele – medic traumatolog la Chişinău, iar tatăl, Anatol Chetraru, este consilier raional la Hânceşti şi membru al Consiliului executiv-politic al PDM.

Parlamentarul Mihai Godea are un salariu de 7100 de lei, el fiind singurul întreţinător în familie, deoarece soţia sa, fiica cineastului Dumitru Olărescu, potrivit Declaraţiei de interese, este neangajată.

Marian Lupu a fost cel mai “ingenios” dintre toţi trei. El şi-a completat declaraţia aproape indescifrabil, cu un pix de culoare neagră. Potrivit documentului, preşedintele Parlamentului nu are nicio legătură cu organizaţii internaţionale sau structuri economice, dar nici cu familia sa. Singurul om “de legătură” ar fi, potrivit declaraţiei, soţia sa, Victoria, profesoară la ASEM. Niciun cuvânt despre salarii sau despre legăturile sale de rudenie. Aşa o fi înţelegând şeful Legislativului că ar  trebui respectată Legea despre conflictul de interese, care îi obligă pe demnitari să completeze şi să facă publice Declaraţiile de interese personale?

Cum spuneam, Campania “Interese la vedere” coincide în timp cu prezentarea în Parlament a Legii despre Comisia Principală de Etică.

Potrivit proiectului acestei legi, declaraţiile de interese personale ale demnitarilor vor fi verificate de Comisia Principală de Etică, ce urmează a fi constituită. S-a decis că din cadrul acestei Comisii vor face parte 26 de membri, inclusiv preşedintele şi vicepreşedintele, numiţi de Legislativ. De fapt, întreaga procedură de activitate a noii structuri va fi reglementată de Parlament.

Să ne imaginăm acum o Comisie de Etică, fie ea şi principală, în fruntea căreia se află un preşedinte propus şi votat de Legislativ, adică de majoritatea parlamentară. Cum ar încerca aceasta să verifice cele 3 declaraţii de interese? Cum ar proceda dacă ar constata că un funcţionar a emis un act administrativ, a încheiat un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese? Va apela sau nu în instanţa de judecată, aşa cum prevede legea?

Or, potrivit legii, demnitarii nu au dreptul să utilizeze sau să admită utilizarea informaţiei de serviciu sau a oricărei alte informaţii din activitatea lor în interese personale; să facă uz de serviciu pentru obţinerea unui beneficiu neprevăzut de lege sau de contractul individual de muncă; să folosească bunurile din proprietatea publică în interese personale; să facă uz de avantajele funcţiei lor oficiale.

Nu-mi imaginez cum ar fi posibil ca o comisie de acest fel să “sape” sub preşedintele actual al Parlamentului, Marian Lupu, pentru a demonstra că a prezentat o declaraţie inconsistentă sau poate chiar falsă? Cum va încerca respectiva comisie să “sape” sub Viorel Chetraru, director CCCEC, şi el omul guvernării?

De ce, la o adică, cei 24 de membri ai comisiei vor fi aleşi prin concurs, iar preşedintele şi vicepreşedintele vor fi numiţi de Parlament? De ce nu ar fi organizat un concurs pentru selectarea a 26 de membri ai comisiei care, ulterior, ar alege preşedintele şi vicepreşedintele? Dacă va fi organizat un concurs, cine va face parte din componenţa comisiei de selectare? Ce sancţiuni vor exista pentru falsificatori sau pentru cei care îşi ascund interesele şi veniturile?

Cine poate garanta astăzi că, dacă ar exista, o astfel de comisie ar funcţiona eficient în R. Moldova? Cine va exclude opoziţia celor care, timp de 7 ani, au tergiversat constituirea acesteia? Ce garanţii avem că trecerea legii respective de prima lectură nu ar fi o simplă tentativă de a năuci Occidentul, prin votarea şi crearea a încă unei comisii de buzunar?

Aneta Grosu, 
aneta@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. iulian gribincea

  Comisia de Etica nu va functiona corect din start pentru ca nici numele acesteia nu este apropriat functiilor pe care si le-a emis. Aici mai mult adie a interese economice decat a morala, corectitudinea si dreptatea. Oare la ce zic demnitarii nostri se reduce cuvantul etica? Ma indoiesc.

 2. galina

  POLITICA SI JUSTITIA nu merg intr’un pas…ba chiar nici nu au aceeas directie…
  JUSTITIA ESTE UNIVERSALà…politica este individualà,dupà comoditàtile unor grupuri limitate…
  ETICA(MORALA)indicà pur si simplu ceva care cineva vrea sà iti impue…este o shemà de a domina,o formà de sclavitate…
  SE AJUNGE LA CEEA CE E JUST si gresit DE SINE STàTàTOR pe baza unui stil de viatà responsabil si cinstit NU este just CA CINEVA Sà ITI IMPUE REGULI…

  dar in o societate cu mentalitatea in caus e posibil de a lega de ghit pe toti, pentru a nu làtra chind nu ai permis…de a nu te misca chid nu ai permis…de a nu musca,fàrà comandà…
  INTRE ANIMALE E POSIBIL ACEASTA…cu atit mai mult cà e si o COMODITATE ECONOMICà…

  INTRE FIINTE UMANE e imposibil…

  pàrerea mia
  multumesc

 3. AVRAAM

  Proiecte.Legi.Comisii.Legislativ.Preşedinte.Vice/preşedinte.Interese.Avantaje.Partajări.Principii.Un limbaj specific corupţionerilor.Da poporului îi place mai mult limbajul simplu a Preşedintelui Ghimpu- Kidănit.Furat.Otkat.Inşelat.Insuşit.Dus de nas.Navarit.Interese şi bani.Bani!!!bani!!!Din noi din voi,din invăţamînt din Air Moldova,din facturi,din “Legea cazinourilor”,din scutirea de TVA a unor agenţi,din Comisia Principală de Etică,din comisiei de selectare,din conflictul de interese,la Moldova in Parlament se fac bani din orice!Nu degeaba se zice in popor,bani mari se invartesc in biynes.Banii foarte mari in politica.

 4. DACUL

  Comisia de etica este o prostie si sa vedeti de ce:
  1.Cine numeste componenta comisiei ,acel partid nu v_a fi niciodata anchetat de comisie
  2.Cine numeste seful comisiei (la fel ca mai sus)
  3Solutia este :Justitia independenta nesubordonata politicului
  4,Egalitatea de putere in stat a puterilor :justitie===parlament==executiv(ministrii)==presedinte
  Atunci ,cine incalca legea chiar si presedintele se v-A teme de justitie .

 5. galina

  dacul,dacà se poate o làmurire cu cuvinte mai simpli,cà mintea mia cu ghindurile intime nu ajunge la intelectul tàu…
  gàseste-mà pe facebook ::: viviana radu…dacà nu va fi dialogul pe ziar,cà sàrim in cap cuiva posibil…
  multumesc

 6. shova

  etica incepe de la cultura generala a fiecarui individ.dar daca unul e cioban,sa-si vada de oile sale,adica fiecare sa-si stie locul.
  numai ca ciobanul pretinde c-ar fi buricul pamantului si-si baga nasul unde nu-i fierbe oala.
  “egalitatea de putere a puterilor”,(razele solare ale soarelui),sau a diferentia cand se scrie va sau v-a,e o dovada concludenta cine si cum ajunge in varf,cam astia-s.cu alte cuvine,din pat in pat se ajunge la palat.
  e vorba de eficienta puterii,nu de egalitate.fiecare sa-si faca meseria conform capacitatilor intelectuale,mai ales cand e platit din ban public.
  insa ciobanul prinde momentul oportun,isi schimba oile pe alte oi si traiasca prostia,ca de prosti nu ducem lipsa.
  dovada e si asa-zisa comisie de etica.asta demostreaza din start nu numai ciobania,dar si hotia ciobanilor.adica toata hoarda asta de mancai pe spatele nostru fara niciun rezultat sau eficienta,mai trebuie si controlata ca sa nu fure? pai nu votam noi pe cei mai si cei mai cumsecade? la ce serveste o comisie? adica ciobanii se baga la ciolan,din start deja stiind ce au de facut:ciordeala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *