Alina Radu: Violenţele de săptămâna viitoare

Mark Tkaciuk a avertizat public lumea la ultima sa conferinţă de presă că cetăţenii R.Moldova, inclusiv cei care îl compătimesc pe fostul director SIS, Artur Reşetnicov, şi cei care nu îl compătimesc, trebuie să se teamă pentru viaţa lor începând cu ziua încheierii acestei campanii electorale.

Ceea ce spune Tkaciuk este adevărat, securitatea fiecărui cetăţean al R.Moldova este mai valoroasă decât orice campanie electorală. La fel, colegialitatea şi solidaritatea comunistă este mai mult decât exemplară în aceste zile. Vladimir Voronin a spus chiar la căpătâiul nepotului său că, pentru această “formă de a îngrozi poporul”, actualele autorităţi ale R.Moldova “trebuie supuse urmăririi de către organele de drept”. În acelaşi timp, alţi bărbaţi din cadrul PCRM, în special Iurie Muntean şi Vitalie Pârlog, ex-ministru al Justiţiei, au ajuns la Spitalul de Urgenţă la doar câteva minute după ce a fost internată victima. Directoarea NIT TV, Adela Răilean, nu a fost la spital, dar a făcut tot posibilul ca acest caz să fie mediatizat în cele mai mici detalii, iar buletinele de ştiri să conţină cât mai multe opinii întru susţinerea victimei Reşetnicov şi întru condamnarea celor care nu au asigurat liniştea şi integritatea corporală a tovarăşului.

Apreciez actul de solidaritate comunistă în cazul abuzului asupra lui Reşetnicov. Dar nu pot aprecia imposibilitatea analogiilor în acest caz. De aceea, încerc să compar două nopţi. Cu un an şi ceva în urmă, noaptea, Valeriu Boboc a fost omorât de loviturile bocancilor unui grup de poliţişti şi securişti în PMAN, în timp ce Voronin privea prin geam, probabil, aceste atrocităţi, fără să “se sperie”. Tot acolo, Damian Hâncu, student în Franţa, a fost făcut vânăt, inclusiv de Iacob Gumeniţă, ex-comisarul municipiului Chişinău, dar niciunul dintre foştii conducători ai statului nu s-a autosesizat.

În aceeaşi noapte, câteva sute de tineri au fost răpiţi şi duşi în beciurile poliţiei, făcuţi una cu betonul pereţilor, dar fostul ministru al Justiţiei, Pârlog, nu a mers să îi vadă. În aceeaşi noapte, mai multe tinere au fost dezbrăcate cu pielea şi torturate de către poliţişti, dar Adela Răilean, fiind pe atunci directoarea postului public Moldova1, nu a admis pe post niciun cadru despre ele. În aceeaşi noapte, Sergiu Creţu a fost dus de la Comisariatul de Poliţie la Spital de Urgenţă cu oasele rupte bucăţi. Acolo era şi Valentina Cuşnir cu fracturi, tot acolo era Denis Roscot cu comoţie cerebrală, prins cu cătuşele de răngile patului. Chiril Gumenii de doar 14 ani a fost atunci imobilizat în spitalul de copii pe mai multe săptămâni. Totuşi, Iurie Muntean nu venise să îi vadă pe nicunul dintre ei la spital.

Dacă tovarăşul Reşetnicov “este acum cel mai iubit dintre victime”, de ce să nu facem un transfer de compasiune pentru sutele de tineri caliciţi pe timpul guvernării comuniste? Dacă pentru o răpire neelucidată, şi pentru o comoţie neconfirmată, liderii comunişti au alergat imediat la spital, de ce în cazul unor persoane invalidizate la poliţie nu a venit niciunul dintre îndureraţii lideri să vadă şi să creadă suferinţa tinerilor?

Dacă pentru un rapt de persoană neconfirmat, liderii comunişti susţin că guvernarea actuală “e criminală”, şi “trebuie urmărită de către organele de drept”, atunci ce trebuie să se întâmple cu guvernarea comunistă care a admis răpirea a sute de persoane?

Dacă comuniştii spun că această “formă de înspăimântare a poporului” nu va funcţiona, iar duminică “voinţa poporului va schimba pentru totdeauna realitatea”, atunci chiar ar fi bine să se întâmple aşa. Şi dacă voinţa poporului nu le va oferi atâtea voturi câte vor comuniştii, atunci de cine trebuie să se teamă poporul?

Alina Radu,
alinaradu.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. tod

  Pe un canal tv rusesc in UE, eri s-o transmis un reportaj cu aelectorala din RM unde era facuta o analiza cu duhul sovinist rusesc stalinist ca cicha partidele democratice joaca cartea unionista si unicul partid amical al rusiei este criminalul boronin care da interviul cu pafosul minciunii cu ochii fugiti ca la un hot care declara ca se inplica contra statalitatea RM americanii si UE..!!E o propaganda kgb-sta inputita care nu are un interes fratesc pentru poporul nostru ci interesul de teritoriul cu influenta lora inputita…Te uiti si te gindesti chit e de murdara politica lora de ponigreala a moldovenilor cu un scop de a rupe pe noi din directiia UE,si imediat merge reportajul cu putin din germaniia unde se discuta integrarea a rusiei in UEsi calatoriia fara vize a rusilor…Concluziia ceiia chit sunt de putrezi cu politica lora contra noastra profanind telespectatorul care crede in mizeriia lora murdara,si amagind fiind ca lora e convinabil minciuna si coalitiia cu ori si ce partid prorus ,macar si cu satana, numai sa le fiie convinabil cu interesul murdar,invinuind cu revolte postelectorale..Deci ei vor in UE si continuiie politica de integrarea si de aicea marg cu soiuzul vamal fiind ca in viitor lora o sa fiie convinabil in plan economic de a scoate pirliala din prosti cu miliardele cazute din pod,find ca tot ei o sa fiie in capul mesei…Regret pentru electoratul nostru care nu intalege ca votind bolsevicii voteaza interesul altui stat care merge in viteza in incadrarea in UE..Si noi continuem sa batem pasul pe loc fiind ca poporul este intensionat profanat de aferistii politici care joaca interesele kremlinului numai cu un scop de a rupe pe noi din directiia european si incadrarea in robiia economica rusa…Da DOAMNE ca pe 28 sa esim din cercul vicios nostalgic si sa aiba si poporul ista o perspectiva si prosperare ca situatiia e catastrofala si nu avem de ales alt ceva ca prosperarea europeana..!!!!

 2. Sakartveli

  Voronin si ex-comandantul KGB Artur Resetnikov, sa fie arestati, interogati si trimisi la puscarie pt. organizarea asasinatului prin “accident” a lui Grigore Vieru in Ianuarie 2009.
  Poetul care nu s-a temut niciodata sa declare ca Moldova de Est este fiica Romaniei Mari si trebuie sa se intoarca acasa. Pentru asta a a fost lichidat. Ca si multi alti patrioti.
  Cu ce se deosebeste situatia aceasta cu cea din 1967 cand Iacob Odobescu pt. opiniile sale pro-romanesti a fost trimis in Gulagul din Mordovia unde a fost asasinat miseleste in inchisoare.
  Concluzia: partidul comunist din Moldova sa fie interzis prin lege, ca terorist, mafiot si criminal.
  Si toate cazurile de asasinate a moldovenilor sa fie cercetate,
  iar organizatorii lor- sa fie judecati
  IN BAZA UNUI STAT DE DREPT !

 3. AVRAAM

  Draga ALINA,ma adresez catre D-stra ca la parintele acestui ziar.De ce lipseste logotipul ZDG in versiunea electronica?As vrea sa vad infatisarea si simbolul ZDG-CAINELE DE GARDA,soiul ciobanesc ca in gazeta din ciosc.E ceva placut si deosebit cand deschizi ZDG si primul te priveste el-CAINELE DE GARDA!E simbol super,de ce il negati?Puneti-l va rog pe pagina,e placut intai sa te saluti cu acest chip de caine.Va multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *