Alina Radu: Vând pistol. Cu epoleţi

În ultimele săptămâni a trebuit să mă informez despre pistoalele Beretta şi despre posesorii acestora din Chişinău. Un apel la redacţie, care din fericire (încă) nu s-a confirmat, ne anunţa că s-ar putea ca una dintre organizaţiile religioase din R. Moldova (ortodoxă) să fi importat o partidă de armament de la fabrica italiană “Beretta”.  Din diverse surse am aflat că pistoalele Beretta ajung la Chişinău în cantităţi suficiente, deşi se pare că nu sunt importate de către preoţi.
În contextul acestor documentări, am găsit o mulţime de oferte de pistoale pe forumurile din Moldova, inclusiv din Transnistria, arme de diverse mărci şi preţuri fiind propuse cu insistenţă de persoane care fac publice doar nişte numere de mobil, nimic mai mult.

Cine sunt, totuşi, oamenii care vând nestingheriţi pistoale pe forumuri, fără să se întrebe cui sunt vândute acestea: unor minori, unor persoane cu antecedente penale, unor persoane cu devieri psihice? Am încercat un dialog naiv cu unul dintre vânzătorii virtuali de arme, pretinzând să aflu dacă la procurare e nevoie de careva acte speciale.

“Cumpărătorul trebuie să prezinte un singur document – banii. Cel care vinde are “pagoane” şi ştie cui să vândă”, a fost răspunsul, care mi-a clarificat parcă mobilul acestui business.

De ce oare este prostesc şi naiv să cred că în cazul în care armele mici ar avea un control, crimele prin împuşcare ar fi mai puţine? Desigur că mă refer la două niveluri de control: cel personal în familiile în care se posedă arme, şi astfel ar putea fi evitate tragedii de genul celei întâmplate ieri, când o fetiţă de 9 ani a fost împuşcată de prietenii de joacă. Dar cel mai important tip de control este cel al statului asupra posesorilor de arme.

Dacă statul are prerogative să controleze toate importurile, vânzările şi posesiile de arme, de ce totuşi sunt atâtea arme, ba chiar colecţii de arme, în mâinile oamenilor care au un singur document probatoriu – banii, doar banii. Are rost să mai credem că posesia ilegală de arme trebuie pedepsită, iar cei care nu asigură faptul ca deţinătorii de arme ilegale să fie pedepsiţi trebuie pedepsiţi ei înşişi?

Acţiunea criminală de luni a generat multe discuţii despre arma din care s-a tras. Ba că Şoltoianu o deţinea legal, ba că ar avea şi altele, pe care le deţine ilegal. De ce mi se pare că atât Şoltoianu, cât şi victima lui, Ion Stratulat, nu au avut dreptul legal să deţină nicio armă? Pentru că ambii, în cazuri diferite, au fost deja implicaţi anterior în crime cu arme de foc şi nu ar mai fi trebuit să aibă acces la pistoale, la locuri publice şi la răfuieli.

Cei care au admis libertatea lor şi a colecţiilor de arme ale acestora trebuie identificaţi şi pedepsiţi. Cei care nu au admis pedepsirea acestora de la urmă trebuie numiţi pe nume şi pedepsiţi. Cei care nu vor face acum o anchetă riguroasă, care să rezulte cu izolarea de societate a oamenilor care îşi permit să împuşte în plină stradă, trebuie pedepsiţi. Cei care admit vânzarea de arme pe forumuri trebuie pedepsiţi. Cine sunt eu, ca să dispun atâtea pedepse? Un contribuabil, un om care îşi plăteşte impozitele începând cu 27 august 1991, un cetăţean care crede că poliţia ar avea misiunea nu doar să apere ordinea publică, ci şi să avorteze imediat din sistem poliţiştii generalului X sau Y sau ai altor entităţi cu epoleţi menţinuţi doar pentru că sunt rudele cuiva şi să asigure că oamenii care au arme, au şi lege.
De ce cred eu că nu se va schimba nimic în sistemul de securitate al cetăţeanului după înmormântarea de azi a lui Ion Stratulat? Pentru că banii lui Stratulat şi Şoltoianu au fost folosiţi pentru asigurarea locurilor în Parlament a unor actuali deputaţi. Aceşti deputaţi ştiu că mai sunt pistoale prin Chişinău, şi gloanţe mai sunt, ilegale, fără control. De aceea, deputaţii vor opta pentru siguranţa criminalilor cu pistoale. Şi cu bani. Şi uneori cu epoleţi. Noi doar vom plăti impozitele.

Alina Radu, 
alina.radu@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. AVRAAM

    La Moldova doar handicapaţii care nu pot ţinea in maini arme nu dispun de ele.La Moldova a avea armă şi a flutura cu ea in stînga şi dreapta inseamnă putere şi bunăstare!Toţi poliţiştii,toţi 100% au arme!!!legitime şi nelegitime!Da cine sa-i verifice?Poliţiştii au arme ca să se apere (legitim) de criminali.Criminalii,tîlharii,contrabandiştii,violatorii au arme!Legitime şi nelegitime!Criminalii au arme ca instrument de muncă şi sa fie in legitimă apărare de poliţişti!Cine n-are arme in Moldova?Doar soţiile demnitarilor ce stau inchise in colivii de aur.Restul toţi dispun de armament şi muniţii.Deputaţii,miniştrii au arme ca să se apere legitim de poporul electorat pentru promisiunile neîndeplinite.Amantele acestora au şi ele in poşete arme,ca să se apere legitim de soţiile adevărate a demnitarilor.Judecătorii şi procurorii tot au arme,de alea automat,ca sa-şi apere averiile dobîndite ilegal.Proxeneţii au arme,ca nu cum’va cineva undeva prin întuneric…Ba şi taxiştii au arme!Zău!cei mai săraci inarmaţi sunt ţaranii agricultori inarmaţi cu coase,furci,topoare,care intreţin o armată intreagă de paraziţi,dar nu opun nici o rezistenţă…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *