Alina Radu: Cultul sau cultura lui Focşa?

Zilele trecute am vizitat pagina web a Ministerului Culturii. Căutam o informaţie despre un eveniment de cultură desfăşurat în R. Moldova şi mi s-a părut cel mai raţional să încep documentarea pe acest site. Nu mai trebuie să remarc faptul că suntem în perioada unor evenimente culturale non-stop, evenimente atât de necesare într-o ţară depopulată şi deprimată. Festivalul “Invită Maria Bieşu”, Concursul de dirijat simfonic, Târgul de Carte, expunerea Stindardului lui Ştefan cel Mare, Târgul Olarilor, Festivalul EthnoJazz – sunt evenimente de cultură veritabilă. Nu mai zic de recentele evenimente, inclusiv Gustar, Ziua Limbii Române şi Ziua Independenţei. Ştiu că nu le-am enumerat pe toate, dar toate acestea pe care le-am enumerat nu sunt în niciun fel pomenite pe pagina web a Ministerului Culturii.

Din bunăvoinţă, am încercat să admit că ministerul nu ar avea o persoană care s-ar ocupa de plasarea comunicatelor pe site, de încărcarea imaginilor etc. Dar mi-a pierit bunăvoinţa în momentul în care am citit titlurile ultimelor comunicate de presă plasate pe această pagină electronică. Vi le prezint pe ultimele 3:

17 iunie 2011: Domnului Boris Focşa, Ministru al Culturii din Republica Moldova, i s-a acordat titlul de academician al Academiei Europene de Relaţii Economice şi Culturale (AEREC).

23 iunie 2011: Ministrul Culturii, dl Boris Focşa, a avut o întrevedere cu E.S. dl Akbar Ghasemi Ali Abadi, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Islamice Iran în Republica Moldova.

13 septembrie 2011: Ceremonia de semnare a Protocolului între Ministerul Culturii al Republicii Moldova şi Ministerul Culturii al Federaţiei Ruse.

Deduc de aici că există totuşi o persoană care se pricepe să pună pe site comunicate, cu o mare operativitate, chiar în ziua în care s-au produs aceste evenimente. Vă rog să mă credeţi că unele dintre acestea sunt însoţite şi de fotografii. E adevărat, toate aceste comunicate au în titlu, în text şi în fotografii numele şi chipul lui Boris Focşa.

Nu neg, activitatea unui ministru trebuie să fie publică. Dar neg faptul că un ministru trebuie să fie unicul promotor al culturii scos în evidenţă pe o pagină web care aparţine tuturor oamenilor de cultură şi chiar tuturor cetăţenilor interesaţi de cultură.

Ieri, o altă informaţie m-a făcut să îmi pun semne subiective de întrebare faţă de Ministerul şi ministrul actual al Culturii. “Ambasadorul rus la Chişinău, Valeri Kuzmin, a ţinut un briefing de presă privind Zilele Culturii Ruse în Republica Moldova, cu participarea ministrului Culturii, Boris Focşa”.  Aţi mai auzit de briefinguri cu ministrul Focşa atunci când au avut loc Zilele Limbii Române? Eu una nu am auzit, cum nu am văzut să ţină dl ministru vreun briefing măcar atunci când au loc acţiuni organizate de distrugere a patrimoniului cultural al Chişinăului sau al Moldovei.

Duminica viitoare la Chişinău se desfăşoară festivalul etniilor.  În această zi îşi vor demonstra cultura naţională, obiceiurile şi tradiţiile exponenţii etniei ruse, de rând cu ucrainenii, belaruşii, găgăuzii, bulgarii, romii, evreii, polonezii, lituanienii, estonienii,  grecii din Chişinău. Ar fi fost nevoie poate mai mult decât de un briefing cu Ambasadorul Kuzmin. Ar fi fost nevoie poate, cel puţin, de un comunicat pe pagina web a Ministerului Culturii. Fie chiar şi cu numele ministrului în titlu, cu fotografia lui personală, dacă aceasta se pare a fi regula de triere a comunicatelor pentru publicare pe www.mc.gov.md

Pe aceeaşi pagină web găsesc lista tuturor miniştrilor Culturii pe care i-a avut Moldova începând cu anul 1953 – anul în care URSS ne-a dat voie să ne creăm un minister de acest gen. Eu i-am cunoscut personal pe toţi miniştrii de la independenţă încoace. Când rostesc în gând “Ministrul Culturii din Moldova”, primul îmi apare în minte Ion Ungureanu, ministrul anilor 1990—1994. Nu erau pagini web atunci, nu avea ministrul cum să îşi pună numele în titlu şi pe fotografii, dar nu puteai să nu îl vezi, să nu îl cunoşti, să nu îl identifici cu un om de cultură.  Nu doar pentru că nu era eveniment cultural căruia să nu îi atribuie o ţinută specială. Ci pentru că îi păsa de cultură mai mult decât de sine. Ţin minte noaptea în care, în faţa Muzeului de Istorie era instalată Lupoaica.  Lucrările de instalare s-au tărăgănat din cauza unor boicoturi ideologice şi era deja noapte târzie când se făceau ultimele ajustări la soclul acestui monument. Ministrul Ungureanu nu a părăsit şantierul decât ultimul, spre dimineaţă, de rând cu muncitorii. Mă bucur că am rezistat şi eu acea noapte în picioare, în preajma acestei acţiuni de cultură. Ce ţin minte eu, ca un reporter care a muncit fără pauze în ultimii 20 de ani, despre ceilalţi miniştri ai Culturii pe care i-a avut Moldova perestroikăi şi cea independentă? Vi-i numesc şi haideţi să ne amintim împreună: Cuşnir Grigore: 1987-1989, Sobor Eugeniu: 1989—1990 (Ion Ungureanu: 1990—1994), Cibotaru Mihail: 1994—1997, Ciobanu Ghenadie: 1997-2001, Păcuraru Ion: 2001—2002, Madan Veaceslav: 2002—2005,  Cozma Artur: 2005—2008, Barbulat Mihail: 2009, Focşa Boris: 25.09.2009 – prezent.

Alina Radu, 
alina.radu@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. elijah№1

  Sincer, nu vad motiv intemeiat pentru critica minstrului Focsa in privinta activitatii sale. Si nici articolul nu-i scris intr-un stil negativist. Am observat niste propuneri demne de luat in seama si eu cred ca minstrul ca un bun admnistrator nu va ramane indiferent la cele scrise de dumneavoastra.

 2. misa

  Da, cine a zis ca este un bun administrator, CE A REALIZAT PINA IN PREZENT FOCSA, A, SE PLIMBA, SE INTILNESTE, BRIFFING SI INCA CE ????? C e se intimpla cu valorile nationale a acestei tari, ce se intimpla cu cultura acestei tari, cum traiesc cetatenii, care cu adevarat au reprezentat aceasta tara in toata lumea, cum traiesc adevaratii artisti, actori, pictori, NU VORBESC DE CEI, CARE AZI ISI ZIC ARTISTI, CANTIND PE LA NUNTI, ASTA NU E ARTA, ASTA E CASTIG NEIMPOZITAT!!! Ce se intimpla in bibliotecile tarii, ce se intimpla in muzeele tarii, a achizitionat ceva ministerul culturii,ce se intimpla cu teatrele acestei tari, ce se intimpla cu imobilele, care apartin ministerului culturii…e se intimpla cu palatul national, cat si in ce mod se incaseaza paltile pentru chirie, arenda…VA ROG SA-MI ZICETI CE A REALIZAT de facto PINA IN PREZENT ACEST MINISTRU, FOCSA. A avea masina la scara, telefon platit, salariu, deplasari, protocoale si secretara, inseamna cheltuiala de bani publici, dar nu si un ministru a culturii, NU AVEM UN MINISTRU, AVEM UN CULT A MINISTRULUI!

 3. dumitru

  Alina, mai da cate-o raita pe siturile altor ministere. O sa intelegi ca degeaba te-ai legat de Focsa. Eu stiu ca tu stii ca traim intr-o tara de kkt, condusa de uni8i care nu dau doi bani pe articolul tau. Ministrul Focsa probabil citeste acest articol in timp ce fumeaza un trabuc la sauna, impreuna cu nashu-so. E grav.

 4. Nina

  Sunt de acord cu conţinutul articolului Alinei.Sunt lucrător în cultură şi vă spun că e mare jale de cînd e Focşa Ministru,mai ales la sate.A vizitat oare Casele de cultură,bibliotecile de la sate?????Au rămas în ele să lucreze numai ,,fanaţii”,cu o leafă mizeră,de 1200lei.Am lucrat 37 de ani director de bibliotecă,cu studii superiore,cu un teanc de diplome,căci mi-am făcut cinstit datoria şi anul acesta am ieşit la pensie cu 670 lei…Domn Ministru oare pot eu trăi cu aşa bănuţi?????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *