Alina Radu: Ivan, hozeain la Ştefan

Activiştii de la Grenada – o celulă comunistă agresivă şi radicală, s-au aflat în treabă zilele acestea. Nu ştiu câţi sunt cu adevărat, dar la Monumentul lui Ştefan cel Mare au fost şapte, conduşi de Ivan Muntean, fratele deputatului comunist Iurie Muntean.

Ivan Muntean ţipa la una dintre portavocele importate în Moldova în cantităţi mari de către comunişti în 2009. Cei 6 însoţitori ţipau şi ei ce le zicea Ivan. Strigau “Афара дзин Малдова!Афара дзин Малдова!” sau “Песце Прут! Песце Прут!”. Au ţipat doar câteva minute, atât cât principesa Margareta şi principele Radu au depus o frumoasă coroană de flori şi au făcut un pios gest de plecăciune în faţa lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Ivan Muntean şi ortacii săi roşii pe faţă de strigat nu au adus, la rândul lor, nicio floare. Nu s-au închinat la Ştefan cel Mare şi Sfânt. Ei au decis că sfinţesc locul de lângă monument spurcând vizita unor oaspeţi străini, terfelind gestul a doi oameni care au adus flori, răcnind la nişte principi care nu le-au zis nimic. Ei, 7 ţipălăi, s-au autoinstaurat stăpâni ai monumentului lui Ştefan şi ei decid cine poate depune vreo floare lângă soclu.

Gestul lor a lăsat un sentiment de dezgust, de parcă ar fi vomitat pe monumentul nostru, al tuturor. Principesa Margareta, într-o ţinută galbenă, avea obrazul de culoarea gutuii. A auzit, probabil, destule istorii în familia ei despre ura sovieticilor şi bolşevicilor faţă de familiile regale. O fi auzit-o şi pe asta.

Familia ultimului ţar rus, Nikolai Romanov, a fost împuşcată de bolşevici în iulie 1918. Bolşevicul numărul 1, ideologul comuniştilor sovietici, Vladimir Lenin, a comandat uciderea întregii familii, ca să nu existe niciun risc pentru dictatura bolşevică. Cuplul regal a fost trezit noaptea, dus într-un beci împreună cu cei 5 copii. Olga, Maria, Anastasia, Tatiana şi Alexei au fost împuşcaţi în faţă, li s-au tras gloanţe direct în cap, după ce tatăl şi mama lor au fost împuşcaţi chiar în ochii lor.

Tinerii extremişti de la Grenada comunistă din R. Moldova au omorât marţi credinţa multor oaspeţi străini că e posibil să vii la Chişinău şi să depui paşnic, binevoitor şi nestingherit de nimeni un buchet de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Pe mine personal mă omoară în fiecare zi ipocrizia comunistă, obrăznicia de a privatiza monumente, simboluri şi locuri publice.

Cu ceva timp în urmă neocomuniştii de la Grenada au manifestat un alt act de agresiune lângă un monument naţional. Ei, vreo şapte tineri extremişti, au decis că nu le place piatra comemorativă în memoria victimelor deportărilor comuniste, instalată în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, şi au ieşit cu ţipatul în faţa Guvernului. Erau tot vreo 7, şi pentru că îi dureau pumnii să lovească în piatra reală, au adus o piatră comemorativă din carton, au ţipat şi au călcat-o în picioare, ca într-un ritual disperat. Loviturile lor loveau din nou în victimele deportărilor, nereabilitate deplin nici până astăzi. Comuniştii sovietici n-au fost niciodată judecaţi şi pedepsiţi pentru crimele deportărilor. La fel şi tinerii comunişti-grenadişti nu au fost niciodată pedepsiţi pentru profanarea unui monument în PMAN, chiar dacă profanarea monumentelor este calificată drept crimă pedepsibilă în legislaţia R. Moldova. Aşa au prins la curaj, şi profanează monumentele, nepedepsiţi. Şi ne strigă în faţă: “Афара дзин Малдова!”.

În plină epocă comunistă, din 2001 până prin 2006, Ştefan cel Mare era considerat de către liderii bolşevici de la Chişinău simbol românesc. Nu că ei, comuniştii, comsomoliştii, şi alţi ivani exponenţi ai grenadei bolşevice, să fi venit cu flori în zile speciale la monumentul lui Ştefan cel Mare, dar nici celorlalţi nu li se dădea voie. Ţineţi minte că, în perioada preşedinţiei lui Voronin, câţiva ani la rând în ziua de 2 iulie, ziua morţii voievodului, apăreau ca din senin nişte garduri înalte, chipurile zona ar fi în reconstrucţie, şi nu e loc de pus flori? Apoi, ideologilor comunişti le-a venit o idee mai trăsnită, să privatizeze monumentul lui Ştefan, şi să decidă ei cine are voie să vină cu vreo floare şi cine are voie să îl folosească în campanii politice ca pe un simbol.

Am aşteptat, totuşi, nişte reacţii. Inclusiv de la membrii lucizi ai PCRM, care ar fi admis că Ştefan cel Mare nu poate aparţine unui grup de 7 bolşevici şi că oricine poate aduce flori la orice monument din Chişinău. Am tot deschis ieri pagina web a PCRM, dar vedeam tot telegrama de felicitare adresată de către Voronin lui Putin. Da, în acest context Putin merită felicitat.

Insensibilitatea comunistă nu m-a mirat. Dar am continuat să sper că Mitropolia Moldovei ar fi putut emite un comunicat, în care să informeze extremiştii că monumentul este al unui voievod care a fost canonizat, care este considerat Sfânt, şi limitarea accesului unei familii ortodoxe la monumentul unui sfânt ar însemna un sacrilegiu, un act de profanare. Am vizitat şi pagina Mitropoliei. Aflu că ÎPS Vladimir a oferit medalia “Ştefan cel Mare şi Sfânt” mai multor persoane din Moldova. Printre medaliaţi o fi şi comunişti. Nepoţi ai celor care au exilat preoţi în Siberia. Poate nu. Dar oricum, Putin merită felicitat. Ivan ne strigă în faţă lângă Ştefan cel Mare “Афара дзин Малдова!” cu accent de Kremlin.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

60 comentarii

 1. Deportatul

  “Ivanii”, cetăţenii RM, sunt MANIPULAŢI să susţină, să voteze masiv dupa 1991 tot pe acei, care Moscova cu KGB-ul i-au “depistat” în perioada urss că vor slugi interesilor Moscovei – Snegur, P.Lucinskii, Voronin. Aceştea din urmă şi-au ales colegi – Filat, Diacov, Lupu, Plahotniuc, … Toţi aceştea conducînd cu ctăţenii RM şi-au făcut averi de sute milioane de Euro prin “prihvatizări” ilicite, însărăcind cetăţenii, dar şi întărind influienţa Rusiei prin ocuparea a unei părţi din teritoriul RM de către Rusia, chiar dacă nu avem acelaş hotar cu Rusia. Cetăţenilor le plac aceşti conducători, votîndu-i masiv. Prin MANIPULARE se doreşte ca în întregime în RM să fie la guvernare, în Parlament doar forţile poltice antinaţionale, proruse.
  “Ivanii”, cetăţenii RM, sunt MANIPULAŢI să urască, să-i denigreze, să nu-i voteze pe politicienii ce Rusia îi socoate duşmanii Rusiei – PL cu Ghimpu şi Chirtoacă. (Balticii spun: – “Nu noi suntem duşmanii Rusiei, Rusia este duşmanul nostru”). Sunt atăcaţi, revărsată nemulţumirea şi ura împotriva lui Ghimpu, Chirtoacă, PL, şi nu împotriva celor care i-au însărăcit, ei făcîndu-şi averi de sute milioane de Euro – “trei Vlazi” – Voronin, Filat, Plahotniuc cu partidele lor – PCRM+PLDM+PD
  “Ivanii”, cetăţenii RM, sunt MANIPULAŢI să voteze masiv partidele proruse PCRM+PLDM+PD, pînă şi în Constituţie a fost introdusă noţiunea de “limba moldovenească” şi nu sunt în Parlament forţe destule de a fi schimbări, de introdus noţiunea “limba română”. Nemaivorbind de sărăcie, pînă şi conştiinţa naţională a fost furată.
  MANIPULAREA MASELOR din RM în folosul slugilor Rusiei şi prin atacurile asupra forţilor politice anticomuniste, proromâne, proeuropene şi se lămureşte că timp de peste 20 ani s-a votat masiv slugile Moscovei, dar cetăţenii au devenit cei mai săraci din Europa şi cu teritoriu OCUPAT de Rusia
  MANIPULAREA DEPORTAŢILOR a avut şi “succese” – unii din deportaţi cînd murise Stalin, plîngeau, erau în mare traur că a murit Stalin. Şi starea de tragedie a unor deportaţi că a murit Stalin era sinceră.
  Cînd MANIPULEAZĂ o mulţime de mass-media a oligarhilor pruruşi şi a propagandei Rusiei, o Armată întreagă de jurnalişti, comentatori politici, blogheri, forumişti atacă PL cu Ghimpu şi Chirtoacă care (accentuiez) UNICUL PARTID PARLAMENTAR a condamnat comunismul, a cerut ziua de 28 iunie 1940 să fie declarată Zi de Doliu, a cerut retragerea Armatei Rusiei de pe teritorul RM (şi alte acţiuni de Demnitate Naţională), eu unul din zecile de mii DEPORTAŢI, moral sunt obligat să apăr cum pot de atacurile împotriva PL, Dlor Ghimpu şi Chirtoacă.
  Iată că acuma Dodon cu comuniştii încearcă să a-l destituie pe D.Chirtoacă din funcţia de Primar General a mun. Chişinău.
  Aceşti doi forumişti, Mihai şi Sandu, deasemenea atacă pe Chirtoacă. Doresc să revină la conducerea mun. Chişinău politicienii proruşi, antinaţional a oligarhilor cu averi de sute milioane în urma “prihvatizărilor” ilicite “trei Vlazi” – Voronin, Filat, Plahotniuc; cu partidele lor – PCRM+PLDM+PD !?
  Mă miră faptul – chiar nimemi din forumiştii ZDG nu văd că din aceiaş parte a baricade lupte politice cu propaganda Rusiei şi a slugilor din RM a Rusiei sunt acei care i-au însărăcit şi permit OCUPAREA teritoriului de către Rusia şi toţi împreună atacă PL cu Ghimpu şi Chirtoacă, cu scopul ca pe eşicherul politic să rămână doar slugile Rusiei antinaţionale cu partidele lui Voronin+Filat+Plahotniuc ???
  Tuturor sănătate şi înţelepciune!

 2. Mery,- adevarul pur si nimic mai mult!

  Toată admiratia mea, Domnule Mihai!
  Omul, dacă e Om cu verticalitate,- Om rămâne, oricand si oriunde ar fi el !
  Va doresc sănătate si succese!

 3. Sandu

  @Departat
  Am citit doar fraza cu numele meu. Restul e cancan. Lasa ba mosule vrajeala! Tre sa fii chior sa nu vezi realitatea. Sincer, mie imi pare rau de Dorin, din cauza ca e victima mosului. Pun pariu ca nu vrei sa accepti ca Ghimpu si-a scos pe furis din SIS “dosarelul” de turnator, ca s-a cuplat cu Plahotniuc, ca de cand si-a scuns sacii de euro in Occident, de cand s-a intors para-sutat, tot de-acolo, cu stick-urile nedistribuite si cu botul umflat, a devenit reactionar. N-a avut cine sa-l indrepte pe drumul cel bun. L-au lasat sa actioneze din impuls, din maruntaie. Impotriva unui singur om. E batran rau. Toate il dor…si ce nu-l doare nu mai functioneaza. Acum, boss-ul Plahotniuc ii sapa groapa lui Dorin. Cu mainile lui Dodon vrea sa-l faca stapan peste Chisinau pe Candu. Greseala fatala a batranului Ghimpu, dar si a lui Dorin, este ignorarea psihologiei populare. Chiar daca alde gura-casca ii mai aplauda mojicia, in ochii majoritatii dezamagite nu a ramas decat un marlan. Si nu unul oarecare, ci unul nenorocit, populist, inconsecvent, fara scrupule. Un exibitionist care a spus raspicat: ” Unirea nu mai face parte din proiectul nostru”. Adica, i-am acordat incredere si-am ajuns in pierdere. Noi, cei care l-am votat…si care intoarcem nasurile cand il vedem perpelinduse pe sticla.

 4. Petrus

  Mihai:
  -Prenumele nu si-l alege nimeni.
  -Credeam ca primul papa (Petrus) si cel mai scump vin baut de mine (Chateau Petrus, 1500€ sticla, din care m-am ales doar cu un sfert) nu sunt de origine bielorusa. Dar oricine se poate insela…
  -Un titlu de genul: “Ivan, stapan la Stefan” suna romaneste. La original mai lipsea “n” in loc de “l” si “p” in loc de “f” si aveam titlu in limba rusa.

 5. Mihai

  @Petrus
  Da, aveti dreptate in privinta papei, dar si in Bielorusa exista un asemenea nume. Sa fiu sincer, pricep foarte putin in vinuri. As putea sa platesc 1500 euro pe o sticla cu vin, dar socot ca este un lux nejustificat si cam ridicol. Dar fiecare cu gusturile sale.
  Inteleg ca tintiti sa-l transformati (in gluma desigur) pe Stefan in Stepan (Steopa). Imi amintesc ca acum 9 ani, a fost un concurs pe web situl ziarului “Jurnal de Chisinau”- Numiti numele corect al lui Stefan cel Mare. Era timpul lui Voronin-Voda. Si iata ca eu, am raspuns ca numele lui Stefan cel Mare este Stepan Bogdanovici Mushatinski. (Tatal este Bogdan, din dinastia Musatinilor) Ha-ha-ha. Dar trebuie sa va desamagesc: In rusa numele domnitorului se scrie oficial tot Stefan si nu Stepan. Numai ca prima litera nu este Ș ci S- Стефан Великий.

 6. Mihai

  @Petrus
  Concursul nu l-am casttigat, un asa nume al lui Stefan cel Mare nu a fost acceptat de nimeni, dar domnul jurnalist Ion Buraga l-a folosit la rubrica “Scrisori din casa de nebuni”. 🙂 🙂 🙂

 7. Petrus

  &Mihai
  Bineinteles ca nu eu am platit vinul, caci eram invitat si nici eu nu am gusturi atat de rafinate. Imaginati-va ca seful meu din vremea aceea-un mare bogatas pe bani imprumutati- a strecurat cu mana cateva cuburi de ghiata in paharul cu vin de 375 de euro, le-a amestecat cu degetul mic si a dat paharul peste cap, precum rusii vodka, fara sa spuna nimic sau sa ciocneasca cu ceilalti trei. Un fel de “Ivan”…Am ras din inima la ideea “Stiopa Bagdanovici Musatinski, hazeain pi maldavian”.

 8. Petrus

  Eu cred ca cei 8 demonstranti ar merita o campanie de “publicitate” din partea ziarelor sau a politiei, cu poze, nume, adrese si titlul “Wanted: demonstranti de serviciu pentru orice cauze pierdute, candidati desavarsiti la titlul de Neamul prost al anului”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *