Aneta Grosu: Actori de Oscar în politica de la Chişinău

Astăzi, în Parlamentul de la Chişinău, vor fi discutate evenimentele din 7 aprilie 2009. Cu întârziere de doi ani, deputaţii vor audia nişte rapoarte, prezentate de actualii şefi de la MAI, SIS, Procuratura Generală şi de la Serviciul Pază de Stat.

S-a anunţat că şedinţa va fi publică, astfel încât presa va avea prilejul să asiste la încă un spectacol prin care se va încerca mimarea transparenţei şi a efortului depus de autorităţi pentru identificarea şi dezvăluirea adevărului despre cele întâmplate la 7 aprilie 2009. Anunţul despre aceste intenţii ale AIE de a audia câteva rapoarte ale unor importanţi oficiali aduce după sine o întrebare logică: Ce ne vor spune nou miniştrii, procurorii şi şefii de SIS? În ce laboratoare vor fi concepute rapoartele lor şi ce fel de răspunsuri vor da oficialii la întrebările legiuitorilor?

În căutarea unor răspunsuri la aceste întrebări am descoperit un comunicat de presă, al unei instituţii care va veni la raport astăzi. Acest comunicat, se pare, poate reprezenta un răspuns general, oferit publicului de către instituţiile raportoare:  „În scopul de a contribui la elucidarea cauzelor şi consecinţelor evenimentelor produse, SIS al R. Moldova a interacţionat cu Procuratura Generală şi Comisia parlamentară de anchetă, oferind suport operativ şi informaţional. De menţionat că, în perioada de referinţă, nu au fost expuse opiniei publice anumite aspecte, inclusiv la solicitarea reprezentanţilor mass-media, pentru a nu prejudicia mersul anchetei. Actualmente, reprezentanţii SIS activează în cadrul grupului comun de lucru care, sub egida Procuraturii Generale, documentează circumstanţele acţiunilor din aprilie 2009”. Am decis să păstrăm neschimbat stilul, atitudinea şi mesajul comunicat în această informaţie, făcută publică la 6 aprilie 2011.

Dacă la 6 aprilie 2011 SIS a putut spune doar atât, de ce am spera că, la 14 aprilie 2011, ora 12.00, adică la un interval de 8 zile, dintre care 2 sunt cu roşu în calendar, în Legislativ, am putea auzi alt răspuns?

Am contactat Procuratura Generală, unde am obţinut confirmarea intenţiei procurorului general, Valeriu Zubco, de a prezenta, pe 14 aprilie, un raport în Legislativ. Nimeni nu ne-a putut spune, însă, dacă procurorul general va comunica informaţii noi, inedite, sau va face publice aceleaşi date despre dosare deschise după 7 aprilie şi nefinalizate, până la urmă.

La Ministerul de Interne constatăm că, deoarece ministrul este nou şi, pe atunci, lucra în cu totul altă parte, nu va reuşi să comunice date inedite. „Cei care lucrau atunci au plecat, s-au eliberat din funcţii, s-au pensionat”, ni s-a vorbit la MAI, după care a urmat un apropo bine cunoscut deja: „Nimeni nu a fost demis”.

Ce ar putea spune nou Serviciul de Protecţie şi Pază? Puţin probabil că aici s-ar ascunde vreo claritate.

Dacă aş avea suficient spaţiu, aş putea prezenta, fără greş, o relatare de la şedinţa de astăzi, la care nu am participat încă. Rapoartele oficialilor vor fi copiate din documentele seci, care au fost fluturate până acum prin faţa noastră de nişte funcţionari de stat care, pentru astfel de compilări, primesc bani de la bugetul completat din buzunarele cetăţenilor, inclusiv din buzunarele victimelor acelor evenimente şi ale părinţilor acestora, rămaşi orfani de propriii lor fii. Să nu uit. S-ar putea ca cineva, în Parlament, să observe aceste simulări de rapoarte, să adreseze nişte întrebări mai puţin comode, dar nimeni nu se va deranja, nu îşi va turna cenuşă pe cap. Nimeni, dar absolut nimeni, nu îşi va anunţa public demisia.

Ei vor fi calmi, liniştiţi, mimând un aer de luciditate. Au trecut doi ani deja. Tot ce a fost util pentru anchetă a fost distrus odată cu plecarea lui Papuc, Reşetnicov sau Gurbulea din funcţiile deţinute de ei la 7 aprilie 2009. Lacrimile victimelor sunt tot mai seci. Cadavrele s-au descompus şi alte probleme sunt afişate acum pe ordinea de zi: alegerea preşedintelui, destrămarea AMN sau actriţa de Oscar care zice că s-ar fi culcat cu trei bărbaţi în aceeaşi zi.

Aneta Grosu, 
aneta@zdg.md


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Mihai

    adevarul nu va fi spus atita timp chit la guvernare vor fi alde lupu/PLAHOTNIUC,filat care n-o sa declare’razboi deschis mai-lui’ si justitia noastra cea ‘incoruptibila’-si care este la cheremul banului si a vechiului regim.

  2. shofer bulgar/lituanian

    Adevarul l-a spus Sandu Tanase la TV: Dupa destramarea AIE,veti afla adevarul.Filat a adus gloata in PMAN,a tradat-o si a fugit ca ultimul fricos lasand tinerii in voia soartei.Care adevar va mai trebuie???A fost o intelegere prealabila secreta,paktul Filat/Voronin,paktul cel secret ca si paktul Ribbentrop/Molotov,ce,nu se vede?E harbuz Filat,verde deasupra si rosu inauntru,ce dovezi mai cautati???Ideologii Bodiu/Tkaciuk,kardinalii din umbra si-au facut meseria perfect,fara urme,chipurile.Presedintia si parlamentul nu se ia in consideratie,caci si aici e “plusul” lor-reparatii,spalare de bani si “otkaturi” kosmice!totul a fost “po planu”,adica conform paktului…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *