Aneta Grosu: Anticorupţia sporeşte corupţia?

Cine nu-şi doreşte ca examenele de Bacalaureat din acest an să fie, cu-adevărat, mai curate, mai transparente, mai oneste şi mai eficiente? S-ar putea ca, unele dintre acţiunile întreprinse până acum de Ministerul Educaţiei (ME), în special instalarea camerelor de supraveghere în sălile de examene, să aibă şi efecte. Există, totuşi, destule îndoieli, legate de capacitatea părinţilor, a profesorilor, dar şi a elevilor de a rezista în faţa unui Bacalaureat curat.

Să pornim de la campaniile anticorupţie, lansate de principalele instituţii interesate de excluderea fenomenului corupţiei la Bacalureat – ME şi Centrul Naţional Anticorupţie (CNA). Cel puţin două numere de telefon, despre care se spune, la nivel oficial, că ar fi “linii fierbinţi”, au fost făcute publice în prealabil. Pe www.cna.md găsim la vedere nr. de telefon 022 257 257. Responsabilul care ne-a răspuns ieri la acest număr de telefon ne-a sugerat, însă, să-i adresăm o scrisoare, dacă intenţionăm să aflăm mai multe despre posibilele sesizări adresate de cetăţeni cu referire la eventualele tentative de corupere a examenelor de Bacalaureat. Nu i-am mai trimis nicio scrisoare ieri, în schimb, am telefonat tot atunci purtătoarei de cuvânt a directorului CNA, care ne-a spus că, oricât ar părea de straniu, în acest an, nimeni nu a adresat nicio sesizare cu referire la colectele de bani, la furturi intelectuale sau la orice altfel de tentative de corupere a Bacalaureatului.

La alt număr de telefon, 022 23 46 09, anunţat de ME ca şi “linie fierbinte”, ieri nu a răspuns nicio voce de funcţionar implicat în combaterea corupţiei la examenele de Bacalaureat. Tăcere mormântală. De altfel, acest număr de telefon, considereat, cum vă spuneam, “linie fierbinte”, este unul invizibil pe www.edu.md. Doar dacă faci uz de motorul de căutare, ascuns într-un comunicat de presă, găseşti numărul de telefon despre care am amintit mai sus. Nici prima pagină a site-ului oficial, nici paginile următoare nu afişează informaţii despre felul în care cetăţenii pot sesiza instituţia despre cazurile de corupţie de la BAC. Mai mult, compartimentul “Prevenirea şi combaterea corupţiei în învăţământ” este unul gol-goluţ.

Singurele informaţii legate de acţiunile anticorupţie, generate de ME, le găsim într-un comunicat de presă despre campania “CORUPŢIA OMOARĂ EDUCAŢIA!”, lansată acum un an, în luna mai 2012. Totodată, la rubrica respectivă nu am găsit nicio informaţie de bilanţ a acestei campanii, nicio ştire despre eventuala continuare sau sistare a acesteia în anul curent. Cel mai nou document postat pe www.edu.md este un ordin semnat de ministra Maia Sandu, la 31 mai 2013, care presupune interzicerea colectării banilor în procesul de organizare a examenelor de finalizare a studiilor superioare. Documentul e semnat “în scopul contracarării procesului de fraudare a examenelor” şi prevede o informare amlă despre riscurile implicării în procesul de fraudare a examenelor, dar şi o colaborare a instituţiilor de învăţământ superior cu CNA şi MAI, pentru contracararea “furtului intelectual”.

Cum vă spuneam, aşa cum numărul de telefon 022 23 46 09 de la ME este “mut”, am trimis, din poşta redacţiei, un mesaj electronic la adresa bacalaureat2013@edu.md. Am scris următoarele: “Suntem de la ZdG. Deoarece telefonul 022 23 46 09 nu răspunde, vă rugăm să ne spuneţi, cât de curând posibil, dacă au fost sau nu făcute sesizări despre posibile acţiuni de corupţie în acest an, în legătură cu examenele de Bacalureat”. Răspunsul nu a mai venit, cel puţin până la încheierea acestei ediţii.

Presa a mai scris anterior că “liniile firbinţi” din instituţiile oficiale de la noi sunt “reci” de-a binelea, iar cei care, eventual, încearcă să le contacteze, fără rost, fac acest lucru pentru ultima dată, punând punct oricărei intenţii de a se implica pe viitor în activităţi anticorupţie.

De altfel, în ultimele zile, mai multe voci susţin că tentativa ME de a supraveghea examenele cu camere de luat vederi nu a făcut nimic altceva decât să “majoreze” taxele pentru notele de la BAC. Cine şi cum face – e deja alt subiect, cert fiind că, dacă depui mai mult efort, poţi “reuşi”, susţin cei cu interese la ediţia din acest an a Bacalaureatului.

Se pare că am ajuns acolo de unde am pornit. Sunt lansate campanii, mesaje, spoturi, sunt instalate camere de luat vederi, responsabilii apar, sporadic, făcând declaraţii “tari”, subalternii, însă, se implică în aceste procese cu multă “răbdare” şi “calm”, ca să nu deranjeze cumva, şi de această dată, procesul de fraudare.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. Deportatul

  Care persoană coruptă este mai periculoasă?
  – Un profesor, un medic, sau chiar un judecător, procuror – care slugeşte (este sluga) guvernanţilor, trebuie să îndeplinească indicaţiile guvernanţilor, altfel îşi pierde locul de muncă. Pe lîngă aceasta şi ocazional, de la o persoană sau alta primeşte mită, şi prin aceasta nu influenţiază cine să fie votat (adica cine să ne guverneze).
  – Sau o armată de jurnalişti “CUMPĂRAŢI şI RĂSCUMPĂRAŢI” (calificativul aparţine Dlui M.Ghimpu) care MANIPULEAZĂ, adica prostesc cetăţenii, PENTRU A VOTA OLIGARHII, PENTRU A-L READUCE LA GUVERNARE tot pe acei ce i-au furat pe cetăţeni, făcîndu-i pe cetăţeni cei mai săraci din Europa
  Părerea mea că princicipală vină că am avut şi avem aşa politicieni şi nivel de trai sunt JURNALIŞTI “CUMPĂRAŢI ŞI RĂSCUMPĂRAŢI” care MANIPULEAZĂ

  Iată ce scrie un bun jurnalist, necorupt, Vitalie Călugăreanu: – http://www.hotnews.md/articles/view.hot?id=21234 – ”Celor naivi, care cred că situația presei nu e chiar atât de gravă, vreau să le spun că în mediul nostru profesional se învârt oferte la plic de 3000 de euro/lună și peste în schimbul acordului de a te transforma benevol în buldog mediatic sau purtător de țucal al unor oligarhi politici”.
  Se primeşte că “Hoţul strigă, prindeţi hoţul!”
  Despre cineva care a primit mită 100 – 1000 lei a fost scris, dar despre jurnalişti, care fiecare lună primesc mită 50 000 lei nu s-a scris la ZDG

  Din cauza acestor JURNALIŞTI “CUMPĂRAŢI ŞI RĂSCUMPĂRAŢI” care MANIPULEAZĂ şi cetăţenii votează masiv politicienii SUSTEMULUI din URSS – Snegur, Lucinschii, Voronin şi “ucenicii” lor – Filat Diacov, Lupu, Plahotniuc şi economia RM nu se dezvoltă, nivelul de trai este foarte jos şi avem teritoriu ocupat de Rusia

  Cititorul din RM deacuma ştie care jurnalist, comentator politic cui oligarh îi slugeşte.
  Eu ştiam pe vremuri de junaliştii ZDG curajoşi. ZDG este de gardă şi pe jurnalişti?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *