Alina Radu: Gumeniţă şi grenada

Zilele acestea mi-au fost oferite câteva lecţii de jurnalism cu elemente de etică şi noţiuni de demnitate şi onoare.
Mai întâi, luni, pe coridoarele unei instanţe de judecată, într-un dialog cu poliţistul Radu Starinschi, încercam să aflu ce s-a întâmplat totuşi cu poliţiştii la 7 aprilie, de au torturat atâţia oameni. Radu mi-a spus întâi că personal nu a torturat pe nimeni, şi că nici nu a auzit ca vreun poliţist să se fi atins măcar de vreun tânăr, şi chiar m-a întrebat dacă am dovezi măcar despre un poliţist anume că ar fi făcut aşa ceva.

Nume de poliţişti acuzaţi sunt, nume de persoane maltratate sunt, însă e deja iunie 2010 şi nu există o decizie judiciară care ar explica clar care poliţist şi pe care tânăr l-a bătut, care şef a supravegheat acest lucru şi care ministru a acoperit aceste crime.

Mi-am amintit aproape cu bucurie despre imaginile video filmate în PMAN în noaptea de 7 aprilie 2009, care au ieşit la iveală în aprilie 2010. La acest moment, sunt unicele imagini cu poliţişti care bat oameni. Îl întreb pe Radu de ce Iacob Gumeniţă ar fi lovit cu picioarele în tinerii din PMAN, care nici măcar nu mişcau, nu că să fi fost în legitimă apărare.

Radu a ezitat să explice anume comportamentul lui Gumeniţă, dar a explicat, totuşi, ce i se poate întâmpla unui poliţist în asemenea cazuri. “Poate i s-au adresat nişte replici, nişte cuvinte care au lezat demnitatea sa de bărbat. Pentru un bărbat asta este foarte important, trebuie să înţelegeţi acest lucru”, a opinat Starinschi, adăugând că unele ofense verbale ar putea fi atât de dure, încât bărbatul, fie el poliţist sau oricine altul, să fie îndreptăţit în furia sa să lovească.

A doua lecţie de etică am primito marţi la telefon. O persoană îşi exprimase disgraţia faţă de faptul că ZdG a scris despre fiica directoarei Institutului Naţional de Justiţie (INJ), care a lovit o audientă a acestui institut chiar în biroul mamei sale. Revolta persoanei se referea la 2 elemente: primul – ZdG nu trebuia să publice declaraţiile victimei până nu făcea o explicaţie însăşi doamna directoare a INJ. Deşi în textul publicat e scris clar că directoarea lipsea de la birou pe o perioadă neexplicată şi adjuncţii ei nu ne-au oferit nicio posibilitate de dialog, criticul ZdG a insistat pe ideea că ar fi trebuit să nu publicăm deloc acest articol. Am întrebat persoana dată, dacă, prin analogie, toţi poliţiştii care au lovit oameni s-ar retrage şi nu ar explica nimic, ne-ar îndreptăţi asta pe noi, jurnaliştii, să nu mai scriem nimic despre ei? A urmat rgumentul nr. 2. “Aveţi mamă? Cum v-aţi simţi dacă cineva v-ar ofensa mama fiind de faţă? Aşa şi fiica doamnei Fistican şi-a apărat mama”.

Două lucruri am înţeles de la cele două persoane cu care am discutat luni şi marţi. Că dragostea de mamă şi demnitatea de bărbat sunt sfinte, sunt respectate, şi că în unele cazuri, pot fi puse mai presus decât legea. Două erori mari însă există în mentalitatea exponenţilor acestui sistem: că în funcţiile publice ar fi totul permis, inclusiv să îţi aperi demnitatea de bărbat cu picioarele şi să o iubeşti pe mama cu pumnii.

Apropo, avocatul lui Gumeniţă ne-a spus că de fapt dl Iacob nu lovea cu picioarele în tinerii din PMAN, ci  “din cauza unei suspecţii de grenadă, încerca să îl întoarcă cu piciorul, ca să vadă dacă nu are vreun exploziv ascuns”.

PS. Îmi cer scuze de la mama lui Damian Hâncu pentru acest ultim alineat. Ştiu că loveşte mai dureros decât pumnii şi picioarele.

Alina Radu, 
alinaradu.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Vlad Tepes

  pentru Gumenita si avocatul sau – bai.. voi chiar sunteti ridicoli.. de ce Gumenita nu suspecta pe nimeni cA AR FI Aavand Poloniu 210?

 2. Getta

  da avocatul lui ii debil. Cat priveste Starinschi, este o pocitanie, o mizerie de om, intrebatio pe Angela Starinschi de la CCCEC, cum a fost lasata cu fiica de 4 ani si baietelul de 3 luni de catre aceste nemernic, un curvar si un ratat

 3. valeriu

  Mult respect pentru d-mna Alina Radu. Articolele exupse de dumneaei sunt extraordinare!!!

 4. Mara

  và dati seama ce debilitàti “explicà” derbedeul àsta de starinschi la lovuturile lui gumenità in tinerii,lati la pàmànt:” la ofensele verbale…,fie si politist…,il indreptàteste sà loveascà”.adicà sustine violenta si omorurile din 7 aprilie.iatà pe cine plàtim,un bulangiu acoperà alt bulangiu.el nu stia cà avocatul i-a pregàtit altà versiune:càuta grenade gumenità,de aia lui hàncu ii umbla capul ca màrgica de la picioarele lui gumenità,cà se “adàncise” in càutarea grenadelor,iar hàncu s-a invinetit singur.càuta grenade? dar pàduchi ca el si starinschi nu càuta? puslamalelor,sper sà nu ràdeti pe sub mustàti intru vesnicie.starinschi intreabà de dovezi,dacà politistii de rht ar fi maltratat si-i multumit,stiind cà nu sunt.dar nu astea-s dovezile,banditilor,ci cei 4 morti si tinerii insàngerati si vineti ca hàncu.bulà àsta nu realizeazà cà cel mai mare prejudiciu e cà lumea nu are incredere in politisti ca starinschi.và imaginati ce fàcea haidamacul àsta in pman in aprilie,dacà era acolo? avocate,de ràsul ràsurilor esti.cum incerca sà-i intoarcà cu piciorul? cam asa:incet,calm,cu grijà,cu dragoste de pàrinte,sà nu-i atingà nici capul,nici intestinele,nici cucul,numai dupà aceea il intorcea induiosàtor.càtà expresie,avocate,dacà nu-ti schimbi povestile,iti agàti o piatrà de gàt si càutàtorului de grenade la fel.sper gumenità sà facà expresie si la pàrnaie si sà fie amanta intregii puscàrii,bulangiilor,ne credeti buni numai sà và plàtim salarii.de bordelul de la SRL-INJ nici nu mai incep,atàt cà jigodiilor nu le vine a crede,cà 8 ani de dezmàt au trecut si nu mai pot inchide gura cum vor si cui vor cu bàtài,intimidàri, amenintàri,telefoane etc.prosti,tràntori,meschini,bàdàrani,spàgari, màncài de ban public,care-i obiectul muncii in SRL-INJ? ce are societatea de la càrciuma lui fistican? interese de clanuri? ingàmfati ca gàsca inteligentà,siguri cà nimeni nu-i atinge,nu le poate face nimic.ce hal de cadre avem,pusi pe rol de niste neghiobi ramoliti, sovietici incà.este lume tànàrà,inteligentà,cumsecade,tineri ca brazii,nu feciori de bani gata,nu-i ia nimeni nicàieri cà li se cere banul.in europa vrem? europa nu e groapa de gunoi a moldovei,europa are gunoiul ei,dar nu-l spoieste si se aseazà de-asupra,ci il duce la ràpà.mucegaiul,rapànul,gunoaiele din institutiile statului trebuiau duse la ràpà pe 30 iulie 2009 si vor-onin la pàrnaie atunci proaspàt.numai asa am fi avut o societate liberà,democraticà si curatà.oriunde in institutiile statului pute a naftalinà.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *