Aneta Grosu: 5 gânduri în ajun de 5 iunie

SPECULAŢII ELECTORALE

Ieri, Ziua internaţională a copiilor a căzut tocmai bine la mâna politicienilor de la noi, ameţiţi de febra electorală. Cu toţii, se pare, erau conştienţi că au de luat multe de la copii… Descopăr, într-un mesaj, că, orice matur, inclusiv politician, poate însuşi de la copii cum să fie mulţumit fără motiv şi cum să ceară cu insistenţă şi să obţină ceea ce îşi doreşte, chiar dacă nu merită. Ieri, politicienii, care mai de care, şi-au pus în aplicare fanteziile şi capacităţile intelectuale, oferindu-le copiilor tot ce au nevoie aceştia în fiecare zi, în fiecare clipă. Bineînţeles, ofertele nu au fost dezinteresate. Politicienii, fără vreo diferenţă, au urmărit să însuşească de la copii insistenţa cu care pot cere şi obţine tot ce-şi doresc în această viaţă… În ajunul zilei de 1 iunie, copiii de la Corjova au avut de suportat, iarăşi, presiunea unui regim militar separatist. Din cauza Tricolorului, ei au riscat să devină, ireversibil, ostaticii lui Smirnov. De altfel, copiii de la Corjova sunt supuşi în fiecare zi unor astfel de riscuri. Niciun politician nu a trecut ieri pe la ei.

NICIUN POLITICIAN

La 1 iunie au mai existat  evenimente, instituţii şi adrese, neonorate de politicienii ameţiţi de electorală. Ei nu au ajuns la deschiderea Agenţiei de Împlinit Dorinţe, care a avut loc pe terenul de joacă din curtea blocului de hematologie al Institutului Oncologic. De ce ar fi venit acolo, când alegătorii lor sunt cu totul în altă parte? Din Fondul de Susţinere Socială a Populaţiei au fost alocate 5,6 mil. lei pentru ajutoare materiale unice familiilor cu mulţi copii, acordate de Ziua Internaţională a Copiilor. Credeţi că toate familiile numeroase s-au putut bucura de aceste ajutoare?

OBRAZUL POLITICIENILOR

Această campanie electorală ne-a oferit mostre inedite de furt de idei şi de imagine. Un exemplu spectaculos în acest sens e cel oferit de Oleg Onişcenco, consilier municipal cu pretenţii de a deveni primar. După ce şi-a lansat panourile electorale în care apare pe fundalul troleibuzelor noi, aduse în capitală prin eforul şi contribuţia Primăriei Chişinău, acesta a luat raportul electoral al lui Dorin Chirtoacă, l-a studiat cu atenţie, după care şi-a filmat clipul TV exact la acele obiective despre care primarul le povesteşte alegătorilor săi că le-a realizat în urma promisiunilor pe care le-a făcut venind la Primărie după alegerile din 2007:  pe la şantierul de la “Prima Casă”, pe la lacul din Valea Morilor, pe la terenurile de joacă pentru copii… Ce vrea să ne arate Onişcenco? Probabil, grosimea obrazului său.

REUNIUNE LA LUPU

Preşedintele-interimar, Marian Lupu, a lansat o propunere publică pentru toţi membrii AIE, chemându-i, pânâ la 5 iunie, la o întrevedere, ca nu cumva alegătorii să creadă că Alianţa şi-a dat ortul popii. Nu se ştie când şi dacă va avea loc această întrevedere, ţinând cont de deplasările în care se află la acest sfârşit de săptămână atât Marian Lupu, cât şi Vlad Filat. Mai multe voci susţineau că întrevederea ar fi fost prilejuită de vreo decizie a membrilor AIE de a retrage din cursă anumiţi candidaţi şi de a susţine, pe ultima sută de metri, un candidat comun pentru Primăria Chişinău. Surse din AIE afirmă, însă, că aceasta ar fi o speranţă bizară.

EXCLUDERI DIN CURSĂ

Se pare că Ziarul de Gardă şi Timpul de Dimineaţă aşteaptă zadarnic excluderea din cursa electorală a candidatului care a iniţiat şi a încercat să beneficieze de campania de denigrare şi de compromitere a acestor publicaţii. Instituţiile abilitate să aplice legea în raport cu acest candidat nu se grăbesc să intervină şi e puţin probabil că vor întreprinde ceva în cele câteva zile care au mai rămas până la alegerile din 5 iunie. Astfel, aceste instituţii dau undă verde unui concurent electoral amoral, corupt, lipsit de inteligenţă, profitor, beneficiar de bani murdari, utilizaţi în scopuri electorale… E vorba de complicitate? De lipsă de profesionism în derularea anchetei? De lipsă de voinţă? De corupţie? De bani plătiţi în schimbul tăcerii?

Aneta Grosu, 
aneta@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. vlad

    ATUNCI CAND puterea legislativa,executiva si administrativa”se tavaleste in drum'”,prea multisori tind spre “ridicarea”acestei puteri,dar,luand-o in miani ,nu stiu ce sa faca cu DANSA…OMUL multe lucruri poate sa nu le cunoasca,dar chiar sa nu=ti stii locul e prea=prea…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *