Alina Radu: Politica, femeile şi homosexualii

Marţi a fost  8 Martie, zi marcată cu roşu în calendarul civil moldovenesc. Prin bucătăriile private s-au făcut pârjoale şi s-a băut şampanie, în faţa Primăriei şi a Parlamentului – câte un micuţ protest cu cratiţe. În bucătăriile politice – linişte, toţi  sărbătoareau în altă parte.

Deşi “8 Martie” a împlinit marţi exact o sută de ani, esenţa acestei  zile nu a ajuns în Moldova nici până acum.  Dacă e să priveşti dintr-o parte, se pare că Guvernul R. Moldova a oferit tuturor cetăţenilor o zi (de data aceasta – 4 zile) pentru ca bărbaţii să le spună femeilor câte de frumoase şi sexuale sunt şi ca fiecare, după posibilităţi, să le dăruiască flori şi cadouri, iar femeia – să răsplătească cadoul cu pârjoale şi răcituri, încărcând masa ziua întreagă (de data aceasta – 4 zile). E atât de frumos ca bărbaţii să ofere complimente şi cadouri femeilor iubite, e atât de familial ca acestea să facă răcituri pentru cei dragi, dar de ce numai o zi? Nu are rost să dăm aici aprecieri vieţii private a celor peste un milion de femei din R. Moldova, care au aşteptat şi poate au şi primit surprize de la cei peste un milion de bărbaţi care au mai rămas între Prut şi Nistru.

Dar 8 Martie e, de fapt, o zi a manifestărilor sociale. E o zi când toţi bărbaţii şi femeile din R. Moldova ar fi trebuit să ceară de la clasa politică a R. Moldova răspunsuri la întrebări simple: “De ce mai sunt omorâte femeile în bătăi?”, “De ce poliţia nu intervine când femeile sunt bătute de soţi?”, “De ce fetele minore sunt abuzate sexual?”, “De ce fiicele sunt violate de propriii taţi?”, “De ce tinerele din Moldova ajung cu sutele în bordeluri străine?”, “De ce salariile şi pensiile femeilor din R. Moldova sunt mai mici decât ale bărbaţilor?”, “De ce femeile, care muncesc tot atât de mult de rând cu bărbaţii, câştigă mai puţin?”, “De ce nu sunt grădiniţe suficiente?”, “De ce în universităţi avem 60% fete, iar în Guvern – o singură ministră?”, “De ce pe listele partidelor politice nu găsim tinerele cu studii la Harvard?”, “De ce tinerele care au absolvit cu excelenţă Harvardul, Oxfordul, Duke, Yale, Sorbona şi alte universităţi cu renume nu îşi găsesc  de lucru în R. Moldova?”, “De ce?”.

8 Martie ar fi trebuit să fie o zi în care societatea civilă, care reprezintă puţinele milioane de bărbaţi şi femei existenţi în R. Moldova, să adreseze aceste întrebări în direct politicienilor. 8 Martie e ziua când aceşti politicieni ar fi trebuit să ţină uşile deschise pentru militanţii pentru drepturile femeilor cu răspunsuri  deja pregătite la unele dintre întrebările de mai sus.

La 8 Martie Parlamentul de la Chişinău a fost închis. Şi Guvernul . Şi alte instituţii. La 8 Martie am deschis pagina web a Parlamentului – niciun stres din partea conducerii legislativului cu privire la drepturile femeii. Şi pe pagina web a Guvernului era zi de odihnă sau zi de sărbătoare, sau ambele în una. A lucrat doar salvarea, trezilca şi sectoarele de poliţie – spre seară au avut de furcă cu oamenii care au sărbătorit. Dar vorba nu e despre ei.

Şi multe organizaţii neguvernamentale au avut zi de odihnă. Câteva au ieşit în stradă cu cratiţe în faţa câtorva instituţii de stat, sensibilizând populaţia, dar fără să aibă cui adresa aceste întrebări. E adevărat că poate nu are sens să ieşi în stradă şi să strigi o problemă dacă ştii că nimeni nu te aude. Dar sunt situaţii în care nu mai poţi tăcea, când, chiar dacă ştii că nu te mai ascultă nimeni, îţi strigi păsul în public.

De câteva ori pe an, în atenţia publică ies câteva organizaţii cu mesaj “Pro Familia”, care de curând s-au întrunit chiar într-o organizaţie numită Alianţa pentru Salvarea Familiei. Aceste organizaţii devin vizibile şi militante doar de 1—2 ori pe an, când la Chişinău se anunţă vreun eveniment cu homosexuali: vreo paradă, vreun flash-mob cu săruturi în public, vreo depunere de flori.

Despre organizaţiile care promovează drepturile homosexualilor am să mă exprim într-un text aparte, acum însă pun problema  familiilor heterosexuale şi a femeilor din aceste familii.  Vreau să remarc că nu ţintesc într-o organizaţie anume, pentru că sunt destul de multe şi diverse, dar dintr-o parte se pare că liderii acestor organizaţii consideră că unica problemă a familiilor în R. Moldova sunt homosexualii.

Am vizitat rând pe rând paginile web ale acestor organizaţii şi am întâlnit, în fond, campanii anti-gay. Respect libertatea oricui de a se exprima pe orice temă, în orice zi. Dar dacă e despre familie, de ce nu a fost vizibilă nicio campanie despre creşterea ratei divorţurilor? Dar aceasta creşte cu adevărat. De ce nu avem nicio campanie privind numeroasele şi enorm de traumatizantele cazuri de incest familial? De ce nu avem campanii despre fetiţele minore care, prin viol, ajung să nască copii de la taţi, unchi, fraţi, verişori? De ce nu avem campanii despre mamele care sunt nevoite să lase copiii la orfelinat şi să plece în străinătate să îngrijească de alţii? De ce nu se fac campanii la uşile spitalelor când mor femeile în timpul travaliului? Dar când pentru tratarea sterilităţii li se cer bani? Dar atunci când sunt alungate de soţi sau parteneri fiind însărcinate? Dar atunci când soţii beau şi o bat pe mama în faţa copiilor? Dar atunci când familii bune încearcă să adopte copii şi nu reuşesc? Dar atunci când femeile, din cauza problemelor de familie, fac avorturi? Ah da, am găsit pe site-ul unei asemenea organizaţii  creştine o invitaţie la o dezbatere cu privire la dauna avorturilor. Intrarea costa 50 de lei. Pentru restul problemelor – nici întruniri de 5 bani nu s-au făcut. Poate că nu sunt importante pentru familie?

Alina Radu, 
alina.radu@zdg.md


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

9 comentarii

 1. Astfel de organizatii, de facto, poarta ochelari de cal. Ei nu vad nimic altceva decat – gay, lesbiene, transexuali. Ei nu vad copiii vagabonzi, ei nu stiu ce mananca copiii din internate, ei nu stiu prin ce trec unii parinti pentru a-si hrani copilul. Vorbesc de nu stiu care valori morale, in timp ce notiunea de familie a degenerat in Moldova atat de mult, incat doar numele i-a mai ramas. Dar, pentru ca in orice situatie delicata trebuie sa gasesti un tap ispasitor, ei l-au si gasit. Ar face mai bine sa se priveasca in oglinda, si daca isi raspunde afirmativ sie insasi ca el/ea este un model al valorilor morale ce tin de familie, sa mai caute prin manastiri, biserici si institutii de stat de toate nivelele. Dar daca isi raspunde negativ, ar fi bine sa taca, asa acum a facut in cele 364 de zile din an.

 2. ion

  Lupu cu Buliga au uimit-o pe Andreia Marin prin ideile progresiste ce ţin de susţinerea şi protejarea familiei în RM ca bază a societăţii, apoi au închis uşile la Parlament, Guvern… mergînd să sărbătorească. Tot de una nu aşteptau pe nimeni, FEMEILE noastre sunt prin Roma, Paris, Praga, Madrid, Moscova…. stau în rînd pentru a expedia bani acasă, astfel susţinînd şi aducîndu-şi aportul la trasarea în viaţă a politicii guvernaţilor, la care le este într-un loc de FAMILIE, FEMEIE, şi nu de idei. Sculîndu-se a doua zi după o beţie bună numără banii transferaţi de FEMEI şi prin intermediul presei raportează reuşitele în raport cu perioada analogică a lui 2010, 2009… Şi de bucurie zîmbesc pe sub mustăţi, posibil că au ceva din această afacere dar nu din miile de familii destrămate… Oricum sarcina lor e de a guverna ţara şi nu de a o întreţine.

 3. Iulia

  Foarte bun articol doamnă Radu!

  Ați atins la os toate subiectele.
  Va rog să mai scrieți, e un deficit acut de texte bine argumentate scrise în cunoștință de cauză.

 4. galina

  FRIEDRICH NIETZSCHE a spus:”MAI BINE Sà SCRII PENTRU TINE INSàSI SI Cà NU AI PUBLIC,DECHIT Sà SCRII PENTRU PUBLIC SI Sà NU TE AI PE TINE INSàSI”.

 5. galina

  HOMOSEXUALITATEA in sine insàsi este o experientà nu este o boalà.Are desigur cauzele sale,dar mai ales are cauza sa importantà de a exista.Intii de toate este o experientà de a o trài,care se deosebeste de la heterosexualitate dar care are acelas sfirsit.

  FINALUL FIINTEI UMANE E ACEA DE A SE INTOARCE LA DIVINITATEA INITIALà.
  Pentru a reusi,trebue sà se realizeze fuzionarea celor douà principii FEMENIN SI MASCULIN.Deci, acel care este numit om are un suflet cu un corp si psihicà masculinà.Pentru a integra propria polaritate femeninà,este atras de o femee cu un corp si psihicà femeninà.Dacà un om are un corp masculin si o psihicà femeninà,legea polaritàtii il impune sà aibà o atractie de o femee care are un corp femenin,dar o psihicà (personalitate)masculinà.Dacà omul isi cultivà cu gindurile sale propria personalitate masculinà e posibil cà partnera din partea sa va elibera mai mult latul sàu femenin.Acest fenomen sa verificat deseori in perechile care sunt mereu impreunà.Dacà unul din ei are vre’o schimbare in comportament,dar altul va reactiona cu rezistentà,legea polaritàtii care unea perechia indatà se va transforma si aceeas lege ii va aduce a se respinge exact cum polul negativ si pozitiv se atrag,pe chind aceleas polaràtiti se resping.In acest caz unul din ei poate fi atras de altà persoanà care va intra in rezonantà cu polaritatea sa nouà.

  Ce se intimplà in cazul cu homosexualitatea? Opereazà acelas principiu.Dacà o femee refuzà propria femenilitate ,incepe a o càuta in altà femee,fie chit fizic atit si psihic.Femeea care a refuzat imaginea sa in favoarea acelui de un om,este atrasà de o formà femeninà.Avind organe femenine,dar psihica(personalitatea) si fizionomia masculinà,ca urmare este atrasà de o persoanà foarte femeninà si cu o psihicà femeninà.Acestai principiul(ideea de bazà) cà sufletul ei cautà de a se integra si ACELAS LUCRU SE INTIMPLà SI LA OAMENI.
  NU TREBUE DE INCURCAT HOMOSEXUALITATEA CU EXPERIENTELE HOMOSEXUALE.Homosexualitatea este experientà care unele suflete trebue sà o tràeascà din cauza reincàrnàrii pàmintesti, in timp ce pot fi cazuri de anumite persoane care se dedicà experientelor homosexuale dupà situatii emotive traumatice.
  Aceasta duce majoritatea persoanelor de a gresi chind zic cà toti homosexualii au avut experiente traumatice in copilàrie care ia indreptat spre homosexualitate,dar nu este asa.
  Se intimplà cà care trebue sà tràeascà experienta lor homosexualà poate gàsi si similarii sài,pentru asi intàri propria experientà.
  Cine se refuzà pe sine insàsi sau are fricà de homosexualitatea,acei care judecà,pàrintii cu copii homosexuali trebue sà inteleagà cà homosexualitatea nu este o boalà ereditarà, fizicà sau mentalà.Este doar càutarea principiului complimentar(negativ si pozitiv sunt complimentare,dar nu opuse) care fiinta umanà trebue sà o dezvolte.
  Dacà un homosexual intelege si integrà principiu de care e in càutare in o persoanà de acelas sex,e posibil cà ca urmare sà devie heterosexual.Dar ceea ce este important nu de a fi eterosexuali,in loc de homosexuali.Aceea ce contà e a sti cà altul este acolo pentru al ajuta de a valoriza calitàtile complimentare pinà chind la rindul sàu cultivind si ajungind astfel de a fi psihic femenini si masculini si putinà trebue sà dàm importantà care este componentul care predomineazà.
  In acest fel cultivàm ambele componente a fiintei noastre care ne va duce spre armonie,anume exact aceasta care doi heterosexuali si doi homosexuali trebue sà facà impreunà.Chiar dacà sunt atrasi constient sau inconstient,ratiunea ràmine aceeas.Chiti homosexauli ignoreazà aceastà dreptate si tràesc in vina si refuzul de sine insàsi,de propria personalitate,in rusinea de a avea o etichetà deosebità. AI INTELEGE SI A LE DA POSIBILITATE CA EI Sà INTELEAGà POATE EVITA MULTE SUFERINTE.(METAMEDICINA”CLAUDIA RAINVILLE)

 6. COTCODAC

  In acest articol nu am gasit nici un rând despre România Mare ! Asa promoviati ideea Re-Unirii ?

 7. galina

  cred D.COTCODAC cà te referi la articolul doamnei Radu…este un articul de viata si problemele de toate zilele si etapele necesare de a intelege prin care trece fiecare …este mult mai esential ca reunirea cu mare sau micà romanie…mare pentru moldova si micà pentru altii dacà sà privim teritoriul…si totus ce vreti sà spuneti cu cuvintul MARE…si totus care este cauza justà de a te reuni…ce nu se poate de làsat ca timpul,situatia sà ajungà maturitatea necesarà pentru orice eveniment???
  sau nu aveti alte teme de a discuta???
  este nevoe de strins ghitul la cei care nu au capacitatea de a intelege scopul reunirii???
  intelegeti cà nu toti inteleg ceea ce vreti voi ca sà fie inteles…
  respect mai mult timpului …

 8. Pedro

  La multi ani! ..cu o mica intarziere .dar cum o peecertre dureaza de regula 3 zile inca ma incadrez, sper! Iti doresc sa ne traiesti..o viata minunata in care numai lucruri bune sa ti se intample!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *