Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Amintiri şi regrete

Amintiri şi regrete

În viaţa asta fiecare avem de plătit nişte poliţe. Pierderea puterii de către comunişti este şi ea o poliţă plătită nesăbuinţei şi nesocotirii celor mulţi de către aceşti pretinşi „mari” ai momentului, lăsaţi de timp pe margine de drum.

Noul regim de guvernare intră, sigur şi cu relevanţă, în drepturile sale legale, lăsând tot mai puţin loc incertitudinilor. Mai urmează un examen, alegerea şefului statului, după care lucrurile vor intra total în normalitate. Vom avea preşedinte sau urmează să intrăm în noi alegeri anticipate? Întrebarea, rămasă încă deschisă pe ordinea de zi, nu este deloc una retorică. Răspunsul la ea nu mai ţine de acum încolo doar de decizia AIE. Deşi poziţia ei contează. Cât priveşte PCRM, acesta nu a decis încă dacă trece în opoziţie, adică participă la alegerea preşedintelui, sau merge la anticipate. Ceea ce rămâne foarte clar e că comuniştii se tem să meargă şi la anticipate, dar şi în opoziţie. În condiţiile noii guvernări, trecerea în opoziţie înseamnă pentru ei retragerea de pe prima linie fără vreo şansă de revenire.

Desigur, dacă noua guvernare nu va renunţa la ideea decriminalizării spectrului politic. Din acest considerent, probabil, comuniştii, inclusiv la nivelul primei persoane, rămân în mare derută. Sunt demoralizaţi. Conştientizează ei pierderea puterii? Evident, numai că nu vor să recunoască şi, cu atât mai mult, să se împace cu această realitate, care-i macină de la o zi la alta tot mai mult. Unitatea partidului nu mai ţine. Comuniştii nu mai au azi o poziţie unică vizavi de comportamentul lor politic imediat nici măcar la nivelul Biroului politic. La ultima şedinţă a Biroului, V. Voronin a fost acuzat de egoism şi monopolizarea deciziilor în partid, iat M. Tkaciuk – de lipsă de previziune politică. Parte din membrii biroului pledează pentru anticipate, alţii o consideră ucigătoare pentru partid şi cer acceptarea alegerii şefului statului în varianta AIE. Voronin planează. Deşi prima tentativă a PCRM de a sparge rândurile AIE şi a forma o nouă coaliţie de guvernare de centru-stânga a eşuat, Voronin nu vrea, cel puţin la nivel de declaraţii, să renunţe la această idee.

Ce şanse are PCRM să reuşească în ambiţiile sale? Deocamdată, niciuna. Săptămâna care s-a scurs de la investirea noului guvern a arătat că AIE are o largă susţinere pe plan internaţional, atât în vecinătatea imediată, cât şi peste ocean. Instituţiile europene şi euro-atlantice şi marile cancelarii ale lumii au dat, din start, undă verde  relaţiilor şi colaborării cu noua guvernare de la Chişinău. Până şi Ruisa nu mai este în sprijinul comuniştilor, chiar dacă este foarte prudentă în aprecierile sale la adresa noii administraţii politice moldoveneşti.

Vor merge comuniştii la anticipate? Puţin probabil. Să ne amintim că liderii PCRM  au susţinut ideea alegerilor anticipate atâta timp cât nu era clar ce va fi cu SIS şi cu CEC, două instituţii pe care Voronin le-a pretins din start AIE şi care, probabil, au avut un rol decisiv în alegerile parlamentare-2009.

Petru AMARIEI