Alina Radu: Denunţ la Ministerul de Interne

Cu două săptămâni în urmă s-a întâmplat un caz despre care s-a mai vorbit prin presă: clonarea ZdG. Cineva a preluat însemnele ZdG, a schimbat G cu C, a preluat denumirile de rubrici, corpul de literă, adică haina grafică a ziarului nostru, şi a tipărit un alt ziar, plin de calomnii şi denigrări la adresa unui concurent electoral. Cu 10 zile în urmă am adresat sesizări cu privire la elucidarea acestui caz MAI, Procuraturii, SIS şi Comisiei Electorale Centrale.

Ieri, după atâta timp, am îndrăznit să întrebăm la Ministerul de Interne cum merge cercetarea plângerii noastre. Ni s-a spus că de fapt, atunci, cu 10 zile în urmă, nu trebuia să adresăm o sesizare la MAI. Ar fi trebuit să adresăm un denunţ, în care să indicăm “faptele, făptuitorul şi articolul din Codul Penal în baza căruia să calificăm acţiunea la care ne referim”.

A fost surprinzător să aflu că, la două săptămâni de la comiterea faptei, când s-o fi spălat vopseaua de la tipografia criminală aşa cum s-au spălat şi banii din care au fost plătiţi autorii şi executorii proiectului obscur, abia trebuie să pornim de la momentul zero şi să scriem un denunţ. Totuşi, dacă e nevoie de denunţ, mi-am zis să o facem şi pe asta. Îl scriem chiar aici.

Prin prezenta, în numele echipei Ziarului de Gardă, denunţ persoana/persoanele care a/au scris textele calomnioase din ZdC contra bani, contrarii normelor jurnalistice. Denunţ  persoana/persoanele care a/au machetat acest ziar contra cost, fără să îşi spună numele şi sursa de venituri. Denunţ persoana/persoanele care a/au conceput acest proiect de clonă, furând haina grafică a altui ziar, fără să îşi facă publice numele şi sursa de finanţare. Denunţ persoanele care au cărat aceste ziare ilegale peste tot, care le-au distribuit în cutii poştale, prin parcuri şi pe bulevarde.

Denunţ de două ori persoana care a plătit ilicit următorii paşi ai acestui proiect: scrierea unor articole calomnioase, machetarea unui ziar ilegal (care nu este înregistrat nici la Camera Înregistrării de Stat, nici la Ministerul Justiţiei), tipărirea unui ziar ilegal, care nu conţine date despre tipografie şi numărul comenzii, dar şi distribuirea acestui produs costisitor.

Denunţ persoanele care au scris, machetat, tipărit, distribuit şi plătit acest ziar în scopuri electorale, fără să îşi facă public numele şi să explice care sunt considerentele de a comite un asemenea gest.

Denunţ toate persoanele care investesc bani în calomnii mediatice. Denunţ persoanele care ar fi obligate să investigheze circulaţia ilicită a banilor electorali şi finanţările politice în presă.

Denunţ sistemul care nu poate proteja un colectiv de jurnalişti care îşi îndeplinesc obligaţiile statutare. Denunţ persoanele care vor mai face asemenea ziare, dar mai ales – pe cele care plătesc, oricât ar costa (noi ştim că nu e ieftin) asemenea clone, calomnii şi ilegalităţi gazetăreşti şi electorale.

Denunţ pe cei care ştiu şi ascund aceste şi asemenea fapte. Denunţ sistemul care nu poate califica o asemenea infracţiune, dar şi pe cei care ştiu cum să le califice, dar nu vor.

Denunţ persoanele din sistem care se fac că lucrează, dar de fapt aşteaptă să împlinească 40 de ani şi să iasă la pensie. Denunţ persoanele care ştiu că nu pot lucra conform standardelor, dar ţin locul şi mănâncă banii publici. Denunţ organele de control care ar putea face ordine în ţară, dar aleg să nu facă. Denunţ persoanele care deţin funcţii înalte în stat şi îşi promovează apropiaţii, fără ca aceştia să aibă abilităţi profesionale indicate.

Denunţ pe toţi cei care cunosc alte crime, dar nu le fac publice, şi pe cei care pot contribui la descoperirea acestora. Denunţ funcţionarii care nu ştiu a citi, a scrie, a calcula, a califica legile, a respecta orarul de lucru şi fişa de post. Denunţ toţi oamenii care mituiesc şi pe cei care iau mită.

Denunţ politicienii care migrează dintr-un partid în altul de la o campanie la alta, dintr-un guvern în altul, în interes personal. Denunţ pe toţi cei care au contribuit şi mai contribuie la depopularea R. Moldova.

Denunţ pe toţi cei care trebuiau denunţaţi, dar nu au fost denunţaţi încă în ţara asta. Nu denunţ doar copiii din R.Moldova. În ei cred şi aştept să transforme mâine Moldova într-o ţară în care nu e nevoie de denunţuri.

Alina Radu, 
alina.radu@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. ANONIMOS

    Doamna Alina,aţi semnat un denunţ.Îmi permiteţi
    să semnez şi eu-Alexandru Bunescu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *