Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Alegeri în pandemie

Alegeri în pandemie

Dacă e să devenim victime ale gripei A (H1N1), ar fi liniştitor, probabil, să ştim că nu omul este primul, aflat de la un timp pe cale de dispariţie. 1/5 din speciile de mamifere, 1/3 din amfibieni şi reptile şi 2/3 din plante sunt ameninţate cu dispariţia, potrivit Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.

Doi oameni au murit, iar în fiecare zi alţi câţiva sunt diagnosticaţi cu această gripă în Moldova. În Ucraina, la vecinii noştri, sunt înregistrate peste 200 mii de îmbolnăviri, cifra celor decedaţi apropiindu-se de 100. În România, numărul celor afectaţi a ajuns la 650 de persoane, marele succes al medicinii de peste Prut fiind lipsa, până la moment, a unor cazuri letale.

Între timp, vaccinul de gripă întârzie să ajungă la noi, iar panica riscă să transforme viaţa oamenilor, şi aşa destul de complicată, într-un adevărat coşmar psihologic. Deranjul oficialilor care se arată îngrijoraţi de starea sănătăţii cetăţenilor pare neînsemnat, în special la auzul unor date noi despre cazuri proaspete de infecţii. Medicii par inapţi, iar farmaciile riscă să rămână goale.

Singura salvare, în cazul eventualităţii unei pandemii, ar fi izolarea cât mai severă a oamenilor la domiciliu, aşa după cum recomandă şi specialiştii, atunci când vorbesc despre metodele de profilaxie a gripei A(H1N1). Să ne imaginăm acum, pentru un moment, că, pentru un timp, rămânem cu toţii pe la casele cui ne are. Nu există proteste în centrul Chişinăului, deoarece Maia Laguta îşi cruţă bătrânii, având grijă de ei, ca să nu se îmbolnăvească. Şi Klimenko se opreşte din drum, conservând, pentru un timp, tendinţele sale colonizatoare. Şi creştinii protestatari se lasă de intenţia de a exclude codul unic din buletinele de identitate, rămânând acasă, lângă copiii lor. Câte vorbe ne-am spune unii altora! Câte cărţi le-am citi copiilor şi nepoţilor! Câte bucate speciale le-am pregăti celor dragi! Câtă lumină am privi prin geam!

De altfel, în întreaga lume această regulă lucrează. La Napoli, arhiepiscopul le-a interzis credincioşilor să atingă fiola care conţine sângele Sf. Gennaro, protectorul oraşului, un ritual care are loc secole la rând, la 19 septembrie. La Madrid, un proprietar de restaurant a introdus un protocol sanitar propriu, menit să imunizeze clienţii şi salariaţii împotriva gripei A (H1N1). Deparatamentul Sănătăţii al SUA a desfăşurat un concurs pentru cele mai eficiente metode de prevenire a gripei. Doctorul Clarke, care a ales muzica rapp drept metodă de luptă împotriva virusului se află printre finalişti.

Cel puţin până la campania de vaccinare, promisă pentru sfârşitul lunii noiembrie, ar trebui să respectăm regula izolării de mulţime, pentru a evita răspândirea bolii.

Dar cu alegerile ce facem? Le lăsăm pentru timpuri mai bune.

Aneta Grosu 
aneta.grosu.zdg@gmail.com