Alina Radu: Doi metri de Lup

Când şeful administraţiei prezidenţiale de la Moscova, Serghei Nârîşkin, a venit la Chişinău, s-a simţit ca în “Laskovîi Mai”. Întâmplător sau nu,  un panou mare  cât harta URSS, pe care scrie “9 mai. Ziua Victoriei” stă plasat chiar la ieşirea din sala VIP a Aeroportul Chişinău. Ştim al cui e sloganul “Noi alegem Victoria”, şi Narîşkin ştie, pentru că Deni Pobedî pentru exponenţii expansionismului rusesc e în fiecare zi.

În ziua cu pricina Victoria lui Narîşkin a fost uşoară, poate chiar prea uşoară pentru un şef de la Kremlin. Cică a pus pe masă nişte foi, simple, A4, ca alea cu voturile invalidate în Franţa. Dar foile au un grad sporit, ba chiar necuprins, de şantajabilitate.

De atunci, de la 4 decembrie, în Moldova a fost readusă altă unitate de măsură. E bine să recunoaştem că sistemul metric nu e prea de folos la noi decât la măsurat buletinele de vot. În rest, Moldova se măsoară în numărul de emigranţi, în cantitatea de euro remisă de ei acasă, în numărul de cazuri la CEDO, în numărul de fete traficate, în cât costă un proces de judecată, în cât se cumpără un examen la facultate, în cât se dă înainte de operaţie la anestezist.
De cum Serghei Narîşkin a trecut de panoul “9 mai. Ziua Biruinţei” de lângă Aeroport, în Moldova, cum ziceam, s-a schimbat foaia de vot pe cea de şantaj. N-are treabă că Moldova era atunci (şi acum) în perioada imediat postelectorală, când se partajau funcţiile în stat. Doar nu poate fi acuzată Moscova de interferenţe în afacerile interne ale Moldovei, aceasta este eticheta oficială a României. Deşi de la Bucureşti nu a venit nimeni încă în această postcampanie de partajare a Molovei între Est şi Vest, puţin PR negru României nu strică niciodată Moscovei.
Acuma, Narîşkin a plecat înapoi la Kremlin, fâlfâind din foile A4, iar la Chişinău se schimbă măsura de cântar a realităţii în fiecare zi. Într-o zi viitorul Moldovei se măsoară cu 2 metri de Lup, în alta – cu “lista de dorinţe Edelweiss”, în alta cu “2 metri de bulbuci”, apoi – în “jiţăi nesoverşenoletnie”, apoi în alcoolici, hapsâni, psihopaţi. Zău, transparenţa unităţilor de măsură în politica moldovenească nu are limite.

Narîşkin nu e de vină, chiar dacă a venit şi s-a implicat direct în crearea unui Guvern la Chişinău cu ascultare în faţa Kremlinului. Şeful cabinetului lui Medvedev este chiar bravo, şi-a întrerupt odihna de weekend şi a venit la Chişinău unde a muncit în folosul ţării sale.

Şi cei trecuţi în lista şantajabililor lui Narîşkin nu au putut acţiona altfel. Oamenii şi-au asumat angajamente cu mult înainte să ştie că vor deveni parlamentari şi lideri de partide. Ei acum trebuie să îndeplinească promisiunile făcute atunci, iar cele faţă de popor – pot fi simulate, că nu s-a semnat cu poporul niciun contract direct.

Dacă mâine în R.Moldova ar fi din nou alegeri, dacă am vota din nou acum când am descoperit ce josnică e clasa politică învingătoare, dacă ar fi să fim tot atât de activi la vot, situaţia s-ar repeta neapărat: după alegeri ar veni un sol de la Msocova ca să ne creeze Guvernul.

Această stupiditate poate avea un sfârşit, unul singur: Legea Lustraţiei. După care, orice persoană care vrea să candideze la o funcţie publică, să aducă extras din “lista lui Narîşkin”. Suntem de acord, atunci vom avea mai puţini, mult mai puţini candidaţi, în toate partidele, poate chiar unele partide se vor închide. Dar, atunci vom avea alte unităţi de măsură. R.Moldova nu se va mai măsura în miile de tineri plecaţi, în sutele de trădători rămaşi în politică. Moldova se va măsura în curajul Grupului Ilaşcu, în picturile lui Andrei Sârbu, în cărţile părintelui Savatie, în verticalitatea Oxenei Radu, în baladele Zinaidei Bolboceanu, în oameni neşantajabili.

Alina Radu,
alinaradu.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Mihai Contiu-ooo2......

    Nu ar mai fi fost discutii contradictorii cu acest Nariskin,ba ca a venit nepoftiti ca pe mosia sa,a intrat in Chisinau precum ciinele intr-un sat fara stapin,daca ar fi adus cu el dosarele KGB-ului( care se spune ca au fost arse la comanda Moscovei in 1990-1991)si le- ar fi predat , spunind ca a fost o poveste inventata .Poporul si toti politicienii la-r fi iertat ca a venit nepoftit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *