Alina Radu: “Bugatti” în Parlament

“Bugatti Veyron este cea mai scumpă maşină din istorie. Doar vreo 300 de exemplare vor fi  fabricate şi câteva deja au fost accidentate.  Primul Bugatti Veyron a fost accidentat la o săptămână după ce posesorul a făcut cumpărătura. El mergea cu 150 km/oră pe ploaie.”
www.wreckedexotics.com, “Top 10 cele mai scumpe maşini avariate”

În toiul inundaţiilor, după ce au fost numărate încă o dată casele înghiţite de ape, digurile demolate, vieţile nenorocite, după ce s-a constatat că e nevoie de cheltuieli enorme şi că sărăcia bugetară trebuie drămăluită, a venit şi vestea cea mare: Moldova are acum şi un Bugatti.

După ce şi-au privit casele dispărute sub viituri, au fost rupţi de la mama şi tata şi duşi în tabere, noapte de noapte, departe de sânul părintesc, visând tot ape, case distruse, căţei înecaţi, ieri  copiii sinistraţilor au aflat o veste pozitivă: proprietarul lui Bugatti din Moldova este deputat.

După ce s-a anunţat la ştiri că din cauza ploilor excesive a fost compromisă roada de cereale şi că în anul acesta în Moldova vor fi colectate de două ori mai puţine grâne, cetăţenii care trăiesc din pâinea socială au aflat vestea cea mare: nn Bugatti Veyron costă circa 2 milioane de dolari, iar un Bugatti produs în 1936 – s-a vândut cu peste 30 de milioane de dolari americani.

Acum oamenii drămăluiesc să îşi adune măcar ceva bani de lemne şi cărbune pe la iarnă,  să mai cumpere un tobultoc de porumb de o mămăligă, să mai pună nişte castraveţi la murat cât îs cu 6 lei kilogramul, căci cam astea li-s posibilităţile. Numărând bănuţii din băsmăluţa udă de inundaţii, sudoare şi lacrimi, oamenilor le-a venit vestea şocantă: proprietarul de Bugatti primeşte salariu de la stat.

După ce pedagogii, medicii şi bibliotecarii s-au plâns unul altuia că salariile sunt mici şi nu mai acoperă prea bine nici măcar încălţările rupte prin glodurile satelor în drum spre şcoală sau spre pacienţi, bugetarii, aflând de sinistraţii care au pierdut tot – au pus mână de la mână şi au făcut o donaţie bănească pentru oamenii apelor. După ce au transmis banii la sinistraţi, au aflat şi ei vestea cea stupidă: salariul posesorului de Bugatti oferit de stat depăşeşte 10000 de lei lunar.

După ce fiecare al treilea cetăţean al R. Moldova se află în străinătate la munci grele, orfăniţi de casă şi de cei dragi, cei rămaşi acasă se luptă cu şomajul, cu corupţia şi cu hoţii de ţară. Oamenii se întreabă unii pe alţii cum poţi să faci averi în ţara asta, când nicio afacere curată nu merge. Apoi, nişte şomeri au intrat pe www.moldovacurata.md, au deschis fişierul “Lista candidaţilor ce nu corespund criteriilor de integritate” şi au aflat vestea cea de greaţă: posesorul de Bugatti nu trebuia să ajungă în Parlament.

Oamenii au început să se frământe, să se întrebe cine a votat şi pentru cine, cine l-a adus pe bogătaş în Parlament şi cum, au început să numere voturile, când cineva i-a dumerit cu o veste obişnuită: posesorul de Bugatti şi-a cumpărat locul în Parlament.

Vine toamna. Oamenii se gândesc tot la ape, tot la grâne, tot la animalele înecate, tot la venirea şcolii, care îi va găsi pe copii prin tabere. Printre aceste griji i-a găsit vestea cea nouă: vin alegerile şi posesorul de Bugatti iar îşi va cumpăra un nou fotoliu în Parlament.

Alina Radu,
alinaradu.zdg@gmail.comPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. AVRAAM

  Generalul Ţurcan,are o pasiune-maşinile scumpe!Extrascumpe!Megascumpe.Am vazut de vreo doua ori la restaurantul PIOTR I un Mercedes MAC LAREN,un AUDI R8,un DODG VIPER cu unul şi acelaş şofer-MIHAI,fost poliţist,ex-agutant a lui generalul Ţurcan.L-am intrebat: a cui e?Mihai a dat din ochi spe cer-a anturajului lui D-zeu.Fiind ambasador in MOSCOVA,generalul ferit de ochii moldovenilor,se plimba pe CUZNEŢCHII MOST cu un PORŞ-CAYEN,cu BENTLI şi FERRARI.Are slabiciuni omul.

 2. ana

  Care e impactul articolului daca nu scrii despre cine e vorba??? Nu va pare ? De parca l-ai fi protejat pe deputat!!!

 3. Maximus

  Aberaţii făcute de o amantă prostuţă a vri-unui om de afaceri la Publika TV preluata de reporterul ZDG….la concret va rog! cine e posesorul! terminaţi cu chestiile ieftine de doi bani!!!

  • I.G.C.

   MAXIMUS, dar pentru ce ti-ar trebui tie posesorul, pentru ce le-ar trebui organelor de drept din R. Moldova mai multe informatii la acest subiect si la subiecte similare? Cine ar putea interveni, sa faca o ancheta care ar elucida originea banilor investiti in aceste masini, case, averi, vacante, bordeluri etc.

 4. leg/ion

  Eu stiu cine e.E unul din cei care nu a votat legea pentru inportul masinilor de pina la 10ani propusa de dn.Gimpu/fiind rable/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *