Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Alina Radu: Milionarii din Moldova

Alina Radu: Milionarii din Moldova

Melania Croitoru şi soţul ei Constantin Gureev şi-au vândut săpămâna trecută apartamentul cu  298000 de dolari, ceea ce ar însemna peste 3,5 milioane lei. Situaţia lor materială este pe potriva carierei, a experienţei de muncă şi a studiilor bune, făcute la timp. Cei doi soţi au câte 20 de ani de experienţă de muncă. Constantin este doctor în fizică şi matematică, iar Melania este licenţiată în economie la Universitatea Agricolă din Chişinău.

Constantin Gureev a lucrat manager întro companie farmaceutică, iar anterior – manager pe finanţe întrun laborator de cosmetice. Melania Croitoru a avut un loc de muncă foarte stabil: ea a lucrat timp de 20 de ani întro bancă.

Banii pe care i-au luat pentru apartament sunt bunicei, dar nu prea mari. În ultima lună, în acelaşi sector din vecinătatea lor, s-au vândut 1366 de apartamente, la un preţ mediu de 320.000 dolari.

Da, uitasem să zic nişte mici şi nu ştiu dacă însemnate, detalii. Adică, apartamentul vândut cu peste 3,5 milioane de lei deunăzi de către familia Croitoru-Gureev este situat pe strada Shore Road (un fel de Albişoara) din New York, SUA. Şi e vorba doar de un apartament, unul din cele 106, situate într-un bloc cu etaje din acea stradă. La fel şi firmele la care a lucrat Constantin sunt din New York, după ce a studiat finanţele la o City University din aceiaşi metropolă americană. Şi Melania Croitoru a lucrat timp de 20 de ani la IDB Bank of New York.

Confirm încă o dată, citând www.mysite.com, că Melania Croitoru a absolvit Universitatea Agrară din Chişinău în 1984. Însă este printre puţinii din acea promoţie şi din cele vreo 25 care au mai ieşit apoi cu diplome de la acea universitate şi de la celelalte, care ar fi făcut o carieră de 2 decenii întro bancă new-yorkeză.

Colegii Melaniei, care s-au încumetat să rămână aici, având facultăţi şi mai prestigioase, nu au ajuns să fie milionari nici măcar în cupoanele anului 1992. Ei, economiştii,  inginerii, profesorii, medicii şi doctorii în medicină, care au rămas acasă, au muncit la fel de mult, de la independenţă încoace, s-au simţit în toţi aceşti ani ca într-o gară, privind mereu din urma trenurilor pe care tot le-au scăpat, sau le-au lăsat să plece. Deşi le-au lăsat să plece, au aşteptat în aceeaşi gară aceleaşi trenuri din nou, dar când au venit, nu au urcat, le-au lăsat iarăşi să plece, că poate se face cald şi luminos şi în gara lor odată.

Au privind ani în şir o piesă de teatru care se numeşte Drama jafului naţional, în care au asistat ca simpli spectatori la naşterea şi botezul milionarilor autohtoni: fii pe preşedinţi, nepoţi de prim-miniştri, cumetri de miniştri, cuscri de parlamentari.

Pentru tranzacţia cu apartamentul Melaniei şi a lui Constantin de la New York s-au plătit impozite în valoare de peste 14000 dolari şi oricine doreşte să cunoască istoria şi suma plăţilor sub formă de taxe pentru acest imobil e suficient doar să deschidă un fişier făcut public pe internet.

În 20 de ani de independenţă, niciunul dintre milionarii botezaţi ai R. Moldova nu a făcut declaraţii cinstite privind veniturile acumulate şi desigur că taxele plătite au fost minimalizate. Dar toţi s-au afişat cu maşini, imobile şi conturi în bancă imposibil de acumulat din salariile declarate la fisc. În acelaşi răstimp, niciun Guvern nu a cerut socoteală membrilor ex-guvernelor privind declaraţiile de avere false, privind averile acumulate în necorespundere cu declaraţiile. Nimeni nu a fost întrebat şi nimeni nu a răspuns nimic.

Cei care au scăpat trenurile emigrării în gara Chişinău au aşteptat ca aceste întrebări să fie adresate milionarilor R.Moldova după aprilie 2009. Dar trenurile tot pleacă şi se pare că rolurile din spectacolul cu Marele jaf naţional sunt preluate de noi actori. Detalii pe www.moldovacurata.md, la „Lista candidaţilor”.

Alina Radu,
alinaradu.zdg@gmail.com