Alina Radu: Stalin şi Voronin în manuale

Zilele acestea, am discutat cu câţiva dintre bunii istorici de la Chişinău. Am ajuns la aceleaşi concluzii, ca şi când vorbeam cu vreun grup de profesori, deportaţi, medici, ţărani. Concluzia e că prea multe ar trebui luate de la început şi că prea multe pietre de încercare stau la fiecare început de cale.

Vorbeam despre ce a ajuns în R. Moldova procesul de predare a istoriei. Forţele oculte de pe axa Moscova-Chişinău, care au avut grijă să transforme în sperietoare internaţională Decretul şi Piatra care stabilesc statutul zilei de 28 iunie pentru basarabeni, au devenit puţin mai vizibile acum. Acestea au avut grijă din umbră de predarea unei anumite istorii şi de tăcerea unor anumite capitole, a celor care ţin de «ocupaţia sovietică» şi de crimele asupra românilor din Basarabia care au urmat.

Azi, din manualele de istorie lipsesc deportaţii, înfometaţii, preoţii şi enoriaşii ucişi, dar şi ucigaşii cu stea în frunte, cei care au trădat, au falsificat actele, au ascuns morţii, au distrus bisericile – cei care au pus în acest mod bazele Republicii sovietice Moldova.

Dacă o piatră instalată în faţa Guvernului, care evocă obiectiv ziua ocupaţiei sovietice, a fost ridicată la rang de scandal internaţional, atunci introducerea acestor crime istorice în manuale, cu date de arhivă, cu hărţi de până la şi de după ocupaţie, cu acte desecretizate, poate fi motiv de reintrare a tancurilor ruseşti în Moldova.

Apropo de documentele desecretizate. Istoricul Igor Şarov a prezentat zilele trecute o scrisoare a fostului ideolog al PCRM, Victor Stepaniuc, adresată ex-preşedintelui Voronin. În scrisoare, Stepaniuc îşi exprima îngrijorarea faţă de extinderea numărului de proromâni care ar contesta originea sovietică a acestui teritoriu, deci «statalitatea» – cuvânt inventat de leninişti, tradus în română de comunişti. Potrivit lui, cei care contestă puterea sovietică devin imediat inamici nu doar ai forţelor comuniste promoscovite, ci şi ai întregului stat creat de sovietici prin rapt. Prin acea scrisoare, Stepaniuc solicita deschiderea unor noi facultăţi de istorie, unde ar fi predată istoria statalistă, cu închiderea ulterioară a facultăţilor în care se predă istoria adevărată.

În fond, la toate catedrele de istorie, specialiştii sunt de două feluri: moldovenişti şi proromâni. Istoria pe care o predau aceste categorii de profesori e aceeaşi, după curiculă, dar atitudinea diferită.

Cine devin studenţii care au ajuns să aibă mai multe lecţii cu istorici statalişti şi să primească note bune de la ei? Cine devin elevii cu profesori ieşiţi din aceşti studenţi?

Îmi amintesc de profesorul unui tânăr, cunoscător pasionat de istorie, care, atunci când în învăţământ au fost introduse manuale de istorie integrată, le-a zis elevilor: «Închideţi aceste manuale. Eu am să vă povestesc istoria adevărată. Va fi secretul nostru». Istoria adevărată era foarte interesantă, totuşi «secretul» a ieşit din clasă şi acum profesorul cunoscător de istorie munceşte la construcţii în Spania.

Stataliştii, însă, nu au plecat nicăieri. Ei construiesc aici imperiul lansat la 28 iunie 1940. Sunt în  clase şi la catedre, ţinuţi prin angajamente secrete care rămân neelucidate. Ei vor avea grijă ca Stalin şi Voronin să nu fie trataţi prin adevăr în manualele de istorie.
19 august 2010

Alina Radu, 
alina.radu@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Liviu

  Doamna/Domnisoara Alina Radu,

  E posibil sa publicati scrisoarea lui Stepaniuc catre Voronin? M-ati facut foarte curios.

  Va multumesc anticipat!

 2. AVRAAM

  Dragă şi multstimată ALINA RADU,cu ocazia zilei D-stră de naştere prin intermediul ZdG permiteţi-mi să vă urez mulţi ani inainte,succese mari şi realizări pe tărîmul profesional,toate cele bune în viaţa personală şi tot aşa pe viitor să ne adunaţi cu mare interes pe toţi fanii ZdG in orbita acestui ziar.Cu profund respect către D-stră şi echipa ZdG-eu,AVRAAM!

 3. Alexandru Grosu

  Nu poți face din rahat bici și să mai facă și trosc – Republica Moldova, două decenii de independență

  Petru Clej scrie

  Prima jumătate a acestui titlu a fost o replică pe care am dat-o unui posting pe Facebook, pe pagina Alinei Radu, una dintre puținele persoane publice din Republica Moldova care are ceva relevant de spus și o spune de o manieră inteligentă. Ea își aducea aminte de ziua declarării independenței, acum 20 de ani:

  La 27 august 1991 eram în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) cu miile de cetățeni ai nou-născutei R.Moldova care nu știau încă despre faptul că marele ideal va fi terfelit timp de 20 de ani. Plec pe câteva zile din Moldova și tare aș vrea, la revenire, să mi se facă dor de PMAN ca atunci când aveam 20 de ani. Ce să facem să ni se facă dor de PMAN?

  La care eu am întebat-o care era marele ideal ? N-am primit un răspuns și de aceea mi-a venit idea să scriu despre acest ipotetic “mare ideal” de acum 20 de ani.

  Doamna Alina Radu, acest ticalos cu numele de Clej va lauda scuipand tot odata in statul in care traiti. E unireosceptic, nu admite in niciun caz unirea Moldovei cu Romania, scriind mai multi ani pe forumuri ca Filip Antonio a invocat teoriile lui Handington “The clash of civilsations” pentru a demonstra ca hotarul cultural dintre Europa si Asia este exact pe Prut. Acest mizerabil va lada in recentul sau articol “Nu poți face din rahat bici și să mai facă și trosc – Republica Moldova, două decenii de independență”. Va rog foarte mult, daca gasiti ceva timp, poate nu acum, dat totusi, raspundetii acestui mizerabil, va rog foarte mult.

 4. Siberiacul

  Moscova are grijă ca în RM guvernanţii să fie “păpuşe” (vorba “politicianului Nr.1”) a Moscovei.
  Vedeţi cu cîtă înverşunare Guvernul Filat nu doreşte ca să fie în şcoli “Istoria Românilor” obiect aparte cu examen la bacalaureat.
  Avem şi “patrioţi”, susţinători a poziţiei Guvernului Filat (care prelungeşte politica comuniştilor cu schimbările din 2006), care dur au criticat poziţia PL expusă de Dl A. Petrencu pe blogul său.
  Nu-i de mirare, Decretile Preşedintelui Interimar Dlui Ghimpu cu privire la condamnarea comunismului, ocupaţiei, retragerea Armatei Rusiei de pe teritoriul RM … au fost dur criticate nu doar numai de propaganda Moscovei şi PCRM, dar şi de “anticomuniştii” PLDM şi PD.

 5. UNU

  tot gunoaiele de pldm si pd au votat impotriva suspendarii imunitatii lui voronin,pt ca si ei is cu pufusor.
  nu uitati ca ieri lupu nenorocea tara alaturi de voronin timp de 8 ani si azi duce flagul mai departe,dar cu filat,iar voronin ii aplauda din umbra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *