Alina Radu: Când se termină Moldova?

Zilele trecute am aflat nişte date care, iniţial, m-au apucat de inimă, dar, peste câteva ore de digerare a acestei informaţii, m-am simţit mai uşor, mai simplu, mai limpezită.

Potrivit unor calcule, publicate de BBC, cu citarea Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie, Republica Moldova este ţara care pierde la fiecare oră (ORĂ) câte 5 (CINCI) cetăţeni. Adică, în acest stat la fiecare oră se nasc 4, mor 6 şi pleacă în străinătate alte 4 persoane. La fiecare răsărit de soare, Moldova se trezeşte fără 120 de oameni. La fiecare Revelion Moldova face bilanţul anual şi constată că îi lipsesc 40-50.000 de cetăţeni.  În 70 de ani – ne terminăm!

Desigur, exponenţii actualei puteri politice nu vor ajunge până în 2080, la funeraliile oficiale ale R. Moldova, decât în puţine şi ramolite exemplare. Numai că anii lor de la urmă, cei de pensie binemeritată, s-ar putea petrece într-o mare şi profundă singurătate: în 20 de ani Moldova va avea puţin peste 2 milioane de oameni. Potrivit legităţilor, peste un milion dintre aceştia vor fi bătrâni şi copii, adică oameni care nu muncesc şi nu plătesc impozite. Cine vă va plăti pensiile, domnilor politicieni?

De ce îmi bat capul acum de pensiile politicienilor când ţara arde în para dispariţiei? Pentru că am înţeles că politicienii, oricât de comunişti sau necomunişti ar fi, vin în Parlament şi la conducere cu agenda personală. Şi unul dintre interesele personale ţine de asigurarea de după ieşirea (accidentală) din marea politică. Dacă politicienii de azi s-ar gândi serios la propriile pensii, înseamnă că ar trebui să ia azi măsuri urgente cu privire la (ne)dispariţia populaţiei din Moldova.

Nu-mi place să pun pariuri, dar pot să pariez pe faptul că starea populaţiei din Moldova e ultimul lucru la care se gândeşte clasa politică actuală. Şi mă bucur (ruşinată) că această clasă politică negânditoare  va suferi de rând cu toţi cetăţenii, fie şi într-un viitor cam îndepărtat. Dacă unii dintre ei, lansându-şi afaceri sănătoase acum, îşi creează un scut protector împotriva sărăciei, oricum viaţa nu le va fi  prea veselă într-un stat fără oameni. Într-un stat depopulat nici afacerile nu au cum să meargă.

Nu-i aşa că fiecare scârbă cu bucuria sa? Şi mai e o bucurie legată de această depopulare vertiginoasă:  una legată de statalişti. Statul Republica Moldova are ani număraţi! Da, şi pentru corupţi e o veste proastă – în câţiva ani nu veţi avea de la cine cere mită!

În fine, bucuria nu vine niciodată de una singură, dar până atunci mai e ceva timp. Puţin timp. Valoros, pentru cei care au mai rămas. Şi pentru cei care ar putea să rămână. Dintre cele 3 categorii care afectează numărul populaţiei R. Moldova (nou-născuţii, decedaţii şi emigraţii), cred că tot efortul trebuie îndreptat spre cei care pleacă. Pentru că pleacă tinerii, cei care vor naşte copiii de mâine. Dacă îi oprim, copiii şi nepoţii lor s-ar putea naşte aici.

De ce pleacă azi tinerii din Moldova? Din cauza lipsei locurilor de muncă. Din cauza salariilor prea mici. Din cauza preţurilor prea mari. Din cauza corupţiei. Din cauza injustiţiei. Dar, mai ales, din cauza neşansei, a lipsei oricăror perspective, a invizibilităţii reformelor.

Privesc zilnic efortul disperat al reprezentanţilor unor instituţii europene, care încearcă din răsputeri să readucă clasa politică moldovenească la realitate. Ieri Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navy Pillay, a repetat pe la toate întâlnirile la nivel înalt că nepedepsirea oficialilor vinovaţi de tortură şi de corupţie constituie o încălcare a drepturilor omului, săptămâna trecută Thomas Hammerberg, comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, a spus că fără reforma justiţiei lucrurile nu au cum să se amelioreze, tot ieri la Chişinău s-a aflat Maria Giammarinaro, reprezentantul special al OSCE pentru combaterea traficului de fiinţe umane, care a reiterat că victimele exploatării trebuie repuse în drepturi. Înalţi oficiali europeni repetă în cor zilnic despre drepturile încălcate ale puţinilor rămaşi, despre riscurile migraţiei şi depopulării, despre corupţia nepedepsită, despre nedreptatea care sperie şi alungă oamenii.

În Moldova, actualmente, există o singură coadă, lungă, mare şi tristă. Coada începe la arhivă, se întinde pe la Consulatul României sau pe la ambasadele altor state şi se termină prin gări: oamenii îşi fac actele şi bagajele de plecare non-stop. E cineva capabil să spună stop? Sau ne înţelegem şi plecăm toţi mai devreme?

Alina Radu, 
alina.radu@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. vlad

  DACA IN URMA optimizarii IN UNELE SATE AU DISPARUT MATERNITATILE,”LUMINITELE”, CASELE DE CULTURA,IN IN UNELE SATE IN URMATORII ANI NU VOM AVEA NICI SCOLI SI NICI COPII ” CU CARTE”.GENERATIA MEA MAI TINE MINTE DOCTRINA “satelor fara perspectiva”’ iata CAM ASA CINEVA/?!/ vrea sa “termine MOLDOVA “,MULTSTIMATA ALINA RADU !

 2. un om

  Nu am retinut numele persoanei ( american,englez,)dar ulterior am fost atent la informatie si am retinut ca acesta a propus un vaccin contra nasterii,pentru a opri natalitatea populatiei ,spre acest 7 miliarde.Ma intreb:Unde se va aplica?

 3. Unul din cei plecati

  Draga Alina, daca stau si calculez bine, intr-o ora mor 6 plus 4 care pleaca minus 4 care se nasc, face sase si nu cinci, deci intr-o sutca se duc 144… Mai ia in calcul si faptul ca pleaca tinerii, deci cei patru care se nasc acum, peste ceva timp nu vor mai fi 4, ci respectiv 3, 2, 1…iar cei ce mor acum, vor muri in numar mai mare (de viata tot mai buna)… Adica vreau sa spun ca 70 de ani e mult, ne vom epuiza mult mai repede, daca nu facem ceva! Solutia in aceasta ecuatie matematica este micsorarea cifrei celor ce pleaca, si atunci se mareste cifra celor ce se nasc, si in suma se revina la normalitate.

 4. REÎNTREGIRE şi punctum![

  ***NU EXISTĂ LIMBA MOLDOVENEASCĂ***
  Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
  ***NU EXISTĂ POPOR MOLDOVENESC***
  Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
  ***NU EXISTĂ REPUBLICA MOLDOVA***
  Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!

  ***Există doar LIMBA ROMÂNĂ,POPORUL ROMÂN şi ROMÂNIA,urmaşa DACIEI STRĂBUNE!!!!!***

  ***Destinul nostru al ROMÂNILOR basarabeni este unul singur: ROMÂNIA RE-ÎNTREGITĂ!!!!!***

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *