Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Alo, persoana protejată?

Alo, persoana protejată?

«Buuunăăă ziuuaa. Vă invitămmm…» – a răsunat ieri în receptorul redacţiei o voce fină, blândă, pozitivă de 1000%. Mă gândeam că sună cineva să ne invite la o premieră teatrală sau la o lansare de carte despre dragoste şi viitor.

De fapt, ni se suna de la un minister de forţă şi eram invitaţi la un eveniment nu despre dragoste. Problema e că aceeaşi persoană care ne-a sunat ieri ne-a deprins ani în şir urechile cu replici de plumb, din care reieşeau doar interdicţii.
În doar o săptămână, pe care o trăim de la 11 septembrie încoace (atunci au apărut decretele de demisionare a puterii comuniste), am primit o mulţime de apeluri dulci, fiind invitaţi cu prea multă blândeţe şi evlavie la evenimente organizate de echipele foştilor miniştri. Acestor echipe li s-a întâmplat ceva, din vocea lor curge miere, din ochii lor – sirop.

Deunăzi, la Parlament am avut aceeaşi confuzie auditivă. Oamenii din paza legislativului, care dacă nu ne bruscau, cel puţin nu ne lăsau să intrăm fără să ni se verifice genţile, acum au glăsuit cam aşa: «Aaaa, Ziarul de Gardăăăă, poftim, treeceeeţi. Da’ de ce să vă căutăm în geantă? Suntem într-o ţară liberă. Nu, nu glumesc. Persoana protejată deocamdată nu este, aşa că puteţi să intraţi, luaţi loc».

Laptele de pasăre (care pre limba ei piere) şi mierea verbală curg acum în cantităţi industriale spre noua putere. Şi pe la noi ajung stropi de melasă, vin oameni care vor neapărat să îi contactăm pe noii lideri ai conducerii R. Moldova ca să le transmitem, aşa, ca din partea noastră, că aceşti oameni au păzit ţara, au iubit opoziţia, au stimat poporul şi au urât corupţia.

Priveam deunăzi «În Profunzime» la Pro TV cu Vlad Filat. Inflaţie de mesaje de genul: «La noi se fură», «Acela a furat statul», «X e corupt», «Veniţi să vă arătăm trădătorii». Repet, mesajele nu erau formulate exact aşa, dar aveau acest sens. Cu o zi înainte şi oamenii de afaceri au dat glas, în cadrul întâlnirii cu Vlad Filat, candidat la funcţia de premier. Au spus şi unii dintre ei cu curaj că mediul de afaceri în R. Moldova a fost suprimat de partidul de guvernământ, că e nevoie de a schimba situaţia, că businessmenii sunt pentru democraţie.

Nu neg, este dreptul fiecărei persoane să facă dezvăluiri atunci când vrea şi să spună adevărul cât de târziu, dacă aşa îi convine. Cu atât mai mult, este dreptul fiecăruia să se protejeze, dacă consideră că declaraţiile pe care le va face îi pot dăuna. Dar un mare şir de oameni din sistem au avut obligaţia plătită din buget ca să nu tacă şi să apere victimele regimului.

Totodată, în aceşti ani au fost oameni care au vorbit răspicat atunci când li se dezbăteau dinţii cu bocancii poliţieneşti, atunci când erau loviţi cu capul de pereţii celulei, atunci când făceau «lastocika» în celulele morţii, atunci când mureau de sete şi de neurinat în «obeziannik». Persoanele «protejate» ar trebui să vorbească acum în primul rând cu aceşti oameni, iar în rândul doi – cu cei care au organizat aceste orgii. Fără sirop.

Alina Radu 
alinaradu.zdg@gmail.com