Alina Radu: Ministerul Educaţiei râde de Gr. Vieru

Ieri a luat sfârşit epopeea BACului. Absolvenţii liceelor şi-au văzut şi rezultatele contestărilor, şi cu asta – căile lor de recurs s-au închis. Rezultatele sunt de patru feluri: note bune primite de copii pentru propriile cunoştinţe, note bune primite de copii pentru cunoştinţele părinţilor pe la minister(e), note mici primite de elevi care au cunoştinţe limitate şi note mici primite de copii prin erori la evaluare.

Desigur că în această listă de categorii deranjează două clase de tineri: cei pentru care BACul a fost un exerciţiu financiar şi relaţional al părinţilor şi cei pentru care nota mică la BAC a fost o eroare a evaluatorilor.  Există elevi care au luat zece pe linie la BAC având note prea modeste pe parcursul celor 12 ani de studii. Există câţiva dintre aceştia care în perioada examenelor ieşeau frustraţi de la testări şi declarau că nu au reuşit să rezolve nici jumătate din exerciţii. Dar, după ce s-au văzut cu zece pe linie – nu şi-au contestat propriile rezultate, nu s-au adresat la Ministerul Educaţiei să spună: “Nu mi-am meritat nota. Vă rog să revedeţi cei 4 de 10, nu îmi aparţin!”.

În acelaşi timp, există unii copii care au primit note mici, având în spate ani de muncă asiduă la liceu. După ce şi-au văzut lucrările, au stabilit că punctele nu au fost corect adunate de către evaluatori sau chiar mai rău, că lucrările lor au fost interpretate în mod eronat. Afirm cu certitudine că nu se întâmplă prea des, nu în toate cazurile, dar se întâmplă. Şi atunci, acest copil urmează să consume o decepţie nemeritată, prea mare şi prea injustă după 12 ani de muncă în clasă.

M-a surprins faptul că, în primele zile după examenele de BAC din acest an, specialiştii de la Ministerul Educaţiei au ieşit cu o listă foarte nostimă, pe care au făcut-o publică. Nu e vorba de o listă a copiilor ai căror părinţi au făcut uz de instrumente ilegale pentru a le procura notele, nici de o listă a angajaţilor de la Ministerul Educaţiei care au fost implicaţi în scheme coruptibile. Lista prezenta “Perlele de la BAC 2011”.

De ce a ieşit Ministerul Educaţiei cu această listă a ruşinii când ruşinile se întâmplă şi pe coridoarele sale de mulţi ani şi încă nu au fost spălate urmele de educaţie comunistă de prin metodicile ministeriale? De aceea au şi ieşit, ca să se bucure. Dar, în această bucurie, Ministerul a comis cel puţin un act care provoacă multă tristeţe. Ministerul a marcat o lovitură în memoria poetului Grigore Vieru, lovindu-se rău de propria ignoranţă.

Una dintre “perlele” de la examenul de limba română, spicuită de careva evaluatori şi promovată de şefii ministeriali, arată aşa: “Poezia este un animal de mare ce trăieşte pe pământ şi doreşte să zboare”.

Această “perlă” a fost scrisă de un copil care l-a citat pe Grigore Vieru. Cu câţiva ani în urmă, o elevă de la Liceul “Dante Alighieri” a reuşit să facă un interviu cu maestrul. În bucuria sa de a discuta cu poetul, i-a adresat o solicitare simplă, la care a primit un răspuns foarte inteligent:

«- Daţi o definiţie metaforică poeziei.

Grigore Vieru: Poezia este un animal de mare ce trăieşte pe pământ şi doreşte să zboare.»

Peste câţiva ani de la publicarea acelui interviu, la câţiva ani de la moartea poetului, conducerea Ministerului Educaţiei a ieşit cu o notă oficială prin care califică acest vers drept “perlă”, adică frază stupidă, lipsită de conţinut, de sens, o eroare crasă. Are sens să ghicim cu ce notă a fost apreciată lucrarea elevului care a folosit această frază?

Am aşteptat câteva săptămâni o scuză a Ministerului Educaţiei faţă de memoria lui Grigore Vieru, faţă de fosta liceană Viorica Neenco şi faţă de elevul al cărui citat sublim a fost luat în râs. Văzând că au trecut săptămânile în tăcere, am vrut doar să constat că BACul 2011 a luat sfârşit şi scuzele nu mai sunt posibile.

Alina Radu, 
alina.radu@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. profesoara

  Draga Alina, ministerul educatiei a profanat nu numai memoria lui Grigore Vieru. Acest minister de 20 de ani incoace profaneaza LImba Romana. caci de 20 de ani in cadrul examenelor de bAC se tot repeta in mod oficial fraza: Cele mai mici note/rezultate proaste au fost inregistrate la disciplina Limba si literatura romana. Absolventii sufera cele mai mari frustrari atunci cand iau cunostinta de notele obtinute. Limba romana este declinata in tot felul de catre parinti, copii, profesori. Profesorii de romana sunt pusi in cea mai penibila situatie posibila, as putea zice chiar fara a exagera ca sunt tintiti la stalpul infamiei si daca in acele momente s-ar cere renuntarea la Limba romana toata lumea ar accepta cu foarte mare bucurie. Iata asa, draga Alina, se tot spala creierii de agentura cgbista de la minister. Mai consultati lista de autori de manuale si veti vedea ca sunt aceleasi persoane, care au facut in fel si chip ca elevii sa ajunga la “performantele” pe care le au astazi. Credeti ca e o pura intamplare faptul ca de 20 de ani aceleasi persoane “scriu” manuale si elaboreaza probe de evaluare? dar oare este admisibil ca un sfert de deceniu populatia scolara sa studieze o disciplina prin clisee de gandire, logica si mentalitate a 2-3 persoane? Eu as zice, iarasi fara a exagera catusi de putin, ca de 20 de ani ministerul educatie comite genocid impotriva generatiei tinere. Este un 7 aprilie care are loc in fiecare an in luna iunie, in perioada sesiunii de bacalaureat la sfarsitul careia calaii profaneaza victimele care intotdeauna sunt nevinovate pentru ca sunt copii.

 2. vlad

  RADE MINISTERUL ?! FACE SI EL,sarmanul,CEEA CE POATE!!!N-AR STRICA SA-SI RIDICE SI EL BAC-ul IN ANUL URMATOR…

 3. SAVETA

  NUMAI RE-UNIREA CU ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE ESTE SALVAREA NOASTRA DE MARASMUL RUSO-COMUNIST !

 4. Gavroş

  Ministerul demult a lăsat editarea manualelor în mânile editurilor, care, practic, nu pot forma un colectiv de autori performanţi, deoarece editurile nu vor să-şi permită nici cel mai mic risc şi nu plătesc autorilor nici un sfanţ, dacă aceştea n-au câştigat concursul. E clar că persoanele competente nu se implică în aceste aventuri, ca rezultat Ministerul are de ales unul din câteva manuale proaste. Corect ar fi ca Ministerul să formeze un ( sau mai multe ) grup de profesori recunoscuţi prin măiestria lor pedagogică care să lucreze un an cu păstrarea sau chir cu mărirea salariului de bază ) la formarea unui manual, nivelul căruia să fie verificat cel puţin unu – doi ani, apoi completat şi modificat pentru implimentarea în gimnazii şi licee. Cheltuielile pentru accest mod de formare amanualelor e de 5 – 6 ori mai ieftin decât producerea manualelor, care, peste un an sunt bune numai de şters încălţămintea ( ca, de exemplu, manualul de matematică pentru clasa a VII – a a autorului V. Raischii ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *