Alina Radu: “AIE şi-a lansat pagină web”

Cum ar arăta o pagină web a Alianţei pentru Integrare Europeană? Cu programul de guvernare publicat, cu principii, valori, evenimente, proiecte comune, succese. Dar rubrica “AIE în imagini” cum ar fi? Sau “AIE: portret de grup”? Dar un ziar comun? În care s-ar relata, în mod egal, pe spaţii egale, despre ceea ce face, ce vrea să facă, ce nu poate să facă alianţa celor trei partide? E posibil aşa ceva? Nu? De aceea şi tilul acestui editorial e luat între ghilimele. Iar dacă accesăm www.aie.md – ni se comunică despre o eroare virtuală.

Nu mai e nimic aşa cum era la 8 august 2009, când Moldova a făcut pentru prima dată exerciţiul  unităţii electoratului în numele debarasării de comunism pentru integrare europeană. Debarasarea “en gros” de comunism a produs-o de fapt electoratul. Dar ce s-a întâmplat după asta? Cum s-a efectuat debarasarea de comunişti, ca exponenţi ai unui sistem învechit şi antagonist drepturilor omului, din instituţiile publice? Au devenit oare victimele deportărilor comuniste “mai reabilitate”, şi-au recăpătat acestea drepturile de proprietate? Iar victimele injustiţiei comuniste din ultimii 8 ani şi-au regăsit dreptatea? Şi victimele torturii din aprilie 2009 ce să zică? Şi miniştrii corupţi, poliţiştii torţionari, procurorii şi judecătorii care iau decizii la mobil au ajuns pe banca acuzaţilor?

Nu, parcă nu. Exponenţii comunismului încă mai primesc salariu de la stat. Unii poate şi-au schimbat un pic culoarea, nu mai propagă deschis comunismul şi la 22 aprilie 2011 deja nu vor mai merge la monumentul lui Vladimir Ilici Lenin să clădească garoafe. Dar în suflet vor rămâne cu el, cu cel care va conduce mâine mitingul de la picioarele lui Lenin.

Poate că nici nu a fost timp destul pentru ca AIE să cureţe şi să ordoneze instituţiile statului în concordanţă cu normele legale şi europene. Da, nu prea a fost. Şi acum nu prea e. Acum Alianţa pentru Integrare Europeană are alegeri municipale şi e foarte ocupată. Alianţa are trei candidaţi la Primăria Chişinău şi trebuie să-şi investească toate forţele în păruiala publică, inclusiv forţe financiare. Se pare că AIE are o groapă comună de zoi şi fiecare, individual, ia cu găleata şi aruncă în celălalt. Degrabă toţi trei vor fi una cu zoaia, spre binele candidatului comunist, care va rămâne curat şi rumen.

Ieri, comunitatea internaţională a fost bulversată de o ştire pe care o aştepta cumva de vreo 30 de ani. Liderul cubanez Fidel Castro, născut la 13 august 1926, adică aproape contemporan al lui V.I.Lenin, a anunţat, adus de subţiori pe o scenă din Havana, că se retrage de la conducere. La vârsta de 85 de ani, după 35 de ani în care ar fi făcut consecutiv vreo 7 mandate prezidenţiale, Fidel Castro, cu vocea tremurând de oboseală, a anunţat: “Mă retrag şi las cârma unui om mai tânăr”. Lumea lăcrima în sală, unii de jalea anilor trecuţi, alţii de … tinereţea celui care preia cârma Cubei. Deci, noul lider al Partidului Comunist Cubanez este Raul Castro, fratele ex-comunistului nr.1 din Cuba. “Tânărul” Raul preia cârma ţării la 80 de ani (calculaţi şi dvs., e născut pe vremea lui Hitler, în 1931).

Fidel şi Raul mai au un frate, Ramon. E şi el “tânăr” şi în putere. E la puterea comerţului cu alcool din Cuba. Cei trei, Fidel, Ramon şi Raul, fac cumva un fel de alianţă, numai că diferită de cea de la Chişinău. Cea de la Chişinău este unică, dar – tot are iz de Castro, de vechi, de necesitate de schimbare. În doi ani populaţia noastră nu a prea simţit fortificarea democraţiei în Moldova, dar a simţit cu prisosinţă eforturile fiecărui lider AIE de a-şi fortifica propriul partid şi, dacă se poate, de a clădi imagine propriului partid prin denigrarea partenerului politic. Nu mai sper că vreunul va zice: mă lepăd de interesul de partid în interesul integrării europene. De fapt, poate peste vreo 35 de ani, vom afla că cei trei lideri au înmânat cheile de la partid fraţilor lor „mai tineri”. Poate atunci.

Alina Radu, 
alina.radu@zdg.md


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. laleaua

  Bună asociaţie şi paralelă cu evenimentele noastre, însă e cam banală. Situaţia cubaneză e prea departe , chiar peste ocean. Nici nu ştim cum jurnalista are atătea subtilităţi, oare nu le îndrugă… Are darul acesta, are…Dar, poate s-o trimitem la reciclare în Marea Cubă?

 2. LISTA NEAGRA de KGB

  “În 1997, fratele lui Ion, Petre Teodorovici, i-a povestit scriitorului Traianus, ca unchiul sau din Bucuresti, Chiril, pusese mâna pe niste documente ale Securitatii române, care argumentau cu lux de amanunte ca moartea celor doi – ION SI DOINA –/oct.1992/ a fost un accident intentionat, provocat de structurile Securitatii de la Chisinau, la comanda unor forte politice de atunci.”

  SI, ATENTIE – iarasi “concidente”: / Petre moare in acelasi an – 1997- când face dezvaluirile despre asasinatul fratelui sau si al Doinei /.

  Petre s-a stins “SUBIT “din viata la 6 iulie 1997, la numai 47 de ani, fiind bolnav de diabet zaharat /ciroza /.

  Cei apropiati spun ca Petre Teodorovici era un mare artist, o persoana carismatica, un om care-ti putea intinde o mina de ajutor in orice clipa si pur si simplu un om deosebit.

  DICTIONAR MEDICAL:
  La o mare parte dintre bolnavi, boala diabetica duce in timp la asa numitele complicatii tardive. In timp ce unii diabetici nu ajung niciodata la astfel de complicatii, altii le dezvolta devreme. In medie, complicatiile tardive se manifesta la interval de 15-20 de ani dupa aparitia hiperglicemiei manifeste. Unii pacienti pot prezenta mai multe complicatii simultan.
  http://www.sfatulmedicului.ro/Diabetul-Zaharat/diabetul-zaharat_894

  In continuare va propun sa cautati DVS. difererenta intre cuvântul “SUBIT” si perioada de 15-20 de ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *