Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   2 de P

2 de P

Zilele trecute am aflat şi eu despre cazul de succes al celor “2 de P”. Cică funcţionează de mult în lume, dar în R. Moldova încă nu. Adică cei “2 de P” rezolvă problema maladiilor sexual-transmisibile şi a sarcinilor nedorite, inclusiv a avorturilor nedorite, fără să afecteze plăcerea relaţiilor. Descifrarea celor „2 de P” este “Protejează-te şi primeşte plăcere”. Am auizit-o de la Ian McFarlane, lider UNFPA în Moldova, care relata despre campanii de informare a tinerilor în lume cu privire la protecţia acestora de maladii sexual-transmisibile şi de sarcini nedorite.

În Moldova e mai complicat să lansezi o campanie de informare a tinerilor despre sănătatea reproductivă, care să aibă mesajul “Protejează-te şi primeşte plăcere”. Nu sună adecvat într-un stat unde populaţia e atestată ca religioasă în proporţie de 98 la sută. Nu e pudic, nu e în concordanţă cu normele bisericeşti.

Aşa, cei 98% de copii din părinţi declaraţi de ultimul sondaj al lui Voronin drept religioşi nu prea merg la biserică de fapt, iar dacă merg – acolo nu li se vorbeşte prea des despre sănătatea reproductivă, despre planificarea familiei, cu atât mai mult despre măsuri de protecţie. O mare parte dintre ei se informează despre toate acestea de la televizor, din filme, care arată acte adulte la orice oră de zi, fără să fie hulite de organizaţiile religioase, fără să fie măcar monitorizate de CCA. Dacă la vreo oră de zi la televizor lipsesc filmele cu scene adulte, adolescenţii intră pe net. Acolo – toţi “copii ai Domnului”, vorba filmului, găsesc de toate şi, zău, fac faţă cum pot. Mă îndoiesc că mulţi dintre cei 98% de părinţi declaraţi religioşi au depus eforturi să-şi informeze copilul despre cum să se protejeze de agresiuni şi informaţii indecente pe internet, că au verificat ce pagini web vizitează copiii lor, că au instalat programe care ar bloca site-urile pentru adulţi.

Aşa am ajuns să culegem roadele: anual, cel puţin 25 de fetiţe dintr-o mie nasc copii la vârsta adolescenţei. În Europa cea putredă, rămasă în urmă de Uniunea Vamală, ponderea naşterilor printre adolescente e mult diferită – maximum 5 fetiţe dintr-o mie nasc copii în Suedia, Elveţia, Danemarca.

Mai trist e să aflăm de ce au ajuns aceste fetiţe din Moldova să nască prunci în adolescenţă. Aflăm că au fost molestate de cele mai apropiate persoane din anturajul lor: taţi vitregi, verişori, unchi – 98% dintre care sunt religioşi. Adolescentele care ajung pe masa de naşteri sunt printre candidatele la dificultăţi în timpul travaliului, dar sunt şi sortite unui şir de complicaţii mai târziu. Multe dintre acestea nu mai reuşesc să termine şcoala, căci au deja grija creşterii unui prunc. În societatea de azi, o persoană fără studii, fără profesie, fără abilităţi – nu îşi poate găsi cu uşurinţă un loc de muncă, iar dacă îşi găseşte – acesta e un loc de muncă necalificată şi prost plătită.

Dar nici situaţia celorlalte fetiţe şi băieţi, care nu au conceput încă prunci în adolescenţă, nu este foarte sigură. Potrivit sondajelor, circa 40% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani au declarat că întreţin relaţii sexuale, însă numai jumătate dintre ei susţin că au folosit mijloace de protecţie.

Urmează date şi mai triste, cele cu referire la maladiile cu transmitere sexuală. Unele sunt curabile, altele pot afecta pentru toată viaţa sistemul reproductiv. Incidenţa persoanelor tinere cu HIV creşte de la an la an. Tineri cu HIV există în Moldova şi majoritatea dintre ei ar fi putut să nu se infecteze dacă ar fi fost informaţi corect şi dacă ar fi avut în preajmă nişte apropiaţi, părinţi sau tutori, care i-ar fi supravegheat şi i-ar fi ajutat să cunoască care sunt cei “2 de P”.

Dar o treime dintre copiii din Moldova au părinţii plecaţi. Lor cine le spune ce înseamnă “2 de P”?