Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Aneta Grosu: Calculele procurorilor

Aneta Grosu: Calculele procurorilor

La mijlocul acestei săptămâni, Procuratura Generală a vorbit în cifre despre corupţie. Statisticile anticorupţie, pe jumătate de an 2011, arată la fel de suspecte, sau chiar hazlii, ca şi cele din alte perioade de timp. 

Deci, în ultimele 6 luni ale anului în curs, Procuratura şi organele de urmărire penală ale CCCEC şi MAI au iniţiat 174 de cauze penale legate de infracţiuni de corupţie. În perioada respectivă a anului trecut, numărul unor astfel de cauze era cu 30 mai mare. Totodată, au fost iniţiate 107 cauze privind comiterea infracţiunii de abuz de putere sau abuz de serviciu şi 114 cauze privind comiterea infracţiunii de exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Un cititor neiniţiat poate, pur şi simplu, să calculeze numărul infracţiunilor de corupţie comise zilnic în R. Moldova, pe parcursul anului 2011. Potrivit cifrelor prezentate de procurori, ar reieşi că, în fiecare zi din ultimele 6 luni, în R. Moldova au fost comise câte 2 infracţiuni de corupţie.

În aceeaşi perioadă, din numărul total al cauzelor penale aflate în gestiunea Procuraturii şi organelor de urmărire penală ale CCCEC şi MAI, 135 au fost deferite justiţiei. Un calcul elementar arată că, zilnic, în instanţele de drept ajung, în medie, 0,75 dosare de corupţie, instrumentate de procurori. Deci, 1,25 dosare “se pierd” zilnic în drumul de la procuratură spre justiţie.

Şi asta nu e tot. În perioada de referinţă, instanţele de judecată au finalizat examinarea judiciară a 93 de cauze penale privind infracţiuni de corupţie. Dacă parcurgem aceeaşi cale, constatăm că, zilnic, în instanţele de judecată ar fi fost pronunţate 0,5 sentinţe în dosare de corupţie. Deci, şi pe această cale, se pierd zilnic 0,25 dosare.

Mai e un aspect. Conţinutul sentinţelor pronunţate. Astfel, în aceeaşi perioadă, 38 de persoane acuzate de corupţie au fost, pur şi simplu, amendate. Un număr de 13 persoane au fost condamnate la închisoare… cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei.

Alte 11 persoane s-au ales cu amendă şi închisoare cu suspendare. Până la urmă, doar 2 persoane au fost condamnate la închisoare cu executarea reală a pedepsei, adică doar două vor ajunge până în penitenciar. Câte cifre, câte calcule, câte anchete, câte frământări, câtă vâlvă, toate anunţate ca fiind aspecte ale combaterii corupţiei, în schimbul a doar două sentinţe de condamnare cu închisoare, în jumătate de an.

În topul profesiilor persoanelor recunoscute vinovate de comiterea infracţiunilor de corupţie, colaboratorii de poliţie deţin întâietatea. În privinţa acestora au fost pronunţate 8 sentinţe. Colaboratorii Serviciului Vamal s-au ales cu 2 sentinţe. Un singur avocat figurează printre condamnaţi, iar 49 de sentinţe au fost pronunţate în privinţa persoanelor din alte categorii de profesii.

Reţineţi! Niciun judecător, niciun procuror, niciun angajat CCCEC, niciun inspector fiscal, niciun deputat, niciun ministru nu au fost cel puţin cercetaţi penal pentru acte de corupţie într-un stat care deţine întâietatea în Europa la acest capitol.

Acum câteva zile, aflam dintr-o ştire că, după ce au descins la câteva brutării din nordul R. Moldova, în legătură cu scumpirea pâinii, ofiţerii CCCEC au constatat, până la urmă, că majorarea preţului era justificată. Surse locale spun că, după descinderea spectaculoasă a colaboratorilor CCCEC pe la brutării, decizia “loială” a fost luată în urma unor “înţelegeri” financiare neoficiale… Cine va cerceta aceste fapte?

Unde sunt dosarele funcţionarilor care depun declaraţii false pe venituturi şi proprietăţi? Unde sunt dosarele demnitarilor care deţin proprietăţi neconforme veniturilor? Unde sunt dosarele de fraudare a alegerilor din 2009? Unde sunt sentinţele de condamnare ale foştilor demnitari comunişti, despre care, timp de 8 ani, s-a tot vorbit că ar fi implicaţi în acţiuni de corupţie, dar nu pot fi cercetaţi penal şi nu pot fi condamnaţi, deoarece tot ei controlează toate structurile de drept din societate? Dacă astăzi, ipotetic, PCRM, fiind în opoziţie, nu mai controlează aceste structuri, din ce cauză, totuşi, niciun dosar nu ajunge pe rol?

Aneta Grosu, 
aneta@zdg.md