Alina Radu: Milionarii din Moldova

Melania Croitoru şi soţul ei Constantin Gureev şi-au vândut săpămâna trecută apartamentul cu  298000 de dolari, ceea ce ar însemna peste 3,5 milioane lei. Situaţia lor materială este pe potriva carierei, a experienţei de muncă şi a studiilor bune, făcute la timp. Cei doi soţi au câte 20 de ani de experienţă de muncă. Constantin este doctor în fizică şi matematică, iar Melania este licenţiată în economie la Universitatea Agricolă din Chişinău.

Constantin Gureev a lucrat manager întro companie farmaceutică, iar anterior – manager pe finanţe întrun laborator de cosmetice. Melania Croitoru a avut un loc de muncă foarte stabil: ea a lucrat timp de 20 de ani întro bancă.

Banii pe care i-au luat pentru apartament sunt bunicei, dar nu prea mari. În ultima lună, în acelaşi sector din vecinătatea lor, s-au vândut 1366 de apartamente, la un preţ mediu de 320.000 dolari.

Da, uitasem să zic nişte mici şi nu ştiu dacă însemnate, detalii. Adică, apartamentul vândut cu peste 3,5 milioane de lei deunăzi de către familia Croitoru-Gureev este situat pe strada Shore Road (un fel de Albişoara) din New York, SUA. Şi e vorba doar de un apartament, unul din cele 106, situate într-un bloc cu etaje din acea stradă. La fel şi firmele la care a lucrat Constantin sunt din New York, după ce a studiat finanţele la o City University din aceiaşi metropolă americană. Şi Melania Croitoru a lucrat timp de 20 de ani la IDB Bank of New York.

Confirm încă o dată, citând www.mysite.com, că Melania Croitoru a absolvit Universitatea Agrară din Chişinău în 1984. Însă este printre puţinii din acea promoţie şi din cele vreo 25 care au mai ieşit apoi cu diplome de la acea universitate şi de la celelalte, care ar fi făcut o carieră de 2 decenii întro bancă new-yorkeză.

Colegii Melaniei, care s-au încumetat să rămână aici, având facultăţi şi mai prestigioase, nu au ajuns să fie milionari nici măcar în cupoanele anului 1992. Ei, economiştii,  inginerii, profesorii, medicii şi doctorii în medicină, care au rămas acasă, au muncit la fel de mult, de la independenţă încoace, s-au simţit în toţi aceşti ani ca într-o gară, privind mereu din urma trenurilor pe care tot le-au scăpat, sau le-au lăsat să plece. Deşi le-au lăsat să plece, au aşteptat în aceeaşi gară aceleaşi trenuri din nou, dar când au venit, nu au urcat, le-au lăsat iarăşi să plece, că poate se face cald şi luminos şi în gara lor odată.

Au privind ani în şir o piesă de teatru care se numeşte Drama jafului naţional, în care au asistat ca simpli spectatori la naşterea şi botezul milionarilor autohtoni: fii pe preşedinţi, nepoţi de prim-miniştri, cumetri de miniştri, cuscri de parlamentari.

Pentru tranzacţia cu apartamentul Melaniei şi a lui Constantin de la New York s-au plătit impozite în valoare de peste 14000 dolari şi oricine doreşte să cunoască istoria şi suma plăţilor sub formă de taxe pentru acest imobil e suficient doar să deschidă un fişier făcut public pe internet.

În 20 de ani de independenţă, niciunul dintre milionarii botezaţi ai R. Moldova nu a făcut declaraţii cinstite privind veniturile acumulate şi desigur că taxele plătite au fost minimalizate. Dar toţi s-au afişat cu maşini, imobile şi conturi în bancă imposibil de acumulat din salariile declarate la fisc. În acelaşi răstimp, niciun Guvern nu a cerut socoteală membrilor ex-guvernelor privind declaraţiile de avere false, privind averile acumulate în necorespundere cu declaraţiile. Nimeni nu a fost întrebat şi nimeni nu a răspuns nimic.

Cei care au scăpat trenurile emigrării în gara Chişinău au aşteptat ca aceste întrebări să fie adresate milionarilor R.Moldova după aprilie 2009. Dar trenurile tot pleacă şi se pare că rolurile din spectacolul cu Marele jaf naţional sunt preluate de noi actori. Detalii pe www.moldovacurata.md, la “Lista candidaţilor”.

Alina Radu,
alinaradu.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Theofrastus

  Ah, Alina.
  Trenurile pleca… Sunteti o jurnalista talentata. E ceva in sangele nostru. Mizerie si coruptie
  “În ochii stinşi de moarte, pe frunţi învineţite
  De sînge putrezit;”
  Un fel de cod genetic HIV, o natiune infectata de lasitate, mafie, coruptie.

 2. Iurie

  de parca in america nu se fura, peste tot se fura, problema nu in america sau Moldova, problema – in oameni. In america nu poti sa nu lucrezi te calca trenu, la noi poti sa te relaxezi cu voie buna si sa te uiti cum pleaca trenurile si sa te bati cu pumnu in piept ca esti patriot.

 3. valeria

  Am fost unul din patriotii din strainatate ,care am contribuit direct la alegerile din 4 apr,si 29 iulie. Astazi ,regret ,acel sacrificiu care l-am facut ,desi nu s-a schimbat nimic, dintr,un imperiu comunist, am ajuns la o tara privatizata doar de o gloata de milionari cu trecut obscur.

 4. Mara

  làsati brasoavele.un hot nu aratà cu degetul la alt hot.eu,om onest,ajungànd acolo,pun buldozerul si imping gunoaiele la ràpà,imi curàt terenul,imi caut o gascà de vreo 5-6 insi ca mine si mà apuc de lucru,n-avem averi,n-avem milioane,n-au cum sà ne santajeze,asta-i buba:santajul.noi nu avem politicieni sàraci si curati.in politicà se bagà bogatii sau devin bogati pe parcursul mandatului,averi furate,nu din sudoare.si cum vreti voi sà bage nasul apoi in averile altui hot.paralel contribuie apoi la imbogàtirea rudelor pànà la gradul 4 sau 5.noii veniti pe arena politicà nu credeti cà-s morti de foame,sunt putrezi de bogati.8 ani s-au bàtut cu regimul nu pentru democratie sau pentru binele lui mos ion,ci pentru ca cine sà fure,sà tragà,sà rupà bucata cea mai mare.8 ani nici opozitie n-am avut.a fàcut opozitie lupu,filat,urechianu,cà era la primàrie de pe timpul lui brejnev? và dati seama ce avere a fàcut? acum au nimerit acolo cà i-am sustinut noi,nu pentru cà sunt patrioti sau democrati,sau cà sunt ingrijorati de soarta lui mos ion.nu am avut alternativà,nu are moldova bàrbati si punctum.ghimpu numai el stie pe care lume se aflà,chirtoacà,ca tànàr incepàtor,incà nu a prins gustul sarlataniilor,care se fac in politicà.cine sà punà hotii la punct,VORonin ca opozitie? o palmà de pàmànt uitatà de lume,structurile nu functioneazà,fiecare face ce vrea,depinde ce rude are si càti bani,principii de mafie,nu de democratie.dacà ar pica unul cu nume mare,ar pica toti,de aia se fac cà nu plouà,o mànà spalà pe alta,cà-s unii,cà-s altii,tot un drac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *