Alina Radu: Punctul 6. Vizele

Zilele trecute, două familii din R. Moldova şi-au disputat dreptul de a călători în Uniunea Europeană. Cele două familii fac parte din clase şi categorii diferite, dar niciuna nu renunţă la UE. Prima familie este una comună, care mai serveşte doar ca element statistic, după ce despre ea s-au scris deja cărţi, piese de teatru, s-au turnat filme. Această familie, de 20 de ani, pleacă ilegal în Europa.

În una dintre dimineţile trecute, doamna Natalia făcea cea mai anapoda călătorie din viaţa ei – trecea Prutul. Era pitită pe o saltea trasă de o sfoară de fiii ei, Dumitru şi Vasile, şi de soţul ei, tot Vasile, care înotau din răsputeri. Doamna Natalia nu mai văzuse niciodată răsăritul soarelui atât de frumos, scăldat chiar în buricul Prutului, dar ochii ei nu-l vedeau. Ea privea spre un alt răsărit, spre o nouă viaţă, acolo, în Uniunea Europeană, unde urmau să aibă cu toţii câte un loc de muncă, cu asigurare socială şi perspectivele unei vieţi într-un mediu civilizat.

Aceşti cetăţeni au decis să facă ei primul pas, ba chiar un salt spre UE, dar au fost prinşi de cum au călcat pe malul românesc al Prutului, şi visul lor european s-a risipit cum s-a topit acel răsărit de soare. Deşi au respectat toată viaţa legile R. Moldova, acum cei 5 membri ai acestei familii sunt trecuţi drept infractori în bazele de date ale autorităţilor de frontieră ale UE.

În acelaşi timp, un alt tată, cu fiii şi familia sa, de asemenea din R. Moldova, a primit în aceste zile, printr-un document special din partea unei autorităţi europene, reconfirmarea, până în martie 2011, a posibilităţii nestingherite de a călători în UE. Cea de-a doua familie locuieşte de zeci de ani în R. Moldova, dar nu îi vorbeşte limba, nu îi respectă Constituţia şi nu se supune legilor ei. Smirnov Igor Nikolaevici, născut la Habarovsk, Federaţia Rusă, deţinătorul paşaportului rusesc nr. 0337530, Smirnov Vladimir Igorevici, născut la Kupiansk, regiunea Harkov, deţinătorul paşaportului F. Ruse nr. 0337016, Smirnov Oleg Igorevici, născut la Novaia Kahovka, Ucraina, deţinătorul paşaportului F. Ruse nr. 1907537, pot călători liber în UE – fără să sară în Prut, fără să păţească ca doamna Natalia.

Cele două familii dau deopotrivă bătăi de cap Uniunii Europene. Pe de o parte, cetăţenii R. Moldova, cei comuni, cei numeroşi, care sar în Prut, se ascund în tiruri, în cisterne, sub vagoane, în portbagaje – au fost la inima autorităţilor UE, dar pentru ei nu a existat voinţa politică a autorităţilor R. Moldova. Pe de altă parte, ţara care a eliberat paşapoarte familiei Smirnov a avut întotdeauna voinţa politică să îşi apere cetăţenii, oricât de mult ar încălca aceştia constituţia oricărei ţări, afară de cea a Rusiei.

Zilele trecute Consiliul pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene a emis un document oficial în care prezintă concluziile pentru relaţiile de ultimă oră cu R. Moldova. Punctul 6 al acestui document este cel mai extins şi se referă în mod special la problema vizelor. “Consiliul reiterează importanţa relaţiilor interumane şi salută deschiderea, în iunie 2010, a dialogului în problema vizelor, care examinează condiţiile pentru călătorii fără vize în statele UE pentru cetăţenii R. Moldova pe termen lung”, se spune în document, urmând să fie pregătit un plan de acţiuni care ar prestabili condiţiile pe care trebuie să le întrunească R. Moldova pentru libere călătorii în UE.

Chiar dacă perspectiva regimului liber de vize pentru familiile obişnuite din Moldova, cum ar fi cea a Nataliei cu Vasile, este cam îndepărtată, căci, după 20 de ani de aşteptare a unei vieţi mai bune, ei vor să plece acum, şi nu înţeleg de ce ar trebui să mai aştepte vreo 2 ani, totuşi apropierea Uniunii Europene de R. Moldova nu a fost niciodată mai intimă, mai caldă şi mai perceptibilă.

Nu doar în concluziile Comisiei de Externe a UE, ci şi în alte acte emise după septembrie 2009 se sesizează repetarea insistentă a expresiei “progresele dialogului Moldova-UE din ultimul an” sau “din ultimele luni”. Structurile europene nu îşi mai ascund satisfacţia că la conducerea actuală a R. Moldova au găsit în sfârşit un partener de dialog civilizat, care vrea şi poate să facă uz de oportunităţi pentru a îndeplini vrerea lor şi a poporului care a mai rămas nesărit în Prut, neurcat în cisterne sau tiruri – integrarea în UE. Rămâne ca şi Cel care a eliberat paşapoarte familiei Smirnov să accepte această realitate.

Alina Radu,
alinaradu.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. basic

    “urmând să fie pregătit un plan de acţiuni care ar prestabili condiţiile pe care trebuie să le întrunească R. Moldova pentru libere călătorii în UE.”

    Nu inteleg, cui trebuiesc “libere calatorii”, doar aceasta costa bani grei, majoritatea din populatie nu poate sa-si permita asa ceva, o data in an te duci in concediu la mare, ori la munti, etc, si aceasta te costa, trebuie aproape tot anul sa faci economii, sa acumulezi bani pentru odihna, dar “libere calatorii”? Si cine stie ce conditii o sa fie impuse? Poate ar fi bine pentru o perspectiva de 10-20 de ani.
    Era prea destul la moment pentru majoritatea populatiei (care nu vrea ori nu are posibilitatea de a pleca la lucru in UE) de a conveni la o procedura normala, fara rinduri si bataie de cap, de primire a vizei, care este problema?

    Ce fac eu cu “libera circulatie”, daca nu am bani pentru a calatori citeva ori pe an in UE?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *