Alina Radu: Speculanţi cu zei şi gay

În ultimele săptămâni mi s-a făcut şi mai milă de noi, oamenii de rând din R. Moldova. Speculanţii de Dumnezeu, de Rai şi Iad, de cutremure, dar şi de drepturile homosexualilor şi de egalitate umană – toţi s-au antrenat într-un bâlci televizat din care iese în evidenţă o tragedie: suntem polarizaţi mai tare decât am fost vreodată. Au apărut noi motive să ne urâm reciproc. Ne urâm pentru că suntem împărţiţi, în creştini radicali şi homosexuali fundamentalişti. Sau invers.

Această nouă ocazie de ură a apărut, precum am zis anterior, odată cu promovarea din Guvern în Parlament a Legii anti-discriminare, care a coincis cumva cu Parada sărutului homosexual de lângă monumentul lui Ştefan cel Mare.

Remarc de la început că nu sunt pentru obstrucţionarea vreunui drept al vreunei categorii de cetăţeni. Dar am văzut cu ochii mei de multe ori când un drept promovat inadecvat naşte nu inamici, ci monştri, cu care dialogul civilizat nu mai e posibil.

Dacă exerciţiul sărutului public în cupluri de acelaşi sex, alături de mult pătimitele parade dezgolite frumos ale comunităţii lesbienelor, gayilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT), sunt un drept oriunde, atunci – în R. Moldova, acestea sunt un drept încălcat sau chiar imposibil. Desigur că vor urma plângeri către organizaţiile europene, iar Hillary Clinton, la una dintre următoarele vizite la Bruxelles, va afla ce s-a întâmplat – societatea din Moldova e homofobă.

Cred că trebuie să introducem imediat în aceste rapoarte europene reacţia agresivă şi isterică a fundamentaliştilor moldoveni la alte câteva tipuri de parade, care nu s-au întâmplat încă, dar care, dacă vor fi organizate, vor finaliza poate chiar mai rău decât flashmobul cu săruturi: parada femeilor din sex-business (a prostituatelor, termen pe care eu nu îl utilizez), parada bărbaţilor de culoare (africani) care fac sex cu moldovence, parada moldovencelor musulmane. Dar parada preoţilor care au comis adulter sau a monahilor homosexuali credeţi că nu ar fi atacată? Ce mai, la Chişinău o paradă poate fi huiduită chiar dacă la ea ar participa doar bărbaţi cu cercel în ureche sau femei cu cercel în buric. Europa, cred, trebuie să ştie de asta. Iar organizatorii de parade la Chişinău ar trebui chiar să ţină cont de asta – societatea moldovenească nu devine mai tolerantă dacă este iritată necontenit. Şi încă ceva: societatea moldovenească se irită necontenit chiar şi de la parade cu tancuri, cu tricoloruri, cu flori chiar, depinde cine stă în umbră ca să le aţâţe furia.

Societatea din Moldova este foarte polarizată, e grav bolnavă şi trebuie privită şi îngrijită, probabil, ca un pacient. Privesc în aceste zile la bunii mei prieteni cu care ne ştim de-o viaţă, cu care „am mâncat un pud de sare” împreună. Doamne, toţi s-au separat, ca şi întreaga societate: creştini-ortodocşi care ţin tot postul, care ţin prima săptămână, care ţin miercurea şi joia, care ţin doar postul alimentar, care ţin doar postul în rugăciuni, dar mănâncă de dulce, care ţin post doar în zilele de dezlegare la peşte, care merg la biserică, iar acasă îşi bat nevasta, care nu mănâncă de frupt, dar beau fără măsură, care merg dimineaţa la biserică cu nevasta lor, iar seara merg la saună cu nevasta altuia, care stau la masă cu preotul după ce şi-au trimis nevasta la avort, care s-au dezamăgit în Biserică, dar cred în Dumnezeu. Toţi se numesc creştini-ortodocşi, dar diferiţi, şi fiecare e gata să îşi apere cetatea cu spume la gură. Toţi aceşti creştini mai sunt divizaţi între ei în două: cu Biserica pro-românească şi pro-rusă, apoi – în cei care acceptă Biserica catolică, dar detestă alte forme de creştinism, apoi – în cei care acceptă şi adventiştii, şi iehoviştii, şi baptiştii, şi chiar scientologii. Dar şi aici nu se termină divizarea creştinească, pentru că ei se mai împart în cei care vor unire cu România sau cu Transnistria, apoi – care vor în UE sau în CSI, apoi – care votează pentru comunişti sau pentru AIE. În total, 273 de feluri de creştini moldoveni. Dar pentru cei care cunosc legenda biblică a Turnului Babel nu e nimic nou aici. Şi cei care citesc Biblia vor accepta că în Moldova există şi agnostici şi atei reali, şi aceştia împărţiţi în vreo 139 de categorii. Şi, cunosc personal homosexuali care merg la biserică, ani în şir. Sunt şi ei divizaţi, dar sunt botezaţi, ţin postul, sărbătoresc Paştele.

Acum, Moldova are un nou motiv de divizare: cei 273 de feluri de creştini moldoveni şi 139 de tipuri de agnostici s-au împărţit în două – cu LGBT sau împotriva lor. Această nouă divizare nu e din vina ortodoxiei sau a homosexualilor. Această isterie propagată pe internet şi oriunde are mercenarii săi: pe de o parte fundamentaliştii creştini şi pe de alta – homosexualii radicali, sau invers.

“Japonia a fost devastată de cutremure, tsunami şi explozii nucleare pentru că la Tokio a avut loc parada gayilor”, scria ieri unul dintre creştinii moldoveni cu titlu de expert în cutremure, tsunami, Dumnezeu, Buddha şi sodomie. Ce va face moldoveanul de rând, căruia la sovietici i s-a spus că nu există Dumnezeu, şi dacă s-a opus – a fost dus în Siberia sau ameninţat cu moartea, iar din 1989 – i se spune că Dumnezeu există şi cutremurele sunt dirijate de preoţi? Sărăcit, necăjit, omul va înţelege un singur lucru – decât cu cutremure, mai bine fără homosexuali.

Încă o declaraţie, pe care a rostit-o alt preot lunea trecută la televizor: „Dacă se adoptă legea anti-discriminare, mâine homosexualii vor veni cu avioanele şi vor invada Moldova”. E o speculaţie, dar e bazată pe un oarecare adevăr. Organizaţiile de susţinere a homosexualilor au ieşit întotdeauna în acţiuni publice cu gay veniţi din străinătate. Este clară explicaţia: avem dreptul să îi invităm şi ai noştri riscă dacă se expun la aceste evenimente publice. Este adevărat – homosexualii riscă la paradele din Moldova, la fel cum ar risca femeile din sex-business sau bărbaţii cu cercel în nas.

Pe acest fundal absolut isterizat şi discriminatoriu, mă întreb: unde sunt homosexualii din Moldova şi ce fac ei? Cunosc câţiva. Sunt oameni care muncesc zi de zi, sunt creativi, au studii serioase şi sunt buni specialişti, citesc, merg la spectacole, la concerte, la biserică, îşi ajută familiile şi copiii apropiaţilor. Ei se simt discriminaţi, dar nu se simt reprezentaţi în niciun fel, nici de organizaţiile care fac parade pentru rapoarte la Bruxelles, nici de creştinii care le doresc moartea. Ei există, lângă noi, printre noi, cei 273 de feluri de creştini şi 139 de tipuri de agnostici.

Alina Radu, 
alina.radu@zdg.md


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. nic

  O demagogi si gogomanie, cei bolnavi nu afisaza boala. De ce cei bolnavi sexual doresc s-o afisese??? C e boala lor este o fudulie, poti sa te mindresti cu ea???

 2. tanea

  alina, ce le-ai raspunde parintilor tai, care se uita la Stefan, ca la un sfint, pentru care PMAN este locul, unde, cind noi eram inca tinerei, ei stateau in genunchi cu icoana si cintau Desteapta-te romane si ascultau cu lacrimi in ochi Declaratia de independenta, LA INTREBAREA DE CE ACESTI TINERI AU ALES, TOCMAI ACEST LOC? Ceva timp am mers la soacra, la tara si avea racitura de cocos, iam zis, inca-s tinerei , la ce ea, imi zice “mam dus sa hranesc gainile si cind ma uit, da ei (cocoseiii) se catarau unul peste altul, si, am zis, hoo, nebunilor… si iaka iam tait la racitura”.. doamne fereste, nu fac nici o aluzie, dar noi, emancipatii din caminele de la Chisinau, cu radacini de la sat, nu suntem TOATA MOLDOVA! Te-ai gindit vre-o data ca in tara asta mai traieste un popor intreg, te-ai intrebat ce cred ei despre lobby lui Fonari, care evident, cistigind un proiec si fiind platita trebuie si sa faca ceva. Fenomenul a fost, este si va fi, nu am auzit pina in prezent nici un fapt concret, unde, cum, de cine au fost discriminati NUMAI FAPTUL, CA LEA FOST INTERZISA PARADA ESTE DESCRIMINARE??? Nu stiu, daca ai copii, cum ai proceda, daca homo sau lesbi ar veni in fiecare zi la tine acasa, ar fi in preajma copiilor tai mai mult timp, ar incepe sati sarute copii cu ‘sarutul pasional nevinovat” al acelor fete? Este un loc public, ce ar trebui sai explic copilului meu, daca mar intreba ‘ce se intimpla?’MA MIRA, CA TOCMAI CU ACEASTA LEGE SE SPECULEAZA, CA NU VOM FI PRIMITI IN EU, LE-AM REZOLVAT PE CELE CU CORUPTIA, ECONOMIA, CLOZETELE SI NUMAI ASTA, NU? Se cunoaste, ca o parte din factorii de decizie din UE sunt de orientare homo, sa inteleg, ca tocmai ei, fac presiuni, atunci asta se numeste “abuz de fiunctie”, nu? Esti revoltata, ca au fost huiduiti, si ce ai vrut, sai rugam sa ne racoleze copiii, sa-i soolicit sotului sa-si puna fundul in sus? cum ai lamuri tu, acesta revolta a ta, parintilor tai, care ti-au dat viata – un barbat si o femeie,cA nu esti din doi gay sau lesbi? Acesti cetateni si-au ales un mod de viata, e alegerea lor, DAR NU VREAU SA FIU EU,COPII MEI,FAMILIA MEA, CARE SUNT UN PRODUSD CURAT AL NATURII SA FIM NOI DISCRIMINATI!

 3. Victor

  Cu tot respectul, dar articolul este superficial. Cît priveşte atitudinea mea personală faţă de aceşti oameni dacă î-i întîlnesc în stradă nu-i agresez însă trec de cealaltă parte a străzii pentru a-i evita. Şi apoi merită ei atîtă atenţie din partea societăţii?

 4. cantec

  Victor, dar cum ai intelegi tu ca acest om e altfel decat tine? Poate tu mergi alaturi de el in fiecare zi si nu iti dai seama. poate esti ruda sau coleg cu el si nu ai habar. acuma daca ai sa afli ca unul dintre colegii de birou e altfel, ai sa parasesti locul de munca?

 5. galina

  URA NU ESTE OPUSà IUBIREI…URA ESTE A DOUA FATà A IUBIREI…FRICA ESTE OPUSà IUBIREI…
  cu kit mai multe se vor interzice cu atit mai multi vor merge contra celor interzise…
  unul interzice pentru ca sà fie,sà aibà o importantà,o evidentà in viata de toate zilele…
  altul merge impotriva celor interzise si are aceeas atentie si evidentà…

  lumea e impàrtità in douà pàrti(modul de a fi): PERSOANE CONFORMISTE si anticonformisti …
  cu kit is mai agresivi conformistii cu atit mai brutali vor fi anticonformistii…tot tinde spre echilibru…unul il creazà pe altul…
  dar nici unul nu stie a exista ca pàrti complimentare, necesare pentru o dezvoltare, evolutie complectà,necesarà la acea peroadà…

  SOCIETATEA MOLDOVEI ARE NEVOE DE ETAPELE SALE DE CRESTERE SI TERMENUL”BOLNAV” NU EXISTà IN O CRESTERE…un copil de staturà mai micà a unui adult nu este “BOLNAV” dar este in crestere…

  pe perioada socializmului si diktaturii comuniste lumea a crescut numai in korp,dar mintea cu toate shemele impuse cu toatà manipularea si controlul… a ràmas in copilàrie…
  imi pare ràu cà nu acceptati si nu aveti ràbdare ca sà treacà perioadele necesare si sociatatea din moldova…
  moldovanul(rominul) este si el de acelas corp ,minte si cerinte ca si lumea de alte nationalitàti…

  TOATE RELIGIILE SUNT BUNE kind sunt indreptate spre binele tàu si a altora…
  interpretarea lor ,cuvintele care le folosesc nu au importantà…e important doar starea de a fi care o creazà acea religie in persoane…

  NICI O INTREBARE NU CREAZà probleme,sunt ràspunsurile care duce lumea in eroare…

  KIND LUMEA SE VA LIMITA IN INTREBàRI VA FI MAI PUTINà DEZORDINE…

  CINE TRàESTE FàRà INTREBàRI SI FàRà RàSPUNSURI E O PERSOANà MATURà SI CONSTIENTà DE SINE…

  pentru a fi constient de cele spuse de mine mai sus intrebativà::::sunteti constienti cine sunteti VOI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *