Alina Radu: Cine conduce R. Moldova?

Procuratura îi urmăreşte, poliţia îi prinde, CCCEC-ul îi investighează, grănicerii îi opresc. Concomitent, ei, traficanţii vânaţi, ajung cu bine în străinătate, unde se stabilesc cu banii câştigaţi în Moldova de pe urma afacerilor ilegale.

Deschid pe rând paginile web ale structurilor de forţă ale R.Moldova şi descopăr doar gesturi şi activităţi demne de laudă şi de medaliere. La Ministerul de Interne aflu că au fost asimilate “tehnicile de investigaţii pro-active în cazurile de trafic de persoane: experienţa naţională şi internaţională” şi că a fost realizată “implementarea politicilor de prevenire a criminalităţii”.

Şi pe pagina web a Procuraturii Generale se arată că Procuratura şi CNPAC „au semnat un acord de colaborare în vederea prevenirii violenţei faţă de copii”, că “Procuratura a evaluat activitatea de urmărire penală sub aspectul combaterii traficului de persoane”.

De cealaltă parte, telefoanele redacţiei clocotesc. În ultimele săptămâni clocotesc anume la capitolul „combaterea traficului de fiinţe umane” şi “prevenirea violenţei faţă de copii”.” Vă rog să scrieţi că nici Procuratura, nici Poliţia, nici CCCEC-ul nu îşi îndeplinesc misiunea! Aşă să scrieţi ca să citească şi ei, pentru că eu cred că ei citesc măcar gazete,” exclama în receptor ieri Iurie Macari de la Orhei.

El luptă de trei ani cu poliţia, procuratura, justiţia, ca să elucideze cazul traficării soţiei sale şi a altor 17 tinere din Orhei, de către acelaşi grup de bărbaţi. La prima lor plângere, poliţia a deschis dosar penal împotriva soţiei sale “pentru declaraţii mincinoase” şi a condamnat-o la 3 ani de detenţie, apoi – Procuratura şi poliţia parcă au reacţionat la plângerile repetate, dar succesele anchetei nu sunt prea vizibile.

În ianuarie 2010 Victor Sorocovici, acuzat de vreo 15 femei de trafic de fiinţe umane, având prescripţia judiciară a nepărăsirii localităţii, a ieşit din R.Moldova şi s-a aranjat peste hotare. “Dar cum a ieşit el din ţară? Grănicerii trebuiau să îl reţină la momentul prezentării lui la hotar!”, au exclamat ieri doi oficiali europeni care au avut un dialog cu reprezentanţii ZdG anume pe problema traficului de fiinţe umane.

Chiar poliţiştii mi-au oferit date despre data, luna, anul în care acesta traversa hotarul, datele înregistrându-se în baza de date a Serviciului Grăniceri. Am încercat să caut pe pagina web a acestui serviciu date despre numărul persoanelor reţinute la hotar cu interdicţia de nepărăsire a localităţii, dar nu am găsit aşa ceva. Am găsit doar un document intitulat “Proiectul Strategiei Naţionale pentru managementul Integrat al frontierei”, care ar trebui să ne asigure pe noi, cetăţenii că din ţară pot ieşi toţi cei care au dreptul, şi nu invers.

În schimb, tot la MAI am fost informaţi că, în prezent, „pentru trafic de fiinţe umane şi proxenetism sunt date în căutare 131 de persoane.

“Credeţi că le caută cineva? Eu am avut situaţii în care m-am convins că nimeni nu caută aceste persoane,” a declarat tot ieri Vasile Roman de la Orhei. “Ei au bani, ei ne-au spus că plătesc pe oricine, aşa că nu vor mai fi găsiţi”, a adăugat Iurie Macari, opinând că aceşti interlopi ar conduce din umbră R.Moldova în continuare, aşa cum au condus-o luni în şir. MAI ne-a răspuns într-o scrisoare oficială că “În prezent, în instanţa judiciară a fost înaintată propunerea, în baza căreia va fi posibil de a-l anunţa în căutare internaţională, precum şi de a solicita extrădarea sa din România, unde este stabilit cu traiul permanent”. Cine va învinge? Cine va avea dreptate? Reprezentanţii legii, victimele sau din nou interlopii?

Alina Radu,
alinaradu.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

8 comentarii

 1. AVRAAM

  Mult stimata ALINA RADU.Draga ALINA,azi,maine,vei vedea ca in functia de Procuror al mun.Chisinau,din nou,adica iarasi este deja aprobat d-l ION DIACOV!Mai vrei ceva?Mai na!Fara comentarii….Roata u-a-a-i-ii–i!Roata istoriei!Cercul vicios!Cum n-ai da-OVAL!Unde n-ai merge-KRUG!…Imi plac editorialele Tale Alina.Sunt actuale.

 2. traficant

  Atat timp cat capsunarii adormiti vor detine functii la MAI, Procuratura, CCCEC si chiar in aparatul prezidential ne vom plange ca sotia, sora, mama ne-au fost traficate …
  T R E Z I R E A !!!!!!!!!!!

 3. zotikos

  Avem aceleasi probleme si la noi in Romania. Parca s-a intors lumea cu susul in jos. Si la noi sunt prinsi,arestati, judecati si mai apoi, la cateva luni sau ani, eliberati. De platit insa financiar, ioc!Simt ca parca am fi in Caragiale: “este aici, dar mi-a spus sa zic ca nu este aici”, asa de confuza este problema. Stau o perioada la mnititica, si, dupa ce trece scandalul public, ne trezim cu ei in strada. Pai nu mai bine ma apuc si eu de furat?

 4. LEO

  «Credeţi că le caută cineva? Eu am avut situaţii în care m-am convins că nimeni nu caută aceste persoane,» a declarat tot ieri Vasile Roman de la Orhei. «Ei au bani, ei ne-au spus că plătesc pe oricine, aşa că nu vor mai fi găsiţi», a adăugat Iurie Macari,… stati un pic fratilor!!! Ati uitat de drepturile omului “LIBERA CIRCULATIE”…

 5. AVRAAM

  La niste vecini de 80 de ani le-a crapat caloriferul,s-a umplut cu apa fierbinte toata casa,pe scari,pe tavan,la scara apa fierbinte si aburi,am sunat la pretura sectorului-nu raspunde nimeni,am sunat la Termocom 49-79-72 nu raspunde nimeni,am accesat http://www.Chisinau.md,tel de realatii n-au!Am sunat la Apa-canal-ora de masa!Unde e Chirtoaca?Joaca cu mos’so pe la intalniri ori lucreaza in Primarie?De ce Primaria nu are nr.de tel pentru relatii cu piblicul?Cu ce se ocupa Primaria si preturile????

 6. mara

  asa,avraama,tot asta o intereseazà si pe laguta,cu cine se culcà ce-i de la primàrie si fufele din masini.subtil,avraamuta,ii dai in gàt,dar dacà te mai uiti la “dosarul heroina…”,apoi hasan,adicà tu,ii ridicà-n slàvi pe ambii.deci esti oponentà? oponentul are o linie,tu ai 25.

 7. mara

  avraama,nu te “rusina” sà recunosti cà la “strelca” pe bucuresti cu persoane vajnice,ai primit misiunea de a-l sàpa pe primar.si ce ti-au promis in loc? tot la poartà? si candidatura cui ar merge la primàrie,a lui laguta? crezi cà misiunea unui primar e sà umble pe la case sà inchidà apa? si de unde ai 200-300 de euri? nu te “plàngeai” cà-i vai si amar de capul tàu? sau ti-i càstigi cu grenadele de “sub cap”? ai aruncat “momeala” si astepti de la colt rating-ul? hai,dà-i cu vovik,bobik,sarik,tolik,dar ce sà te invàt eu? nu esti tu spet in poluàri si “rating”? (rectific din coment.precedent:”cei” de la primàrie,nu “ce-i”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *