Alina Radu: Odă crimei de cristal

Acuma ne e mult mai bine, pentru că ne e absolut clar. Dacă o persoană se plânge la poliţie că i-au dispărut 700 de euro şi zice un nume de persoană pe care o bănuieşte de furt, poliţiştii imediat se avântă în acţiune şi reţin persoana la comandă. Poate fi în plină stradă, sau în propria ta casă, sau în camera ta de baie, nu are importanţă, poliţiştii din Moldova pot prinde şi reţine cu forţa pe oricine momentan.

Ştiu că unii dintre cititori ar putea fi răi, prea răi, întrebând retoric: “Dar de ce poliţia nu vine imediat când semnalăm cazuri de violenţă domestică? De tortură? De abuz asupra copiilor? De corupţie? De abuz în serviciu?”. Trebuie să recunosc că aceste întrebări ne sunt incomode şi acum nu avem niciun răspuns. La fel de incomode sunt şi întrebările de genul: de câte ori ZdG a depus la poliţie plângeri pe ameninţări cu răfuiala fizică, care ne-au parvenit de la adrese concrete şi de la numere concrete de telefon, de ce poliţia ne-a spus mereu că nu a putut identifica pe nimeni, că argumente pentru o descindere nu există?

Există un răspuns la aceste întrebări incomode. Poliţia nu răspunde la orice plângere. Poliţia reacţionează imediat doar dacă autorul plângerii este funcţionar public la o primărie, care din nenorocitul de salariu de funcţionar în cea mai săracă ţară din Europa are un frumos Mercedes-Benz E Klasse, cu număr de înmatriculare la preţ special cu “777”. Aşa, poliţiştii reacţionează imediat, urcă în Mercedesul strălucitor şi reţin orice persoană la prima ridicare din deget a funcţionarului.

Avem oare şanse ca poliţia să nu ne mai încarce în mercedesuri de lux cu forţa, chiar dacă se bănuieşte că am furat ceva? Avem oare şanse să fim citaţi? Să fim informaţi de ce suntem acuzaţi? Să ni se ofere dreptul de a vorbi cu un avocat?  Cred că da, dacă fata bănuită de furt a câteva sute de euro ar avea numele de familie Cristal, Roibu, Zubco, Filat, Lucinschi, Lupu, Voronin. Ba chiar oamenii cu asemenea nume nici chiar cu vina confirmată s-ar putea să nu fie pedepsiţi. Pentru cei cu nume comune, însă, şansa încă nu a venit.

Totuşi, vreau să cânt o odă în acest articol. Cu toată urâţenia şi tragedia acestui caz, s-a întâmplat ceva minunat. Ieri, Viorica Botnari, victima acestui abuz poliţienesc, a trecut pe la redacţie. Am întrebat-o dacă a sperat că va fi salvată. A recunoscut că, dacă nu era persoana care a filmat acest caz, inclusiv numărul de înmatriculare al luxosului Mercedes-Benz E Klasse, situaţia ei ar fi fost gravă. Viorica nu ştie cine este acest necunoscut, dar îi este recunoscătoare. Şi eu, ca cetăţean al R. Moldova şi ca un părinte cu copii, îi sunt recunoscătoare celui care a filmat. La fel le sunt profund recunoscătoare celor de la curaj.tv pentru că au plasat imediat clipul, precum şi celor care au sunat aseară continuu la comisariatele de poliţie şi au adresat întrebări. Doar datorită acestor persoane a fost posibil ca Viorica să poată pleca acasă, noaptea trecută, pe la 3 spre dimineaţă, după ce a fost înşfăcată la amiază din faţa Politehnicii, instituţia unde îşi face studiile.

Acuma noi, cei cu nume comune, ştim două lucururi: 1) în cazul în care oameni cu nume de cristal ordonă poliţiei să ne reţină pentru că din maşinile de lux le-ar fi dispărut vreo sumă în euro, poliţiştii ne vor reţine imediat, cu forţa, fără să îşi spună numele, şi îmbarcându-ne în maşina comanditarului, fie acesta un E Klasse sau un BTR, dar poate avion, nu are importanţă – important e doar să aparţină unui funcţionar public, fie şi din suburbii; 2) avem şanse să fim salvaţi, fie şi după ore de umilinţă, de stres, de tortură psihologică, de frică, fie şi după miezul nopţii, când cei dragi ne cred morţi prin şanţuri  – pentru că există 100 de oameni care se uită pur şi simplu la răpirea noastră, dar printre ei există unul care va filma mutrele participanţilor la crimă şi chiar transporturile în care suntem bucşiţi şi care va găsi cui să transmită aceste imagini cât mai rapid.

Trebuie să mulţumesc şi creatorului internetului, pentru că astfel nimeni nu ne mai poate opri să vizionăm iarăşi şi iarăşi imaginile cu poliţişti în slujba Mercedesului, dar şi pentru că astfel învăţăm – un om a filmat şi a salvat pe alt om. Asemenea oameni există chiar în Moldova.

Alina Radu

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

9 comentarii

 1. mozart

  Frumos articol. Bravo. Sint sigur ca nu a fost nici o plingere la politie, aceasta a fost inregistrata cu data din urma cind sa ridicat taraboiul prin presa. Poate acea fata chiar a furat si poate Cristal s-a dus la politie, dar politistul zice las nu mai scri plingere ca trebuie sa scriu o gramada de hirtii, hai sa o primblam putin cu masina si o sa recunoasca ea singura tot. P.S. Mercedesul si 700 euro in portmoneu le-a cistigat la loterie Cristal )))))

 2. altavista

  Această informaţie a Alinei favorizează infractorii şi infracţiunile, chiar dacă probabil ea nu şi-a pus acest scop.
  Art. 37 din Codul penal al Republicii Moldova nr. 985 din 18.04.2002 (in vigoare din 24.05.2009 [Retinerea infractorului] prevede următoarele: “Nu constituie infractiune fapta, prevăzută de legea penală, săvârşită în scopul reţinerii persoanei care a comis o infracţiune şi al predării ei organelor de drept”.
  Este şi o datorie a fiecărui cetăţean.

 3. Andrei

  Persoana este infractor numai in urma pronuntatrii de catre judecata a sentintei, pina la acel moment persoana este numai suspecta sau altceva numai nu infractor deci nu aveau nici un drept sa retina acea persoana, studiati mai bine legea(se refera la altavista)

 4. AVRAAM

  Dragă ALINA,poliţistul în cauză cică e de la Durleşti.Am şi eu o întrebare către acest poiţai,ori cum zice colonelul Budeci -“biznes/ment”: Ce e cu crimele de rezonanţă a celor doi copii ucişi in autola Durleşti? E uşor să lucrezi la comandă acolo unde te aşteaptă cu masa intnsă şi bancnota pregătită.Şi a doua întrebare pentru Securitatea internă a MAI: Cum stăm cu imaginea poliţistului în societate,domnilor? Vreţi să fiţi stimaţi,iubiţi,respectaţi?Pe banii contribuabililor?Cînd întră un poliţist în veceul public toată lumea trebuie sculată în poziţia “drepţi”?De alt fel poate fi trataţi cei din viceu ca nesupunere a poliţiei!Aşa e? D-le Roibu,sper să nu citeşti acest comentariu,dar am curajul să vă spun că sunteţi cel mai prost,slab,necompetent şi fără verticală ministru de interne a MAI şi RM,a MSSR şi RAMSS din ultimii 150 de ani!Cel mai aiurea funcţionar public.Jur!

 5. Victor

  În luna iulie 2010, într-o seară, pe la orele 20.00 treceam pe lîngă gara centrală auto şi un poliţist cu 2 carabineri au încercat să mă reţină pentru a-mi verifica actele (nu pot descrie vocabularul necenzurat cu înjurături de clasă ale plutonierului). Am încercat să-i lămuresc că nu am încălcat nimic şi nu am actele cu mine, însă a apărut pericolul de a fi agresat şi am fost nevoit să mă legimitez după ce poliţistul m-a lăsat în “pace”. L-am luat “binişor” de cravată şi l-am condus la post. 3 zile mai tîrziu am primit o scrisoare de la comandantul regimentului “Scut” unde dînsul mi-a scris (stimată(te)doamnă)plutonierul a fost sancţionat. M-a “bucurat” foarte mult reacţia comandantului, dar mă întreb dacă nu i-aş fi prezentat plutonierului legitimaţia de colonel – ce-aş fi păţit? Corect – aşi fi fost bătut şi buzunărit. Asta-i realitatea noastră doamnă Alina!

 6. misa

  trebuie sa inteleg, ca Cristal conducea fara permis, caci dupa cum a mentionat, cica era in portmoneul furat, fapt pe care “bravul” politist il cunostea, ceia ce am vazut nu este retinere – este rapire si sechestrare! politistul era a”ajutat’ de sarmanul functionar de la cadastru Durlesti, care nu se stie cum ABEA PESTE CATEVA ZILE A INTELES, CA -I LIPSESTE PORTMONEUL UN AVOCAT BUN SI FATA IN SCURT TIMP VA AVEA SURSE SA-SI PROCURE SI EA UN MERCEDES !!! Mai trist pentru noi, ori acum , ma gindesc, ca uite ii fac observatie vecinului, ca fumeaza si scuipa pe scara, el merge la varsu, politistul si ma trezesc bine merci, ca sunt tarit in BMW vecinului, invinuit, ca iam furat tigarile, care le tine pe pervazul scarii…

 7. radu

  a plecat acasa?! raritate de indulgenta din partea lui Kacala 777 si politistilor de Durlesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *