Alina Radu: Uciderea elitelor

Motto: “Lumea nu trebuia să afle aceasta niciodată”.
Lech Kaczynski, Katyn, 11 aprilie 2010

Elitocid este un termen utilizat şi pus în aplicare de la Lenin şi Stalin încoace. Elitocidul înseamnă ceva mai grav decât homicidul, etnocidul sau genocidul. Elitocidul înseamnă uciderea celor mai buni dintre cei buni, a fruntaşilor şi înaintaşilor, a preoţilor, profesorilor, savanţilor, scriitorilor. Elitocidul înseamnă anularea unui efort de sute de ani al unei naţiuni întregi de a naşte, creşte, educa şi promova o elită spirituală, politică şi culturală.

Odată cu apariţia bolşevismului, elitocidul a devenit o formă de război, cea mai subtilă armă de nimicire a unui popor. Ideologii comunişti au creat laboratoare de îngenunchere a naţiunilor, şi au găsit soluţia cea mai directă – uciderea elitei. Polonia, Basarabia, Ţările Baltice, Cecenia şi-au pierdut elitele în cadrul diverselor masacre şi deportări organizate de Puterea Sovietică.

Scenariile de elitocid erau puse în acţiune în paralel cu alte scenarii, de denigrare a elitelor şi de acoperire a actelor criminale. Astfel, zeci de ani s-a considerat că cei 22 mii de polonezi au fost omorâţi de către germani.

“Lumea nu trebuia să afle aceasta niciodată”, scria în ultimul său discurs, pe care ar fi trebuit să-l rostească la Katyn pe 11 aprilie, Lech Kaczynski. Avea în vedere elitocidul comis la Katyn cu 70 de ani în urmă. Preşedintele Poloniei a murit cu câteva ore înainte de a rosti acest discurs. Alături de el, au tăcut pentru totdeauna cei mai buni istorici ai Poloniei, care au studiat documentele acestui masacru, cei mai buni preoţi, oameni de cultură şi politicieni din familii valoroase.

Da, lumea nu ar fi trebuit să afle acest lucru odios despre Rusia bolşevică: că a omorât, că a minţit, că a acuzat alt popor, că a confruntat nemţii cu polonezii. Era oare gata Rusia de azi să îşi ceară scuze de la Polonia pentru acest masacru? Probabil că nu. Pentru că asta înseamnă că ar trebui să recunoască victimizarea acelor familii, apoi – să se ocupe de un lung proces de justificare a lor, apoi – să îşi ceară scuze şi de la Germania pentru minciuna promovată 70 de ani, apoi – de la propriul popor – pe care l-a minţit o epocă din manuale şi din presă. Tragedia de la Smolensk a şters de pe agendă problema scuzelor pentru Katyn. A scuzelor Rusiei faţă de Polonia, apoi faţă de Germania, apoi faţă de Rusia, apoi – faţă de alte popoare masacrate, deportate, hăituite. Nu mai e cazul acum, căci o mare tragedie a acoperit o altă tragedie.

Rusia însăşi se pare că şi-a omorât, cu sânge rece, propria elită. “Cândva şi Rusia a trecut printr-un elitocid organizat de bolşevici. Asemenea probleme se tratează pe parcursul mai multor generaţii. Iar calitatea actualei elite lasă de dorit: corupţia totală e o dovadă a descompunerii morale”, spunea Mark Urnov, politolog rus, decanul Facultăţii de politologie aplicată a Universităţii de Stat din Moscova.

Elita politică rusă de astăzi este o moştenire genetică a bolşevicilor ucigători de elite. Până va scăpa Rusia de elitele purtătoare de gene kagebiste, popoarele din jur nu-şi vor putea pomeni în linişte nici măcar morţii, nici măcar peste 70 de ani.

Zic asta pentru că, la 70 de ani de la masacrul de la Katyn, nimeni nu îl aştepta pe preşedintele polonez lângă clopotele elitei poloneze ucise: nici preşedintele Medvedev, nici premierul Putin. Chiar dacă adevărul documentelor a ieşit la suprafaţă, conducerea Federaţiei Ruse nu este gata să accepte noţiunea de elitocid.

Cine ştie ce vor scoate la iveală istoricii anilor 2080, când se vor împlini 70 de ani de la uciderea elitei poloneze de la Smolensk?

Alina Radu, 
alinaradu.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Victor Gotisan

  1. Am eu impresia sau ma gresesc ca Lech trebuia sa isi tina discursul pe 10 aprilie, dar nu pe 11 ???
  2. O singura intrebare: Care popoare sau natiuni vorbesc despre o conspiratie a Rusiei in acest caz ?
  Raspuns: Romania, Republica Moldova si Israel… oare de ce numai acest popoare acusa Rusia de ceea ce s-a intimplat la Smolensk ? de ce de exemplu nu vorbeste un SUA, sau o Marea Britanie, sau o Franta la urma urmei ?
  3. Nu putem acuza Rusia, chiar nici indirect, pentru ca hotul e hot doar atunci cind este prins. Sau exemplu jurisprudential e cel mai elocvent, pina cind nu este dovedita o crima, nu putem sa invinuim pe cineva anume…
  Pacat, ca se intimpla asta… Polonezii nici macar nu vorbesc despre mana Rusiei, din contra ei cred ca Rusia este cea care ii ajuta in aceste momente si nu pot admite ca este implicata in acest accident… daca nu se crede pot sa vin cu interviuri ale primelelor persoane in stat, poze si declaratii… Pina atunci cred ca noua, moldovenilor, asta ne ramine sa ne dam cu parare, caci acesta este sportul nr. 1 in care noi suntem campioni 🙂
  4. D-na Alina nu vreau iarasi sa se inteleaga ca acuz sau invinuiesc de ceva, pur si simplu si aceasta nu este o acuza la ceea ce ati scris, daaaaaaa, in 1940 asa a fost Rusia Sovietica a omorit inteligenta poloneza in acel blestemat Katyn, de fapt nu Katyn-ul este blestemat ci criminalul de Stalin si ortacii sai, acum insa in 2010, nu putem spune asta, cel putin pina la momentul in care teoretic se va demostra

 2. European

  Vad ca a aparut imediat pe forum un harnic avocat pentru rusi. Nu incerca amice sa zici ca “asa a fost Rusia din 1940”. Rusia a fost un vecin criminal de cand se stie si tarile limitrofe o urasc la unison de sute de ani. Zici ca SUA, Franta, Marea Britanie nuau vorbit de posibilitatea unui atentat la Smolensk? Prost argument amice, fiindca toate aceste tari s-au ferit ani de zile sa-i acuze pe rusi public si de bestialitatea de la Katin, din considerente politice. Iar Israelul poate fi acuzat de multe, doar ca e prost informat nu poate fi acuzat! Nu spun nici eu ca tragedia de la Smolensk e mana rusilor, doar spun ca aceasta posibilitate exista.

 3. 2010

  Sunt o mie de variante de-a dobori un avion civil, fara a lasa urme. Care este varianta din Katin? Timpul va raspunde.

 4. Mos Gheorghe

  Sunt familiarizat cu toata bucataria aviatiei si stiu cum se organizeaza zborurilr primelor persoane ale unui stat. Pentru orice eventualitate in primul rind raspundere primordiala o poarta tara primitoare. Sunt familiarizat si cu echipamentele ce servesc aterizarea avioanelor in conditii nefavorabile. Pilotul avionului presedintelui tarii nu este un pilot oarecarem mai ales a cazului dat unde erau atitea persoane de vaza. Acest pilot se conducea in primul rind de raspunderea prea vasta la aterizare, Sunt o 100% increzut ca pilotul nici intr-un caz nu lua decizia sa aterizeze daca nu era increzut in succesul sau. Iar echipamentul de aterizare in conditii nefavorabile se tripleaza, ultima treapta fiind comenzile dispeceratului despre pozitia aparatului de zbor conform datelor echipamentului de la sol. Aici si este buba adevarului. Iar rusii niciodata nu o sa dezvaluie. Sopul scuza mijloacele. Biata Polonie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *