Alina Radu: Serdiucika la nunta moldovenească

Priveam deunăzi la cei trei politicieni moldoveni care nu doar că nu puteau vorbi, ci chiar nici respira din cauza acceselor de râs. Scena s-a întâmplat la ProTV în final de program, când după discuţii despre toate problemele ţării s-a ajuns şi la chestiunea anti-discriminare.

Unicul răspuns la întrebarea despre votarea proiectului de lege anti-discriminare a fost râsul prelung, care, în fond, a degajat atmosfera şi a majorat cumva aportul de feromoni, dar şi de endorfină în sângele celor prezenţi la emisiune, dar şi al telespectatorilor.  Această scenă mi-a amintit cumva de o întâmplare pe care am văzut-o cu puţin timp în urmă la o nuntă.

Eram la o nuntă moldovenească, cu mire, mireasă, naşi, bunici, conăcari, muzicanţi, vornicei, druşte şi mulţi nuntaşi, toţi de-ai noştri. Iniţial erau cam separaţi, între ai socrului-mare şi ai celui mic, între moldovenii din Moldova şi cei veniţi din Italia. Aşteptau ca „ceva anume” să topească gheaţa dintre nuntaşii din sate, familii şi categorii diferite. N-a trebuit mult. O piesă muzicală foarte veselă se pare că a făcut ceva cu mintea sau cu picioarele nuntaşilor. Într-o clipită dansau toţi, în perechi, în cercuri mici şi mari, de nu se puteau opri.

După acest „dezgheţ” muzical nunta s-a petrecut într-o veselie, iar muzicanţii, la fiecare trei piese, reveneau din nou la aceea, care plăcea din ce în ce mai mult. Piesa se numea „Totul va fi bine, eu ştiu!”. Nu vi se pare cunoscută? Ba da, la nunţile moldoveneşti se cântă multă muzică rusească, şi acest cântec se cântă de fapt aşa: „Haraşo, vsio budet haraşo, vsio budet haraşo, ia eto znaiu!”.

Interpreta acestui cânte este Verka Serdiucika, femeia cu sâni mari şi haine strălucitoare, care în realitate este Andrii Mihailovici Danilko, un bărbat născut nu departe de noi, la Poltava, Ucraina. Da, orientarea sexuală a lui Verka-Andrii era deosebită de cea a majorităţii nuntaşilor. Dar toţi o îndrăgiseră pe Verka, îi cântau în cor piesa şi le cereau muzicanţilor din nou şi din nou – „Ha-ra-şo!”.

Nu sunt fană a muzicii ruseşti, şi nu cunosc niciun cântec al acestei interprete. Dar mă uitam la nuntaşii scăldaţi în endorfină (hormonul fericirii) şi mă gândeam: oare cine ar răspunde în sondaje că nu va bea dintr-un pahar cu un homosexual, că nu va merge pe aceeaşi stradă? La nunta ceea, care sărbătoarea căsătoria civilă şi cununia religioasă a unui cuplu, dacă apărea însăşi Verka Serdiucika (Andrii Danilko) printre rânduri, cu siguranţă era pusă în capul mesei, alături de naş, lângă icoana de cununie, iar după vreun cântec, două nuntaşii nu doar că ar fi băut cu nesaţ dintr-un pahar cu Verka, ci i-ar fi pupat şi mâna.

E firesc, oamenii au apreciat talentul acestei persoane de a crea muzică veselă, care aduce în atenţie stări de care are nevoie omul simplu, stări de bine, de „haraşo”. Urmărind nuntaşii atunci, am constatat că majoritatea au învăţat un cântec nou, dar niciunul nu a anunţat că vrea să fie gay, la fel cum niciunul nu a spus că urăşte homosexualii. Aici închei cu partea hilară şi trec la partea dramatică a acestui editorial.

Zilele acestea un grup de chirurgi străini au venit să facă operaţii performante pentru copiii din Moldova. Printre ei, câţiva copii care s-au născut cu organe genitale feminine şi masculine. Chiar şi după operaţie, una dintre fetiţele de 4 ani, căreia i s-au înlăturat organele genitale masculine, se pare că, totuşi, nu va avea copii. Şi câţiva dintre băieţi, cărora le-au fost anulate organele feminine – nu se vor reproduce. Alţii – nu fac în general cazul unor chirurgi, dar s-au născut altfel. Familiile le sunt alături şi îi vor creşte şi îngriji atât cât vor putea, chiar dacă li se va spune că efortul lor e împotriva naturii. Iar într-o zi, se va dovedi că aceşti copii, care s-au născut altfel, vor scrie cărţi, vor picta tablouri sau vor compune cântece cu refrenul „Totul va fi bine, eu ştiu!”, distrând atâtea nunţi în calea dintre Biserică şi patul conjugal.

Alina Radu, 
alina.radu@zdg.md


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *