Alina Radu: De ce tac Moldcell şi Orange?

Recent, în Parlament, a fost făcut public raportul Comisiei Nagacevschi cu privire la evenimentele din aprilie 2009. La pag.57 există un capitolaş mic, de vreo jumătate de pagină, care pare neînsemnat în contextul întregului raport de 133 de pagini. Dar acest capitolaş, care constituie 0,4% din conţinutul raportului, vizează direct 2 milioane de cetăţeni ai R.Moldova.

“Situaţia cu nefuncţionarea telefoniei mobile” se numeşte capitolul. 7 aprilie 2009 a fost una dintre cele mai complicate zile jurnalistice pe care le-am trăit, de aceea telefonia mobilă a fost miza noastră informaţională. Câte 4 reporteri ai ZdG se aflau concomitent în zona centrală a oraşului, iar cei rămaşi în redacţie scriau non-stop din relatările lor despre ceea ce s-a întâmplat.

Într-un moment, niciun mobil nu mai răspundea. Ce se întâmpla în centru cu protestatarii? Ce făceau poliţiştii? Cine erau instigatorii? Dar ce era cu reporterii noştri? Ne sunau apropiaţii lor şi întrebau de ei. Era stupid să le răspundem tuturor pe rând sau concomitent că nu există legătură telefonică. Despre unii dintre ei nu am mai ştiut ore întregi, răstimp în care s-a auzit despre zeci de răniţi şi chiar morţi. La un moment, şi cei care am rămas în redacţie am pornit în căutarea lor, dar ne-am pierdut în aceeaşi mulţime izolată. Seara, când ne-am revăzut cu toţii teferi (una dintre colege avea doar un genunchi zdrelit) şi cu echipamentul întreg, am continuat să scriem ştiri.

A doua zi a dispărut şi conexiunea la internet, ne-a fost blocat site-ul, a treia zi am fost agresaţi de poliţie, aşa că problema cu telefonia a revenit direct pe agendă doar odată cu facturile de plată. În facturi nu se spunea nimic despre deconectări, în facturi erau arătate doar minutele şi banii.

Modul în care e tratată problema deconectărilor în raportul Nagacevschi este univoc, superficial, dar şocant. Este citat Valeriu Diozu, ex-consilierul preşedintelui Voronin. Diozu susţine că, la indicaţia lui Voronin, “a solicitat operatorilor de telefonie mobilă să-şi suspende serviciile în perimetrul clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei.” În raport se arată că telefonia mobilă a fost perturbată timp de 11 ore. În continuare, raportorul spune că “Moldcell a sfidat prevederile legale şi a încercat să inducă în eroare Comisia de anchetă, susţinând că nu a suspendat serviciile sale, iar întreruperea legăturii telefonice a fost cauzată de suprasolicitarea reţelelor”. Este dat şi un citat din răspunsul companiei nominalizate, remis la 11 martie 2010: “De către ÎM “Moldcell” nu a fost recepţionată sau înregistrată careva corespondenţă oficială din partea autorităţilor cu privire la sistarea legăturii telefonice în data de 7 aprilie 2009″.

Despre celălalt operator de telefonie, Orange, în raport nu se spune niciun cuvânt: nici dacă a primit indicaţiile lui Diozu, nici dacă le-a respectat.

Ceea ce am aşteptat de la ambele companii începând cu ziua de 7 aprilie 2009 a fost un semn. Un comunicat de presă sau o declaraţie, sau un SMS, sau un SOS, sau alt semn de explicaţie. A fost o comandă? A fost o cădere? De reţea? De frică? De bun simţ?

Nici chiar acum, când un (ex)înalt demnitar spune clar cum a umilit aceste două mari companii cu capital străin, cu tradiţii de business în spirit francez sau suedez, pe siteurile oranj şi violet nu există niciun cuvânt de explicaţie. M-am uitat pe site-urile companiilor mame: orange.fr şi teliasonera.com. Compania de la Paris plasează ştiri din 2 în 2 minute, de interes public, despre sărăcie, conflicte, despre viaţă. Paginile web ale companiilor telefonice de la Chişinău sunt “curăţate” de probleme, acolo aflăm doar ştiri de divertisment, despre artişti, concerte şi distracţii. Desigur că un comunicat despre “căderea reţelei” sau despre “suspendare la indicare” ar deteriora sterilitatea acestor site-uri.

Ambele companii nominalizate se pare că sunt membre ale iniţiativelor de Răspundere Socială şi ale Pactului Global, în numele căruia au semnat pentru următoarele principii: “Companiile trebuie să susţină şi să respecte protecţia drepturilor omului proclamate la nivel internaţional; şi trebuie să se asigure că nu sunt complice la cazuri de abuz al drepturilor omului. Companiile trebuie să lupte împotriva tuturor formelor de corupţie.”

Alina Radu, 
alinaradu.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Juan

  De fapt modcell a reactionat, iata aici se povesteste:

  http://stireazilei.md/c-2159-3661,Moldcell-legaturile-telefonice-pe-7-aprilie-si-indicatiile-consilierului-prezidential

  Compania de telefonie mobila Moldcell, acuzata ieri, de catre Comisia parlamentara pentru anchetarea evenimentelor din aprilie 2009, ca a furnizat informatii false, respinge categoric aceste afirmatii.

  Serviciul de presa al operatorului a comunicat, la solicitarea StireaZilei.md, ca institutia statului a primit informatie veridica despre modul in care a functionat reteaua in ziua lui 7 aprilie 2009.

  “Suntem foarte surprinsi de aceasta declaratie. Nu am furnizat nicio informatie falsa. A fost o solicitare din partea Comisiei de ancheta si noi am prezentat raportul tehnic cu toti parametrii. Noi am fost singurul operator care nu a deconectat reteaua in acea zi. A fost vorba despre o suprasolicitare a antenei, de aceea a functionat partial”, declara reprezentantii Moldcell.

  Compania mai spune ca in zilele ce urmeaza va purta o corespondenta oficiala cu institutia de ancheta pe marginea acestui subiect.

 2. st

  deconectarea retelei mobile , si a internetului, a fost facute sub indicatia personala a lui mark evghenici tkaciuk. el personal, suna la operatorii retelelor mobile, si la providerii internet, si “solicita in mod respectuos” deconectarea internetului si telefoniei mobile. toti stiu de asta, dar totzi tak. mark evghenici, stie multe, intrebati-l. sa-l mai intrebati, de ce a scos toate hardurile de pe computerele de la sediul comunist pe 7? 😉

 3. ion

  Compania Orange- France la ea acasă poate sa scrie orice, dar pe teritoriul suveran al altor state ea nu are dreptul de a ase amesteca in afacerile interne, de a susține ONG-uri, partide, actiuni politice, inclusiv LOVITURI de STAT sub masca luptei “anticomuniste”. ONG-urile României de pe PMAN au atacat nu atât “comunismul” au pe Voronin, ci instituțiile Statului R.Moldova, demonstrându-si OSTILITATEA fata de Independenta Națională a R.MOldova, “poftele” ultranaționaliste si revanșarde de refacere a României Mari prin NIMICIREA Statului R.Moldova prin asa-zisa “unire” – întocmai cum a fost nimicita Republica Democratica a Moldovei in 1918 , ocupata si impusa sa fie județe coloniale basarabene DEPENDENTE de București. DREPTURILE OMULUI nu pot fi invocate in cazul unei LOVITURI de STAT, a unui “maidan” ca cel organizat subversiv de Rusia in Ucraina sau de Romania etc. în R.Moldova. Statele au dreptul la SECURITATE NATIONALA, la INDEPENDENTA NATIONALA, la apărarea Independentei, Statalității si integrității teritoriale. Poate propuneți acum “SOLIDARI” cu Rusia “măsuri” de pedepsire a polițiștilor si militarilor Ucrainei, vinovați de VIOLENTE in luptele de apărare a teritoriului suveran ucrainean? Poate vreți si pe viitor forțele de ordine ale R.Moldova sa rămână pasive la orice “puci” “unionist”. “revoluție romana” la Chisinau – anti-statul R.Moldova pe motiv ca se încalcă “drepturile omului” ale persoanelor OSTILE fata de Statul R.Moldova etc.?! Mass-media “unionista” evident ca se pregateste de “maidan”, de un nou “RĂZBOI” al “fratelui mai mare” roman contra Independentei naționale a R.Moldova la fel ca mas-media “fratelui mai mare” rus. Romania si Rusia, precum si partidele pro-romane “unioniste” si cele pro-ruse “soiuznice’ – si in parlamentul R.Moldova, si in societate acționează in UNISON – pentru DEZBINARE, POLARIZARE, INSTABILITATE, CRIZA POLITICA prin NE ALEGEREA niciunui guvern in R.Moldova, pentru stoparea realizării Acordului de Asociere a RM la UE, pentru împiedicarea măsurilor de redresare financiara si economica, pentru SLĂBIREA si DOBORÂREA Statului R.Moldova înainte de a ajunge aici armatele Novorosiei sau trupele “salvatoare” de jandarmi sau militari ale României cu misiune de “UNIRE”- nimicire a R.Moldova. “Trădătorii” “unioniști” si “soiuznici” ai R.Moldova nu stau cu mainile in san.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *