Alina Radu: Şoferul procurorului

Conduce o maşină a statului. E un Mercedes negru, frumos, cu numere de înmatriculare RMP 073. Primeşte salariu de la stat. Numărul maşinii îi asigură acces în Curţi inaccesibile, iar pe străzi – agenţii de circulaţie închid ochii – sticlele tonate reflectă jeturi orbitoare.

Ne-am cunoscut pe un trotuar public, cetăţenesc, de lângă poarta Consiliului Superior al Magistraturii. Purta costum negru, cămaşă albă, cravată. Putea fi lesne confundat cu un procuror, sau un agent al vreunei instituţii guvernamentale. Când a deschis gura – semăna foarte tare cu un comisar aprilin. “Cine ţi-a dat voie să fotografiezi? Opreşte chiar acum! Îţi iau camera! N-ai voie! Închide!” Nu numai vorbele, ci şi gesturile erau de invidia celor de la detaşamentul “Fulger”.

Mi s-a creat impresia că şoferul în cauză e de fapt directorul trotuarului de lângă CSM. În susţinerea lui a sărit şi paznicul porţii de la CSM. În timp ce îi deschidea şoferului procurorului, portarul îşi ascundea faţa printre gratiile publice ale porţii strigând: “De ce fotografiaţi? Lăsaţi fotografia! Nu trebuie!”. Toată această scenă a fost urmărită de după sticlele tonate de către procurorul general, care, ieşind din Mercedes, i-a completat pe cei doi: “Aţi făcut o greşeală foarte mare! Aţi blocat trotuarul şi nu putea să treacă maşina!”, a spus el, de parcă trotuarele ar fi destinate maşinilor şi nu oamenilor.

Şoferul procurorului, în costumu-i negru, cu Mercedesu-i aşijderea, s-a simţit protejat de procuror. Şi portarul s-a simţit bine lângă înaltul apărător. Eu însă am trăit o stare de groază.

M-am gândit cu înfiorare la ceea ce ar putea face şoferul procurorului în faţa altor oameni, a multor victime ale acestui sistem, care speră, care tind, care încearcă să se apropie de sticlele tonate ale procurorului ca să spună despre injustiţiile de care nu mai pot scăpa. Ce le spun şoferii cu mercedesuri publice oamenilor? Ce se întâmplă cu oamenii care nu ascultă de aceşti şoferi?

Nimic nou, în fond, cetăţenii R.Moldova au mai cunoscut asemenea cazuri în care erau alungaţi şi de pe trotuarele publice atunci când treceau alaiurile oficiale, dar durerea e cu atât mai mare, cu cât oamenii au aşteptat o schimbare, o mare schimbare, începând de la şofer, portar şi până la procuror, o schimbare de mentalitate, nu doar de purtători de costume.

Fiind prin diverse state europene, am întâlnit mai mulţi procurori care au fost foarte interesaţi să discute cu jurnaliştii din Moldova despre reţelele de traficanţi, despre protecţia victimelor, despre lege. Mi s-a permis să port dictafoane, camere şi telefoane câte am dorit, doar să informăm publicul. Cu şoferii lor am interacţionat mai puţin, pentru că nu le-a trecut prin cap să restricţioneze vreodată activitatea unor jurnalişti sau a altor cetăţeni în plină stradă.

În ziua în care l-am cunoscut pe şoferul procurorului, după o altercaţie verbală, procurorul general, Valeriu Zubco, a declarat că este foarte interesat de cooperarea cu presa în vederea elucidării neregulilor din procuratură. “De ce nu veniţi la birou să discutăm?” a zis procurorul lângă trotuarul public. I-am spus că vrem să venim cu victimele persecuţiilor poliţieneşti ignorate de procuratură. “Da, poftim, dar să nu fie prea multă lume”, a zis Valeriu Zubco şi m-a înscris în audienţă, împreună cu o victimă a evenimentelor din aprilie, pentru azi, ora 9.00.

Alina Radu,
alinaradu.zdg@gmail.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. Mara

  m-am sàturat sà zic mereu una si aceeasi càt priveste desteptii si boii.mitocània in moldova e la ordinea zilei.zubco ar trebui sà aibà in jurul sàu nu numai mutre cu moaca pàtratà si pumnii mari,dar si de o anumità c-u-l-t-u-r-à de la portar la vàcar,adicà la cei de sus.nu am nimic cu vàcarii;si vacile trebuie sà le pascà cineva si curàtenie sà facà cineva etc.orice muncà cinstità face onoare individului,dar drama e cà lumea nu-si stie locul(o bucàtàreasà ar putea conduce statul? pàrerea lui lenin,pàrere de sifilitic) si exact indivizi de rangul lui zubco nu ar trebui sà stimuleze mitocània si brutalitatea.infumurati, ingàmfati,aroganti,asa s-au comportat 8 ani,asta fac si acum,cà-s tot ei peste tot,cadre vechi mucede,au trecut din un fotoliu in altul.a infundat cineva duba,a pus màna pe sapà vreo unul din ei? schimbàri? cine sà le facà? zubco,cociorvà etc.? tot rapànul àsta trebuia curàtat cu buldozerul,apoi dezinfectat cu clor si numai atunci de apucat de lucru pe nou.cum sà lucrezi pe nou cu cadre putrede? numai moldova are curaj s-o facà,dar deja s-a impotmolit in bàlegar.

 2. eva

  Ei, daca ati sti cate asa fel de MERCEDESURI,BMW,SCODA,TOYOTA cu numere de parlament, guvern si alte institutii, desigur acelasi gen de soferi,si membri a familiei vedem noi in fiecare dimineata la gradinita LASTARAS..

 3. Grivei

  Foarte bine scris! Pacat – cei de la putere nu citesc acum… ei vad totul in CIFRE acum… si sunt cu gindul doar la buzunarul lor si la urmatoarea campanie… de promisiuni… In ce priveste cultura si valoarea morala a procurorului… se vede si prin rezultate…

 4. Silvia

  D-na Mara trebuie sa fi-i mina dreapta a Presedintelui,zau! Peste tot iti bagi nasul! Poate ti l-a rupe cineva! Adios!

 5. IONUT

  Doamna Mara sunteti o femee foarte capabila in toate, se mindreste tara de oameni ca dum-ra ,ce post aveti se vede ca lucrati la o ferma de vaci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *