Alina Radu: Luna de miere şi ..işorcoasa

Zilele trecute m-am surprins în mijlocul unui grup de persoane tinere, cu studii de calitate, care au ajuns în ultimii doi ani în diverse structuri ale Guvernului de la Chişinău. De fapt, cunoşteam grupul, dar acum mi-a părut extrem de volubil şi dezolat. După ce s-au întrebat reciproc “Tu când pleci din Moldova?”, membrii grupului şi-au spus de ce vor să plece:

♦ Nu mai ies în oraş cu prietenii. Nu mi-au mai rămas mulţi prieteni. După ce m-au contactat mulţi dintre ei ca să îmi ceară favoruri, pile, relaţii prin Guvern, m-am retras. După serviciu merg acasă, nu mai stau în locuri publice, nu răspund la toate telefoanele. Nu vreau să mai descopăr că şi alţi “prieteni” vor să îi favorizez la tendere.

♦ Desigur că plec, atât din Guvern cât şi din Moldova. Încerc să închei pe cât pot proiectele pornite, la condiţiile existente, apoi mă retrag. Sper la toamnă să nu mai fiu aici. Acum însă, îmi insuflu că sunt la armată, că fac un serviciu în condiţii foarte complicate, dar în folosul Patriei. După armată fiecare face ce vrea, nu? Eu vreau să trăiesc, să pot merge liber pe stradă, să nu fiu acostată de proiecte de corupţie şi să nu văd atâţia vânzători de ţară.

♦ A venit un parlamentar şi mi-a cerut deschis să semnez nişte acte care ar favoriza businessul său personal. Am refuzat, indicând la regulamentul activităţii mele în Guvern, dar şi la prevederile activităţii de deputat. Atunci deputatul m-a numit „..işorcoasă de pe drumuri”, apoi a sunat şefii mei şi le-a cerut să fiu alungată din Guvern. De atunci, mă gândesc zilnic la liderul partidului care l-a luat în listele parlamentare. De ce l-a făcut parlamentar pe un asemenea om?

♦ Mă uit la membrii Guvernului şi văd foarte clar că unii au venit doar să fure, nu au nici alt scop, nici alt interes, nici alte abilităţi. Poate că au nevoie de bani, dar chiar în aşa măsură?

♦ Există şi contrariul. Unul dintre miniştri a luat credit ca să supravieţuiască. Toţi cei din anturajul lui sunt şocaţi. Cum să furi când ministrul ia cu împrumut ca să îşi întreţină familia? Acest ministru îşi face un bun nume, dar ce folos? Cu experienţa sa va fi luat de orice organizaţie internaţională, căci nu poate trăi veşnic din credite. Dar Moldova cu ce rămâne?

♦ Nu văd oameni de stat în executiv. Văd businessmeni, care percep activitatea în biroul public ca pe una în beneficiul personal.  Ştiu că la comunişti a fost mai rău, mult mai rău. Dar este oare aceasta o scuză? Ce fel de scuză poate fi asta când ştiu că au suferit în urma acţiunilor comuniştilor şi au dorit o schimbare tocmai pentru a anula asemenea comportamente în funcţiile publice?

Partea bună este că asemenea angajaţi, care vor şi ştiu cum arată un executiv necorupt, există în interiorul Guvernului R. Moldova. Cu câţiva ani în urmă, în toiul comunismului, asemenea persoane ar fi fost alungate, dar asta – după ce ar fi fost cel puţin primite la serviciu în careva ministere. Acum, asemenea angajaţi chiar există. Dar există şi partea rea, un rău mare. Aceşti incoruptibili sunt mai puţini decât majoritatea şi suportă o presiune nemeritat de mare.

Este complicat, neasemuit de complicat, atât pentru tinerii şi oneştii din Guvern, cât şi pentru învechiţii sistemului, care nu se mai schimbă şi care beneficiază de maijoritatea asigurărilor sociale, să conlucreze în acelaşi Guvern. Una dintre părţi trebuie să facă alegerea: sau pleacă tinerii, sau se retrag “profitorii”. Şi nu numai la Guvern.

Duminică avem alegeri locale generale. Vom alege primari şi consilii locale. Cine va ajunge la cârma satelor şi oraşelor? Nişte persoane care sunt gata să împrumute ca să supravieţuiască, dar să facă ceva pentru o mai bună administrare? Sau persoane care vin în primării butie de datorii ca să îşi completeze lista de bunuri? Lumea de prin sate este necăjită de preţuri, de insuficienţa schimbărilor şi de dorul de cei plecaţi, de aceea se mulţumeşte cu puţinul:

♦ Întreabă lumea de ce femeile candidează la funcţia de primar. În satul nostru (r. Hânceşti) e clar de ce. Până a candida, soţul nu ieşea din mrejele alcoolului, şi în această stare o lovea şi o umilea permanent. De când soţia sa a devenit primară în sat, măcar nu o bate.

Deunăzi, Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei  Europene la Chişinău, a declarat franc că “luna de miere dintre UE şi R. Moldova s-a terminat” şi că e timpul ca participanţii la acest mariaj să se apuce de lucru. Cum va fi Moldova după aceste alegeri şi cum va fi Guvernul după “luna de miere”? Vechiul şi noul dau acum lupte crâncene pentru puterea din Moldova. Dacă cetăţenii R. Moldova ar alege democraţia, ar fi cel puţin ca în satul cela din Hânceşti: măcar soţul nu ar bate-o. Poate nici copiii nu ar lepăda-o. Ar fi mai bine.

Alina Radu, 
alina.radu@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. vlad

  DRAGA ALINA RADU! si IN SATUL MEU, IN CARE LENT MOARE “VESNICIA”LUI L.BLAGA AU LOC ‘”trasnai”SIMILARE,INSA NITEL MAI intunecate.dupa REFERENDUMUL DIN 2010 UN VFCIN MA INTREABA:”DA MATA CUM AI VOTAT:SA NE UNIM CU ROMANIA?”eu am votat ca PRESEDINTELE tarii sa fie ales de POPOR,–I-AM RASPUNS VECINULUI… “DAR NOUA LA BAR SI LA MAGAZJN NE-AU SPUS…'”oare de data asta ce le-au mai spus consatenilor laBAR si MAGAZIN?!

 2. Vadim

  Draga Alina.
  Merci mult pentru acest articol. Te inteleg perfect, caci au fost aceleasi sentimente care m-au facut sa-mi iau familia si sa plec din tara. Din pacate, nici eu nu am gasit posibilitatea de a trai demn in Moldova SI de a-mi hrani familia. Sau poti cistiga destoinic existenta reesind din capacitatile personale SAU poti avea sufletul curat. Asta e realitatea in versiunea actuala a RM. Cu toate ca nu am lucrat in Guvern, dar realitatea este aceeasi peste tot, la toate nivelele – coruptile, incompetenta si frica.
  Iti doresc sa pleci, Alina, si sa devii fericita ca mine, fimilia mea, la fel ca si mii de alte familii care s-au realizat in afara Republicii Moldova.
  Si inca ceva. Merci mult pentru ‘Există şi contrariul …’. Am un neam apropiat care a lucrat la guvern si care are pina acum dificultati de a lamuri oamenilor din jur ca el nu e “ca ceilalti”, ca el nu a fost corupt si ca nu a venit la Guvern sa faca bani. Iti multumesc ca nu generalizezi cind e vorba de concluzii.
  Succese, Alina.

 3. godwillpunish

  Marea majoritate a Guvernului Filat, si in specia cei ai PLDM, au ocupat functiile doar platind. Asta a dezvaluit si Train Vasilcau pe bolgul sau. Asta ii va duce la perzanie. O cunostinta de a mea cu experienta si scoala cand a intrebat inca in primul Guvern al lui Filat daca se poate angaja ca si functionar smplu intr-o directie i s’;a spus ca Filat trateaza politica ca si pe un business si asa un post mic ar costa 5000Euro!!!!!
  Sa crezi -sa nu crezi?
  Comunistii hoti si ei ii pasc pe AIE si mai au si de ai lor multi in interiorul AIE. Vorba stiuta: tot talharul cel mare il vede mai bine pe talharul mai mic.
  Deci: aia hoti, astia hoti – mama lor la toti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *