Alina Radu: Poporul cu limbă fără nume

În actele oficiale emise în R. Moldova, toate limbile au câte o singură denumire: rusă, găgăuză, ucraineană, bulgară, ebraică, romă. Fiecare dintre aceste limbi e numită cu titlul poporului său, confirmat ştiinţific. Numai limba majorităţii e denumită în câteva feluri: de stat, moldovenească, băştinaşă, locală, indigenă. Foarte rar această limbă e numită limba română. De ce într-un stat, timp de 20 de ani, fiecare minoritate are dreptul sfânt să îşi numească limba după criterii ştiinţifice şi etnice, fără să le fie mutilată identitatea prin “limba veneticilor”, “limba alolingvilor”, “limba rusofililor”? Pentru că fiecare etnie are dreptul constituţional la identitate. De ce majoritatea nu are acest drept? Pentru că a avut conducători care au avut o frică neînvinsă de limba rusă.

În ultimele săptămâni mi-au ajuns în mâini câteva rapoarte cu privire la situaţia democraţiei în R. Moldova, pregătite pentru a fi prezentate în faţa comunităţii internaţionale. Multe lucruri interesante şi necesare există în aceste rapoarte, desigur că foarte credibile. Apreciez şi faptul că aceste documente, odată ajunse în birourile politice de la Bruxelles, Strasbourg, Geneva, vor informa şi contribui la elaborarea unor soluţii pentru necazurile democraţiei de la Chişinău.  Dar, un element mă pune în gardă. Aceste rapoarte abundă în termeni de genul “limba de stat”, “limba băştinaşilor”, “limba moldovenească”, “limba majorităţii conlocuitoare”, alături de “limbile ucraineană, găgăuză, bulgară, poloneză, ebraică, germană”. De parcă “limba română” ar însemna o înjurătură.

În unul dintre aceste documente aflu că “În anul 2009, 25% din populaţie o constituiau reprezentanţi ai etniilor minoritare, dintre care 8% – ucraineni, 6% – ruşi, 4% – găgăuzi, 2% – bulgari”.  Din 25% dintre reprezentanţii acestor etnii – tocmai 11% susţin că limba lor maternă este rusa, atunci când ruşii etnici sunt doar 6%.  Sunt date foarte serioase. Învăţământul şcolar pentru minorităţile din R. Moldova se efectuează în limba rusă, deşi legislaţia prevede posibilitatea studierii în limba maternă cu obligaţia studierii limbii naţionale, adică a celei române.

Acum, elevii din UTA Găgăuzia au semnalat din nou problema dificultăţii studierii limbii române. Şi rapoartele în cauză arată că minorităţile nu au încă posibilitatea de a face uz de dreptul de a cunoaşte limba română, decât studiind-o în şcolile cu predare în limba rusă, cel puţin ca a treia, dacă nu a cincea, limbă de studiu pentru aceşti copii. Actualmente doar 374 de copii învaţă în limba ucraineană ca limbă de instruire, ceea ce constituie 0,06% din toţi copiii ucraineni. 171 de copii învaţă parţial în limba bulgară, ceea ce constituie 0,02% din total.  Deci, doar 0,08 % din cei 25% de copii reprezentând minorităţile din R. Moldova studiază româna ca pe o a doua limbă, ceilalţi – ajung la română doar după limba rusă, fiind forţaţi în paralel să renunţe la limba lor maternă.

Din alt raport, care va fi lansat de curând la Geneva, aflu că reţeaua instituţiilor de învăţământ preuniversitar din republică include 280 de instituţii cu predare în limba rusă şi nicio şcoală cu predare în oricare alte limbi egale în drepturi.

“În Republica Moldova s-au format 3 modele de studiere a limbilor minorităţilor naţionale în sistemul învăţământului preuniversitar:

1. şcoli şi licee cu studiere în limba rusă;

2. şcoli cu studiere în limba rusă, în care ca obiect de studiu se învaţă limbile ucraineană, găgăuză, bulgară, poloneză, ebraică, germană;

3. instituţii de învăţământ experimentale, în care limbile minorităţilor naţionale sunt utilizate în calitate de limbă de instruire: limba ucraineană – în două şcoli, limba bulgară –o şcoală.”

Deci, 3 modele de studiere: în limba rusă, în limba rusă cu limba maternă, în limba maternă, dar fără română. Asta avem şi încă ceva. Rapoarte în care scrie “Accesul minorităţilor naţionale la informaţia oficială este asigurat – legile, hotărârile Parlamentului, decretele Preşedintelui, hotărârile şi dispoziţiile Guvernului, actele Curţii Constituţionale şi Curţii de Conturi şi altele se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova în limba de stat şi limba rusă”.

De ce aşteptăm ca reprezentanţii minorităţilor naţionale să vorbească limba română, dacă după 20 de ani această limbă nu este denumită ca atare în actele naţionale? De ce ar respecta-o alolingvii, dacă Guvernele de la Chişinău nu au arătat voinţă politică să instituie un sistem în care o limbă poate fi studiată, vorbită, dar şi denumită adecvat? De ce toate limbile minorităţilor din Moldova au nume, numai româna – nu? Pentru că se numeşte româna? Dacă “limba română” s-ar numi “limba rusă”, statutul, starea şi perspectiva vorbitorilor ei ar fi altfel.

Alina Radu, 
alina.radu@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. rodinro

  Limba romana este singura limba europeana in care se poate face o propozitie completa, formata din 5 cuvinte, care contin numai vocale (cu un total de 11 litere): “Oaia aia e a ei”.

 2. Stefy

  Ne facem morti in popusoi cu de ce in sus,de ce in jos.
  In 22 ani niciun guvern n-a pus pe masa legea despre limbi intru protejarea limbii nationale,l.romana.
  La carma tarii mereu nimeresc indivizi cu un nume,nu X sau Y,fara un ideal,dar cu interese meschine,dubioase,toata activitatea invartindu-se in jurul banului,coruptiei,jafului.Fiecare din ei fiind persoane usor de santajat,de la bun inceput fiind deja afundate untr-un jeg de nu-l mai spala toate apele de pe glob.Se feresc de determinativul “roman”:l.de stat,l.noastra,vecinii de dincolo,vecinii nostri etc.De aici si concluzia:ii intereseaza biznesul,nu idealul.
  Rusul n-ar sufla,daca in varf am avea barbati,care sa puna piciorul in prag conform legilor adecvate statului,nu impotriva statului Moldova.Santajul economic al rusului e un cont,dar conteaza cu mult mai mult santajul personal al fiecarui neispravit de la putere:te porti “frumos”,adica in folosul rusului,daca vrei sa fii presedinte sau prim-ministru sau ministru etc.Si toata cloaca asta de sandramale asa si face,in detrimentul natiunii.Altfel ce s-ar intampla? Una si aceeasi:mobilizeaza nimicuri ca Laguta,Klimenko,fel de fel de pungasi si fac circ.Nu-i putem aresta si pusi la racoare,mai ales,cand dau foc tricolorului in public,in fata guvernului impotent,bun de nimic?
  De fiecare data,cand incercam sa punem la punct ce istorie studiem,ce limba vorbim,sar toate gunoaiele si scursurile de prin toata urss,aciuate aici si,pana la urma,decid ele ce-i cu viata noastra.Dar noi cine suntem aici?
  Si pana azi procoratura si MAI vaneaza “dusmanii proromani” de la evenimentele din aprilie.Si atunci noi despre ce vorbim aici?
  De fapt,toate minoritatile studiaza in l.rusa.Noi ce pregatim pt RM? Foarte usor se poate rezolva si asta:nu te angajez,daca nu cunosti romana.Dar cine ar face-o,daca toate posturile-cheie sunt ocupate de venetici.Daca se mai isca vreun bastinas,i se da in cap,nimeni nu-i sare in aparare si cu asta mai dam un pas inapoi.
  Cazul de la universitatea slavona:la ce ne trebuie,sa cloceasca diversionisti gen Klimenko? Porcanul de rector n-a tabarat din una sau din doua,are spete,iar astea vin de sus.
  Avand numai 6 la suta rusi,de ce rusa se studiaza mai mult ca limba statului,romana? Minoritatile sa studieze limba lor.Gagauzii au vrut autonomie ca sa studieze in rusa? Nu intelegeti a cui e mana?
  Toti mancurtii astia de 2 lei,care de 22 ani se perinda pe arena politica cu afaceri,neamuri si jecmaneli trebuie maturati la gunoi.
  Nu votati azi comunisti de ieri (Lupu),biznesmani ghiftuiti,dubiosi(Filat).Care-i rolul lui Plahotniuc acolo? Cine a auzit de marele politician?.
  Avem nevoie de oameni devotati,nu banului,ca sa ne apere interesele pe arenele internationale,sa nu fim trasniti in cap la noi acasa pt ca vorbim romana,iar univ.slavona e contra.
  Rusul se poate de pus la respect,balticii l-au pus.Nemernicii maldavani nu-s de acord in cardasie cu orice gunoi venetic.Tot ei tin tancurile in Tiraspol,maldavanul e mai periculos,lingand azi o masa si maine alta.

 3. dacul

  Rodinro –tot respectul pt dvs.
  Limba romana este o limba foarte veche provenita din vechea limba proto -europeana pe care eu incerc sa o studiez.Am ajuns la concluzia ca si dacii vorbeau o limba apropiata de limba romana .

 4. vera

  C O N V I N G E R E

  (Orice convingere
  este facuta in primul
  rind din ura si doar
  dupa aceea din iubire.
  E.Cioran)

  Frumoasa este floarea
  Pomului de mar,
  Asemenea cu zarea –
  Aprinsa,de pe cer,

  Ce-mbata tot vazduhul
  Ca mirosul de tei,
  Ce a patruns adincul,
  Stiut doar de condei,

  Ce sub a lui coroana
  Insira, in noapte,
  Durerea – nedescrisa
  A vietii – fara moarte,

  Cutreerind amarul,
  In soaptele din jur
  A plopilor – in clatin,
  Spunind ceva,in gind…

  Frumos e si stejarul
  Cu frunzele crestate
  La umbra lui voinicul,
  Se odihnea, de toate,

  Scotind ,din traista,
  Fructele-adunate;
  Cirese multe,coapte,-
  Culese pe-apucate,

  Dulci ca si cuvintul,
  Lasat, in noi, de-o mama,
  Ce ne trezeste-n suflet,
  Arzind,un dor,de casa,

  Copilul de atuncea –
  Purtat, mereu pe brate,
  Ce ingina intruna
  Cuvinte ne-ntelese,

  Doar cuvintul :”mama”
  Ce suna mai clar,
  Aminteste-ntruna
  Chipul ei cel drag,-

  Cautat cu ochii,
  Cind dusmani-n prag
  I-si arata “coltii”,
  Scuipind, pe meleag,

  Presarind:minciuna,
  Ura,armatura
  Ca ea sa nu suna;
  Sa tot stea,in umbra,

  LIMBA maicii mele –
  Cea mai dulce-n lume,
  De iubire – plina
  Ca o piine buna,

  Pe PLAI ROMANESC –
  Pestrit de intrusi,
  Scaldata,in lacrimi,
  Jignita de multi!!

 5. dacul

  Populaţiile indo-europene ocupau iniţial, în urmă cu şase milenii, regiunea Caucazului , a Mării Negre si suprafata Daciei si Traciei. O parte a acestor populaţii s-a îndreptat spre, teritoriului european.Din aceasta ramura fac parte popoarele Europei inclusiv DACII.in timp ce alta s-a întins spre nordul Indiei (din această ramură fac parte populaţiile ce vorbesc limbile indice şi iranice)
  Ce limba vorbeau dacii,cine sunt urmasii lor……. Cateva cuvinte dacice:
  1.BOUR–EB–ISTA Format din cuvantul BOUR== in romana tot BOUR si ISTA==in romana verbul “a fi”-ESTE
  ,in dialect moldovenesc tot ISTA. cel care avea turme de bouri .
  2.MARI–ISHIA (MARISSIA), raul Mures Format din cuvantul MARE ==in limba romana tot MARE ,si verbul ISHIE, ESHIE provenit tot din verbul (a fi) ESTE Deci inseamna raul mare .
  3.TISSIA ( TISS–IA),raul TISA Format din cuvantul(verb) TISA care inseamna in-tinsa, si verbul IA
  4.HERASSU ,raul SIRIU. Pentru ca Grecii antici nu aveau sunetul SH folseau X=Ch ,deci citim SHERASU==SIR,SIROI=SIRUIRE DE APE si in Sanscrita ===SRAS ,SRU ,Dacii spuneau SHIR ,SHIRUE
  5.Cetatea GENUCLA inainte de venirea Romanilor Dacii spuneau GENUC==GENUNCHI ca si in limba sanscrita =JENUC, latina dar si gala franceza.Erea o cetate unde Dacii INGENUCHEAU la statuia unui zeu.
  6.Cetatea KAPI-DAVA cuvant format din cuvantul KAP==in romana tot CAP,si
  verbul a avea= D–AVA , D–AUA Inainte de venirea Romanilor exista cetatea
  CAPI-DAVA probabil unde stau capii care conduceau poporul sau unde erea capul unui zeu dacic.
  Grecii spuneau ca pe conducatorii Dacilor ii chemau in limba Daca CAPILA–TI. In Limba Sanscrita CAP-ALA ,In latina == caput : capitis
  7.Cuvantul SHARPE din limba sanscrita SARPA , SARP care este si in latina SERPE . DACII SPUNEAU SHARPE
  8.Cuvantul SOARE ,SORE care straluceste pe cer,il gasim in limba Sanscrita== SUR, SURIA,si nu SOL ca in Latina Germanic Sol, Greek Helios, Lithuanian Saulė. Dacii spuneau SORE. .
  9.Cuvantul A CARA il gasim in limba Sanscrita== A CAR, A CARATI in latina==CURO Dacii spuneau CAR,
  10.Cuvantul APA il gasim in limba Sanscrita===APA ,in latina AQUA ,Letona =UPA, Dacii spuneau APA
  11.Cuvantul A SE INVARTI il gasim in limba Sanscrita===A-VARTA, ,VARTITA si in Latina VERTO,VERTARE Dacii spuneau VARTA ,VARTELNITZA
  12.Cuvantul UGER il gasim in limba Sanscrita===UDARA ,in latina =UTERUS ,Dacii spuneau UDZER, din cuvantul UD care se gaseste si in sanscrita=UDA ,si Latina =UDUS
  13 Cuvantul NAS il gasim in limba Sanscrita==NASA ca in mai multe limbi ….. Dacii spuneau NAS
  14.Cuvantul A TOPI ,a se topi de caldura il gasim in limba Sanscrita==TAPITA, ca in mai multe limbi …..
  15.Cuvantul TALPA piciorului,TALPICI il gasim in limba Sanscrita==TALPA care inseamna patul. Dacii spuneau TALPA
  16.Cuvantul A TRESARI il gasim in limba Sanscrita== TRASA ,TRASTA in latina==TREMO Dacii spuneau TRESAR
  17.Cuvintul DINTE il gasim in limba Sanscrita==DANTA ca in mai multe limbi …..latina ==DENTIS Dacii spuneau DINT ,DAMB
  18.Cuvantul A PLUTI, PLUTA il gasim in limba Sanscrita==PLUTA Dacii spuneau PLUTA
  19 Cuvantul MORT ,MOARTE il gasim in limba Sanscrita==MARTUA , MRTA Dacii spuneau MORT
  20Cuvantul a RAMANE il gasim in limba Sanscrita==RAMATI ,,RAMANIA —un lucru foarte interesant despre originea cuvantului ROMAN.
  21Cuvantul SAT il gasim in limba Sanscrita== SAT , SAD, care inseamna loc de asezare ,a sede ,adica SAT in romaneste.
  In latina ==sedeo sedi sessum :engleza == to sit. Avem denumiri de cetati DACICE ===SATI-DAVA
  22.Cuvantul SAMA ,DE-O SEAMA il gasim in limba Sanscrita== SAMA ,ca si in latina=similis si engleza= same,
  Raul SOMES in latina =SAMUS=gemenul Muresului care erea fratele mai mare Marisus ,Marissia sau denumirea vine de la cele doua rauri gemene care formeaza SOMESUL. Ele se numesc intr-o atestare din anul 1900 SAMESUL RECE siSAMESUL CALD ,deci observati SAM-US==SAM-ES lucru care arata pastrarea radacinii adevarate a cuvantului de catre localnici.
  23,Raul CRISSIA atestat in timpul Romanilor INSEAMNA ==CRUCEA in limba Latina CRUX, CRUCIS Dacii spuneau CRUSHIE
  Concluzie
  verbele A FI ==ISTA,ESHIE,IE,IE
  A AVEA==AVA,AUA

  Limba Daca si Latina provin din vechea limba proto-europeana care s-a format in jurul Marii Negre si este limba romanilor de azi care au fost latinizati in timpul IMPERIULUI ROMAN.Multe cuvinte le gasim si inlimba latina dar in limba DACA si-au pastrat forma initiala de acum 4000 de ani. Romanii de astazi vorbesc aceasi limba ca si vechii daci
  Denumirile de rauri si cetati au fost atestate in scrierile vechilor greci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *