Alina Radu: Procurorul ONG-ist

Prin 2007 nici nu visam la 2013. Nu puteam ajunge cu gândul atât de departe. Prin 2008 ne întrebam doar dacă am putea visa la un 2009, adică la vreo schimbare survenită după alegeri. Dar, chiar dacă visam că va fi un altfel de 2009, nu ni l-am putut imagina aşa cum a fost în realitate. Cu atât mai mult nu ne-am imaginat că aşa vor fi anii 2010—2013.

În 2007—2008, în calitate de reporteri la un ziar de investigaţii, comunicam mult cu Corneliu Gurin. Era expert juridic la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei şi noi aveam mereu nevoie de opinia unor jurişti buni care să califice răspunderea juridică a autorităţilor pentru cazurile de corupţie. Răsfoiesc paginile ZdG din 2008 şi dau de această opinie a lui Corneliu Gurin în numărul din 6 noiembrie 2008, ca răspuns la întrebarea: De ce oamenilor le este frică să vorbească despre corupţie? “O soluţie ar fi ca autorităţile să demonstreze că fac ceva prin rezolvarea unor cazuri răsunătoare. Or, anul trecut, din peste 500 de cazuri intentate, nu a fost nici o condamnare cu privarea de libertate sau confiscarea averii. Totul se reduce la intentarea dosarelor, cercetări, arătări la televizor, amenzi sau achitări”.

Deci, în 2007 au fost 500 de cauze penale intentate pe cazuri de corupţie. Cam atâtea şi în 2008. Şi în anii următori. În 2012 era cât pe ce să se împlinească visul lui Corneliu Gurin şi al cititorilor Ziarului de Gardă. Scandalul “Pădurea Domnească” tocmai era “un caz răsunător”, care urma să finalizeze cu condamnarea unor persoane importante. Cazul răsunător a răsunat timp de mai multe săptămâni, dar apoi i s-a luat piuitul. Chiar dacă în aceeaşi perioadă a devenit Procuror General Corneliu Gurin.

Înţeleg, sistemul este atât de înglodat, are fundamentul atât de putred, încât e greu să arăţi din primul semestru că e posibil. Înţeleg că presa e nerăbdătoare cu toţi cetăţenii de rând şi că graba strică treaba. Înţeleg că ar trebui să fim mai indulgenţi cu “ai noştri”, pentru că, de cum suntem critici cu noua pleiadă de ONG-işti ajunşi după 2009 în birouri de stat, înţeleg de ce suntem deseori, noi, cei de la Ziarul de Gardă, afiliaţi comuniştilor, deoarece “numai comuniştii ne critică şi voi”.

Ceea ce nu pot înţelege este cum ONG-iştii pot uita de societatea civilă în momentul în care ajung să activeze în instituţii publice. Mai ales ONG-iştii care au suferit din cauza abuzurilor comuniste. Marţi, într-o discuţie cu reprezentanţii societăţii civile, aflu că mai mulţi şi-ar dori să comunice cu Procurorul General pe probleme ce ţin de drepturile omului, combaterea corupţiei, dar şi reforma Procuraturii din Moldova, dar nu au acces la şef. Unii au spus chiar că, deja de o lună, au expediat o scrisoare oficială, prin care solicită un dialog şi, pe parcursul unei luni întregi, nu au primit măcar un răspuns, fie afirmativ sau negativ.

Nu cred că Procurorul General trebuie să stea la uşa instituţiei şi să aştepte de mai vrea cineva să vorbească cu el la vreo temă oarecare. Dar un procuror care provine din mediul societăţii civile ştie ce mult contează întâlnirile deschise şi comunicarea liberă cu părţile sănătoase ale societăţii civile, care ar putea contribui mult la mişcarea talaghirului reformei din loc. Nu cred că nu sunt posibile briefing-uri săptămânale, conferinţe de presă bilunare, brainstorming-uri lunare care să dea dovadă de deschidere, transparenţă, interes pentru reforme.

Desigur, în cadrul acestor conferinţe e nevoie să spui ceva. Să spui ce se întâmplă cu Pădurea Domnească, cu 7 aprilie, cu dosarele marilor corupţi. Vine summitul de la Vilnius şi Procuratura Generală, alături de alte instituţii de stat, trebuie să dea un răspuns clar despre calitatea anchetelor şi a justiţiei. Noi credem că suntem în 2013 pe bune, nu în 2008. Noi vrem să vedem reforma prin “cazurile răsunătoare” finalizate, de care vorbea Corneliu Gurin în 2008.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

8 comentarii

 1. Infinitul

  Oameni naivi. Sistemul deja l-a înghiţit. Tentaţiile şi perspectivele precum şi noile posibilităţi care se deschid fiind CU SISTEMUL şi NU ÎMPOTRIVA LUI sunt atît de mari, că societatea, cu atît mai mult civilă nu contează. Ea a fost scara prin care s-a urcat in palat.

 2. Mery,- adevarul pur si nimic mai mult!

  Pe timpul comunistilor, cand țaca Jenica Ostapciuc era paduchiul  principal din fruntea Parlamentului,  orașul  Chișinău vuia ca ea, piroscareasa, l-a scos la rampa pe Gurin,  ca i- a dat post de lucru in Parlament, apoi si  vorbe legate de un   apartament sau  de un lot lot de pământ  (  sau el, Gurin,  s- a ocupat cu chestiile de construcție a casei tacai jenea,-  era ceva legat cu  lucruri  de spălare- manipulare cu  resurse de bani din bugetul parlamentului).
   Apoi  Marian Ilici Lupu l-a maturat si el a devenit ONG- ist. 
  Ca apoi tot Lupul sa-l transforme in Zubco-2  la Procuratura (strecuratura). 
  IUDA ROSCA ȘTIE TOT CE SE PETRECEA IN PARLAMENT IN ACEA PERIOADA DE TIMP! 
  Citind articolele  lui Pavel Păduraru :   http://www.timpul.md/articol/anunt-pentru-cei-care-mi-se-baga-in-casa-si-mi-propun-pastile-49326.html si 
  http://www.timpul.md/articol/in-mai-se-fac-presiuni-enorme-contra-celor-care-au-identificat-legatura-dintre-gruparea-makena-i-gardieni-48973.html  se înțelege  cine amenință jurnalistul . 
  MAFIOTII  DIN PARLAMANT SI  GUVERN ( ADICĂ IN LEGE )  PRIN MAFIOTII  DIN PROCURATURA , JUSTIȚIE, POLIȚIE,  PUSCARII… MANIPULEAZA SI FREACA     POPORUL SI TARA,  FOLOFIND CA INSTRUMENTE  CHIAR SI CELE MAI ODIOASE GRUPĂRI CRIMINALE  SI PUSCARIASI ! 
  NUMAI SA RĂMÂNĂ LA TREUCA, SA NU IASĂ AFARA CRIMELE SI FURTURILE  ODIOASE COMISE, SA NU-SI.  PIARDĂ POSTURILE JN BAZA REFORMELOR NECESARE  MOLDOVEI    SI CARE SE  IMPUN DE COMISARII   UE ! 
  MOLDOVA,-  REPUBLICA PARALIZATA DE PROPRII   PLAMENTARI, PROCURORI, JUDECĂTORI,  POLIȚIȘTI… REPUBLUCA CARE  A AVUT  PARTE DE PREȘEDINȚI   LAȘI, FRICOSI,   HOȚI ,  CRIMINALI .  
  Are dreptate  domnul Pavel! Uniti -va:    jurnaliști, juristi, avocati…  Intr-un  grup din cei ONESTI si BATAIOȘI, IAR NOI VA V- OM VOTA ! 
  ASA va ve- ți apara mai sigur! 
  UNIREA FACE PUTEREA! 
  DOMNUL SA VA PAZEASCA.

 3. Mihai

  Acest comentariu nu are nimic cu articolul doamnei Radu. Il scriu pentru ca stiu ca pe aici umbla un ins care semneaza ca “Deportatul”. Vorbeam candva despre titlul de “Cavaler” pe care l-a primit actualul primar al Chisinaului de la familia regala de Romania. Azi s-a vazut fara niciun fel de masca cine este Il Cavaliere de Chisinau. Nu a fost in stare sa asigure ordinea langa monumentul lui Stefan cel putin timp de 10 min. Halal de asa cavaler.

 4. Deportatul

  Of Mihai, Mihai ! Eşti provocator (plătit sau neplătit), sau bine manipulat de propaganda Rusiei şi a comuniştilor, neocomuniştilor împotriva lui Chirtoacă. Eşti rău intenţionat de a da vina pe Chirtoacă în toate.
  Venirea Familiei Regale este coordonată cu Organile Statului R. Moldova, care are Preşedintele RM Dl N. Timofte, Prim Ministru Dl. Iu.Leancă (PLDM) şi Preşedintele Parlamentului Dl Ig.Corman (PD), inclusiv au fost programate şi întîlniri oficiale.
  Venurea lui Rogozin şi a Mitropolitului Kiril deasemenea au fost coordonate cu Organile Statului R. Moldova, care are Preşedintele RM Dl N. Timofte, Prim Ministru Dl. Iu.Leancă (PLDM) şi Preşedintele Parlamentului Dl Ig.Corman (PD), inclusiv au fost programate şi întîlniri oficiale. Chirtoacă nu a avut întîlniri cu reprezentanţii Rusiai sus numiţi. Rogozin a cuvîntat pe PMAN, dupa cum a fost înţelegerea între Filat şi Putin în problema sărbătorirei zilei de 9 mai. Chirtoacă doar a îndeplinit Hotărîrea Guvernului RM, a fost impus. Votca cu Rofozin şi Mitropolitul Kiril “au băut” Preşedintele RM Dl N. Timofte, Prim Ministru Dl. Iu.Leancă (PLDM) şi Preşedintele Parlamentului Dl Ig.Corman (PD), dar şi Dl. V.Filat, Preşedintele PLDM.
  Chirtoacă a lămurit că conform legislaţiei RM poliţia municipală nu se supune Primăriei, Primarului. MAI a PLDM (ca şi în perioada cînd PCRM conducea în RM) boicotează deciziile Primarului şi reprezentatntul poliţiei nici la şedinţile săptămînale operative a Primăriei nu vine. Cu atît mai mult nu se supune lui Chirtoacă SPP (Serviciul de Pază şi Protecţie) şi nici SIS-ul.
  Nu-i exclus că faci parte din Partidul ce se declară că este cel mai românesc, dar împreună cu Dodon lupta ca Primarul să nu fie Chirtoacă, dar antiromânul, comunistul Dodon.
  Conştient sau inconştient slugeşti intereselor Rusiei, deci ai aceiaş duşmani aici în RM pe care îi are şi Rogozin.
  Rusia şi comuniştii se bucură că sunt cu aşa gîndire şi aşa persoane ca Mihai, vorbitori de limba română.
  ОПОМНИСЬ !!!

 5. Deportatul

  Mery: – “Uniti -va: jurnaliști, juristi, avocati… Intr-un grup din cei ONESTI si BATAIOȘI, IAR NOI VA V- OM VOTA ! ”
  Toată stima celor doi fotojurnaliştii – o domnişoară/doamnă şi un tînăr, care repostau împotriva obrăzniciei comuniştilor, neocomuniştilor în momentrul depunerii coroanei de flor de către Familia Regală
  Dee Domnul mai mulţi jurnalişti în RM, ca aceşte, cu DEMNITATE !!!
  Sănătate, curaj mai departe şi toate cele bune acestor doi fotojurnalişti şi altor jurnalişti cu DEMNITATE !!!

 6. Mihai

  Las-o mai moale, domnule aflat in slujba mosului Misa. Si nu mai ofta atata, ca nu-mi insufli jale. Daca faci “sluj” la partid, nu te lega de oamenii care-si expun parerea. Cavalerul proaspat Patlagel (Il Signor Pomidor) si-a pus panglica fascista ruseasca a Sf.Gheorghe in piept. De ce? Pentru ca “Patsan skazal- patsan sdelal!”. Sau cum spunea Genosse Stalin: “Esti celovek- esti problema, netu celoveka-net problemi”? Cavalerul plouat a trebuit personal sa insoteasca oaspetii pe care i-a invitat si care l-au inobilat la castelul Peles. Numai ca se spune ca din vaca nu faci armasar arabesc. Tot asa si din nepotul unchiului Misa nu iese “un scutier” al monarhului iluminat. Jean Babtist Moliere are o piesa cu titlul “Burghezul gentilom”. De 400 de ani se rade lumea de un orecare monseur Jourdain, care din “negustor de la chioscuri si Marea Piata Centrala s-a inobilat peste noapte. Nu faceti precupetile sa rada, ca nu au timp, li se inacreste borsu’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *