Alina Radu: Procurorii şi anchetatorii, vecini cu prostituatele

“Avionul spre Istanbul este plin de prostituate. Multe dintre ele merg a 10-a sau a 15-a oară în Cipru sau Turcia. Revin cu bani, multe şi-au luat apartamente, automobile scumpe, dar nu prea se reţin acasă. Se duc iar la muncă, la prostituţie”, îmi descria deunăzi un poliţist portretul degradării femeilor din Moldova.

Nu e o noutate. Sunt mii de articole scrise în ultimii 15 ani despre faptul că Moldova e “aşternutul fierbinte” al Europei. Mai vizibil e atunci când zbori spre Istanbul. Dar e limpede şi în aeronavele care decolează spre Larnaca, Tel-Aviv, Atena. Femei tinere. Prea multe femei tinere de la noi îşi iau bilete pe aceste rute. Vreau să cred din toată inima că sunt tinere şi libere, că sunt suficient de bine, încât să-şi poată lua în orice zi zborul spre una dintre destinaţiile exotice, pur şi simplu, nesilite de nimeni şi de nimic. Dar, în majoritatea cazurilor e altfel.

O mare parte dintre aceste femei pleacă la muncă, foarte puţine – la munci legale. La muncile ilegale, doar bietele femei ştiu ce li se întâmplă. Dacă nu li se cere să întreţină relaţii intime cu cineva, li se cer alte acţiuni care contravin firii şi drepturilor lor. Doar o parte dintre ele pleacă să muncească conştient şi de bună voie în bordeluri. Înainte de a le judeca, vreau ca fiecare să se gândească de ce ar pleca fiica, sora, mama sa la astfel de munci?

Îmi amintesc discuţia cu o tânără readusă acasă din bordelurile bosniace, deschise pentru soldaţii NATO. La 18 ani, o tânără din Moldova nu putea ajunge în Bosnia fără paşaport, viză, bilet – şi cel mai important – fără călăuză. Aşa a şi ajuns, cu efortul unor bărbaţi de la noi care împărţeau câştigul cu nişte bărbaţi din Bosnia, banii venind de la alţi bărbaţi.

John, un american căsătorit, ajuns în Bosnia cu trupele NATO, a mers într-o seară la clubul de noapte şi a văzut-o pe Angela din Moldova. I-a plăcut tânăra fragedă, de 18 ani şi… a cumpărat-o de la patronul clubului cu tot cu paşaport şi a dus-o la el, în cazarmă. A ţinut-o o lună. S-a folosit de ea cum a vrut. Când a înţeles că unitatea sa militară pleacă, John şi-a făcut bagajele, a procurat cadouri pentru soţie şi copii, apoi s-a îngrijit de Angela. A luat-o cu tot cu paşaport şi a revândut-o patronului clubului de noapte.

Angela a putut reveni acasă peste un an, cu ajutorul unor organizaţii internaţionale, fără bani şi într-o stare fizică şi psihică deteriorată. Când îşi amintea de John, se lumina la faţă: “A fost cel mai bun bărbat pe care l-am întâlnit. Mi-a dat mâncare pe săturate, avea duş şi mă încuia ca să stau doar cu el. E clar de ce m-a vândut înapoi, căci ce era să facă cu mine?”.

Când a revenit, Angela a fost întâmpinată cu reproşuri de mama alcoolică şi de soţul abuziv: era mereu întrebată de ce a venit fără bani? Desigur, nu le putea spune ce i s-a întâmplat. Căuta să plece şi unicii consilieri pentru o nouă plecare în străinătate erau cei care au duso data trecută la bordel.

Angela, ca şi multe altele, a revenit în străinătate. A câştigat ceva bani şi s-a întors să-şi ia apartament, să-şi facă “evroremont” în ţara în care nimeni nu a auzit-o, nu a întrebat-o cum se simte, nu i-a oferit o alternativă. Acum, după 10 ani de stagiu în cluburile de noapte, îi e tot mai greu să facă faţă meseriei, dar tot atât de greu e să înceapă viaţa de la capăt. Da, mai puţine tinere sunt traficate acum, dar ce e de făcut cu cele care au fost traficate cu 10-15 ani în urmă şi nu au fost niciodată asistate, reabilitate sau informate despre drepturile lor?

Zilele trecute, Ambasadorul SUA, Ausif Chaudry, a relatat cu o oarecare satisfacţie despre faptul că Raportul anual al Departamentului de Stat al SUA, făcut public pe 27 iunie, plasează R. Moldova în categoria Tier 2, ceea ce constituie o avansare din categoria anterioară, în care R. Moldova s-a aflat sub monitorizare la capitolul eficienţei prevenirii şi combaterii traficului de persoane.

Aveam senzaţia că Ambasadorul Chaudry cunoaşte mai bine situaţia decât toţi şefii Centrului de Combatere a Traficului de Fiinţe Umane. Poliţiştii şi procurorii pe care i-am întâlnit în ultimii 10 ani parcă ştiau şi ei ce se întâmplă, dar aveam impresia că nu înţeleg ceea ce ştiu.

Raportul Guvernului SUA analizează eficienţa combaterii traficului de persoane din 3 perspective: pedepsirea vinovaţilor, protecţia victimelor şi prevenirea fenomenului. Moldova a avansat  doar pentru că ar fi creat un sistem naţional de referire prin care se asigură protecţia socială nu doar a victimelor, ci şi a potenţialelor victime.

Sper că acest sistem funcţionează, dar ce facem cu punitatea anchetatorilor şi procurorilor? Unii, în loc să prindă traficanţii, s-au întrecut la procurat apartamente de lux în vecinătatea fetelor revenite din prostituţie? Pe multe le-au întrecut, ridicându-şi palate cât bordelurile. Acum procurorii, traficanţii şi prostituatele au case şi maşini. Doar normalitatea lipseşte.

Alina Radu, 
alina.radu@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

9 comentarii

 1. Alina

  Dna Radu, va multumesc ca ati abordat acest subiect. Problema traficului de fiinte umane e una din multele mentinuta de insesi organele abilitate sa o rezolve. Iar sistemul de referire introdus e departe de a schimba radical situatia, pentru ca nu ofera nicio sustinere finaciara victimelor sau potentialelor victime.
  E regretabil sa constati sa strainilor le pasa mai mult de femeile noastre decat de “bravii nostri barbati”.

 2. galina

  Vreo 15 ani in urmà chind aveam cu 30 de kg mai putin si cu sexualitatea imaturà,am sosit in Italia…

  Prima frazà care am inteles’o pe drept cuvint m’a socat, inchit am vrut sà fug pe jos acasà in Moldova, a fost:

  “PUNETSI MINA LA INIMà SI RECUNOASTETI CARE NU S’A PROSTITUIT NICI ODATà…”

  OOOOOO,am zis eu,am nimerit in casà de nebuni…

  Lumea se prostitueste mereu nu numai sexual…

  Sexual este prostitutà acea persoanà,care vine la Moldova si zice cà am lucrat la o bàbutà,dar in realitate s’a dat huta huta cu feciorul bàbutii…deoarece de onestate are nevoe si aceastà PROFESIE.Tu dacà stii cà ai avut sex pentru bani,trebue sà zici dreptatea…

  MINCIUNA este mai gravà,dechit aceea ce facem…

  Fiind sinceri nu esti judecat si pedepsit din punct de vedere spiritual…

  Acel care bea si mànincà exagerat tot este o prostitutà, deaorece treàeste numai in plàceri,ignoreazà orice responsabilitate a propriei sànàtàti…

  Dacà alcoolizatsii vor recunoaste cà beau pentru cà vor sà se sinucidà,deci sà omoarà creativitatea lor…vor fi cinstitsi,posibil astfel vor reusi sà schimbe stilul de viatsà…

  Sexualitatea este sexualitate,deci devine negativà dacà este insotità de minciunà…Orice comportament insotit de minciunà este o prostituire…

  Acei care dau mità sau eau mità…toti sunt prostitute…

  Deci lumea ne cinstità se prostitueste toatà…

  Deci,insàsi prostituirea este actiunea+minciuna…

  PUNETSI MINA LA INIMà SI RECUNOASTETSI ,CARE DIN VOI NU S’A PROSTITUIT NICI ODATà…

  Care nu a mers la un compromis,la o minciunà,care a refuzat o mità de a da sau a lua…suntetsi promovati oficial cu gradul numelui de PROSTITUTE…

  Pàrintii invatsà copiii a se prostitui de copiii…ii invatsà a fi necinstitsi…

  Toate mitele la scoli,universitàsti este un exemplu care cuprinde fapte ne cinstite,deci prostituire…

  INCERCATSI A TRàI CU ACEASTà CONSTIINTSà …

  LUMEA ISI PROSTUTUEAZà INIMA SI CREERUL nu numai organele sexuale sunt in piatà…

  CU RESPECT

 3. AVRAAM

  la Moldova totul direct sau indirect e legat de sex si prostituare.Feleele plecate in Italia,Portugalia,Grecia,Rusia,Turcia,toate sau intalnit cu propuneri de…dormit,culcat,adica sa se prostitueze pentru a fi angajate in serviciu,sa se prostitueze pentru un loc mai bun,sa se prostitueze pentru salariu si marirea salariului,sa se prostitueze ca sa nu fie explulzate din tara etc.In Moldova,tot e aceias situatie: fara sex nimic nu se rezolva.Prin birouri,laboratoare,cabinete,sali,incaperi,saune,hoteluri,apartamente inchiriate pe o ora,in auto,pe la prieteni,la Antalia,la Zatoca si Serghevvca toate femeele,fetele,jurnalistele,doctoresele,profesoarele,politistele,contabilele,realizatoarele,angajatele,secretarele,avocatele si notarii,judecatoarele si procurorii,angajatele CCCEC,amantele si femeele gospodine fac sex cu sponsorii,fara ca sa stie sotii acestora.La noi la Moldova totul se face pe ascuns: Ministrii si deputatii fura ca ‘n padure,dar nimeni nu-i vede,femeele imbla cu amantii deschis pe litoral si tot-nimeni nu le vede…

 4. vasile

  intrebatii pe baietii de la academia de politie unde ei viseaza sa lucreze.-la cccec si la centru pentru combaterea trafic. de fiint. um.de ce.pentru ca acolo se invirteste capusta mare .dar sa intri la centru de comb.cor tre 100.000 de dolari

 5. Păzea

  P/u Galina.
  Ca să scăpăm de toate nenorocirile astea,care provin de la sexualitatea imatura,dar mai ales de la creierul imatur,eu zic să facem un referendum şi să cerem ca mama proştilor să fie sterilizată…

 6. galina

  SI EU SUNT DE PàRERE Cà STERILIZAREA PEDOFILILOR ESTE O CRIMà deoarece nu e just sà pedepsesti o persoanà BOLNAVà…dar…

  cred cà avem nevoe nu de sterilizarea mamelor nici tatii,dar e nevoe doar de ACCENTUAREA PROBLEMELOR CARE CREAZà MINCIUNA…chind oamenii vor recunoaste dauna minciunei,deci vetii ne oneste,ne cinstite SE VA TRANSFORMAT RADICAL MENTALITATE IN PARTE CREATIVà SI CONSTRUCTIVà…

  chit timp lumea va spune minciuni,atita timp lumea va fi dispàrtità in buni si rài…

  nimeni nu suntem buni si nimeni nu suntem rài…sunt doar persoane cinstite si persoane mincinoase…
  dar imaturitatea nu este o crimà…este o etapà plinà de energie si fromoasà a vetii fiecàruea…

  Và IUBESC
  MULTUMESC

 7. dacul

  Prietena GALINA de ce este o crima sa sterilizezi ca doar nu le taie capul ci numai bijuleriile.

 8. galina

  e pàrerea mia,dacul… provine din suflet… asa cum simt…
  nu este insà obligatàr ca cineva sà fie de acord cu mine…ba contrar
  pàrerile sunt ca aripile unei pàsàri si numai dhind din aripi se ajunge ca integritate,la ceva just…numai cu contraziceri se miscà aripile…

 9. vera

  Daca erau conditii de trai si de munca,nu mai pleca nimeni din Moldova, dar asa..! Nu-i debilizm curat, tot haosul ista de la noi?
  Tineretu-i supus alcoolului si desfrinarii din tara, de peste hotarele ei, incepind de la
  organele de drept?
  Ce sa mai faca tineretul de astazi, ce mai are de ales, cand mafia si coruptia au invadat Moldova, “penind-o”,care si cum poate, avind grija multa de bunastarea familiilor lor, incurcand tineretutui, sa-si croiasca viitorul,dezvoltind analfabetizmul,pe care i-l avem, nedreptatea, teroarea si violenta? Desigur, ca o sa ia “lumea in cap” si o sa plece, unde “i-l duc ochii”, cu nadejdea la oschimbare, in viata lor, dar care se termina ,de multe ori ..cu un rezultat nedorit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *