Alegeri în pandemie

Dacă e să devenim victime ale gripei A (H1N1), ar fi liniştitor, probabil, să ştim că nu omul este primul, aflat de la un timp pe cale de dispariţie. 1/5 din speciile de mamifere, 1/3 din amfibieni şi reptile şi 2/3 din plante sunt ameninţate cu dispariţia, potrivit Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.

Doi oameni au murit, iar în fiecare zi alţi câţiva sunt diagnosticaţi cu această gripă în Moldova. În Ucraina, la vecinii noştri, sunt înregistrate peste 200 mii de îmbolnăviri, cifra celor decedaţi apropiindu-se de 100. În România, numărul celor afectaţi a ajuns la 650 de persoane, marele succes al medicinii de peste Prut fiind lipsa, până la moment, a unor cazuri letale.

Între timp, vaccinul de gripă întârzie să ajungă la noi, iar panica riscă să transforme viaţa oamenilor, şi aşa destul de complicată, într-un adevărat coşmar psihologic. Deranjul oficialilor care se arată îngrijoraţi de starea sănătăţii cetăţenilor pare neînsemnat, în special la auzul unor date noi despre cazuri proaspete de infecţii. Medicii par inapţi, iar farmaciile riscă să rămână goale.

Singura salvare, în cazul eventualităţii unei pandemii, ar fi izolarea cât mai severă a oamenilor la domiciliu, aşa după cum recomandă şi specialiştii, atunci când vorbesc despre metodele de profilaxie a gripei A(H1N1). Să ne imaginăm acum, pentru un moment, că, pentru un timp, rămânem cu toţii pe la casele cui ne are. Nu există proteste în centrul Chişinăului, deoarece Maia Laguta îşi cruţă bătrânii, având grijă de ei, ca să nu se îmbolnăvească. Şi Klimenko se opreşte din drum, conservând, pentru un timp, tendinţele sale colonizatoare. Şi creştinii protestatari se lasă de intenţia de a exclude codul unic din buletinele de identitate, rămânând acasă, lângă copiii lor. Câte vorbe ne-am spune unii altora! Câte cărţi le-am citi copiilor şi nepoţilor! Câte bucate speciale le-am pregăti celor dragi! Câtă lumină am privi prin geam!

De altfel, în întreaga lume această regulă lucrează. La Napoli, arhiepiscopul le-a interzis credincioşilor să atingă fiola care conţine sângele Sf. Gennaro, protectorul oraşului, un ritual care are loc secole la rând, la 19 septembrie. La Madrid, un proprietar de restaurant a introdus un protocol sanitar propriu, menit să imunizeze clienţii şi salariaţii împotriva gripei A (H1N1). Deparatamentul Sănătăţii al SUA a desfăşurat un concurs pentru cele mai eficiente metode de prevenire a gripei. Doctorul Clarke, care a ales muzica rapp drept metodă de luptă împotriva virusului se află printre finalişti.

Cel puţin până la campania de vaccinare, promisă pentru sfârşitul lunii noiembrie, ar trebui să respectăm regula izolării de mulţime, pentru a evita răspândirea bolii.

Dar cu alegerile ce facem? Le lăsăm pentru timpuri mai bune.

Aneta Grosu 
aneta.grosu.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. STEFANITA

  Organizatia Mondiala a Sanatatii ne pregateste pandemie dupa pandemie si vaccin dupa vaccin

  Conform unui film realizat de Teresa Forcades, doctor (Ph.D.) si calugarita in Manastirea Sant Benet Montserrat din Barcelona, Organizatia Mondiala a Sanatatii a modificat, in luna mai 2009, definitia ‘Pandemiei’, pentru a da unda verde oricaror directive pe care urmeaza sa transmita dupa cum doreste.

  “In acest an, in luna mai, OMS a modificat definitia pandemiei. Daca pana acum prin pandemie se intelegea o infectie cauzata de un agent patogen prezent simultan in tari diferite si a carei rata de mortalitate este ridicata, proportional cu rata numarului de infectii in randul populatiei, noua definitie nu mai vorbeste despre rata mortalitatii. Astfel, pandemia este explicata acum printr-o infectie, prezenta simultan in mai multe tari, datorita unui agent patogen care are caracteristici noi.”

  “Cu aceasta noua definitie (si aceasta este o definitie, pentru ca citez din “British Medical Journal” si insist ca toate aceste informatii nu vin din presa alternativa, pe care o respect foarte mult, dar cred ca trebuie ca toata lumea sa stie ca informatia vine de la publicatii prestigioase si ‘de top’, care sunt mai presus de orice suspiciune ca ar publica articole tendentioase), deci aceasta definitie modificata in luna mai a acestui an, odata ce renunta la caracteristica mortalitatii, ne face sa ne punem urmatoarea intrebare:

  In acest caz, ce impiedica OMS sa declare o viroza obisnuita anuala ca fiind pandemie?

  Si raspunsul este…

  Cu aceasta definitie noua, NIMIC nu ii impiedica. Cu aceasta definitie… ceea ce vedem acum, cu aceasta putere (pe care o are OMS, care pana acum emitea “recomandari”, dar acum poate sa oblige statele sa ia actiunile pe care le crede de cuviinta, nota mea), tot ceea ce se intampla acum pare justificat, insa doar daca ne raportam la noua definitie. Daca ne raportam la definitia care a fost schimbata, constatam ca nu e vorba despre nimic exceptional. Deci, sa ne asteptam la aceasta situatie in fiecare an de acum inainte, si asta daca ne referim doar la cate o gripa, ca sa nu vorbim si de alte boli ce prezinta caracteristici similare (de infectie, nota mea)”.

  Teresa Forcades spune, de asemenea, ca acest virus contine ARN al virusului din 1918, lucru ce nu ar fi fost posibil daca o persoana decedata la acea vreme nu ar fi fost exhumata pentru a i se preleva tesut si daca din acel tesut nu ar fi fost extras ARN si apoi mixat cu un virus nou, intr-un laborator.

  Acest lucru il spune, in alta parte, si microbiologul Moshe, cel care a afirmat de asemenea ca si ceea ce se intampla in Ukraina este un rezultat al prezentei companiei Baxter acolo.

  ŅJoseph Mose a sunat la emisiunea “Dr True Ott Show’, difuzata de Republic Broadcasting, si a spus ca este un microbiolog care vrea sa ofere Procurorului General al SUA anumite dovezi in legatura cu vaccinurile H1N1 produse de compania Baxter. El a sustinut ca laboratorul Baxter din Ucraina a preparat, de fapt, o arma biologica, sub masca unui vaccin. A mai spus ca vaccinul contine atat adjuvanti, care slabesc sistemul imunitar (ceea ce spune si Teresa Forcades, fara sa fi avut vreo legatura cu Joseph Mose), cat si replici de ARN din virusul care a cauzat pandemia din 1918″.

  Filmul realizat de Teresa Forcades dezvaluie, de asemenea, ca procedurile de securitate care exista in laboratoarele biologice fac IMPOSIBIL ca de acolo sa plece “intamplator” vaccinuri care sa omoare, spre exemplu, toti dihorii, animale pe care se fac de obicei teste, cum s-a intamplat cu vaccinurile pe care Baxter le-a trimis in Cehia si care urmau sa fie facute oamenilor.

  Despre felul in care OMS a modificat definitia cu putin inainte de a declara grad V si VI de alerta pentru virusul H1N1, iata ce spunea epidemiologul Tom Jefferon, in iulie 2009, intr-un interviu acordat ziarului german ‘Spiegel’:

  “Spiegel: Š Considerati ca virusul gripei porcine trebuie sa ne ingrijoreze?

  Jefferson: – Este adevarat ca felul in care se manifesta un virus nu poate fi prezis, deci ne indeamna sa luam aminte. Dar ceea ce este iesit din comun, in ceea ce priveste efectele, este ca sunt oameni care in fiecare an fac predictii, iar predictiile lor sunt din ce in ce mai rele. Nici una din ele nu s-a implinit pana acum, dar cu toate acestea ei continua sa faca predictii. De exemplu, ce s-a intamplat cu gripa aviara, care era sa ne omoare pe toti? Nimic. Dar asta nu ii opreste pe acesti oameni sa tot faca predictii. Uneori ai sentimentul ca exista o industrie intreaga care nu asteapta decat sa izbucneasca pandemia.

  SPIEGEL: – Ce vreti sa spuneti? Organizatia Mondiala a Sanatatii?

  Jefferson: – OMS si oficiali ai ministerelor de resort, virusologi si companii farmaceutice. Au construit un intreg sistem si promoveaza pandemiile. Si e vorba de foarte multi bani, de influenta, de cariera si de institutii intregi! Nu a fost nevoie decat de o mutatie a unui virus (care se poate produce in laborator, nota mea) pentru a pune in miscare toata aceasta masinarie.

  SPIEGEL: – Credeti ca OMS s-a grabit cand a declarat pandemia?

  Jefferson: – Chiar nu credeti ca are o importanta faptul ca OMS a schimbat definitia pandemiei (inainte de a anunta pandemia aceasta, nota mea)? Definitia anterioara se referea la un virus nou, care se imprastia rapid, pentru care organismul nu avea imunitate, foarte morbid si care presupunea o rata mare a mortalitatii. Acum, acestea doua nu mai exista in definitie, si asa am ajuns sa ne referim la gripa porcina ca la pandemie”.

  Un alt microbiolog roman, Vania Atudorei, aduce dovezi ca toata teroarea “pandemica” actuala este construita pe nisip si nu urmareste decat sa faca din oameni sclavi ai companiilor de medicamente si ai celor care le folosesc. Acelasi microbiolog spune ca este foarte posibil ca, datorita profitabilitatii citostaticelor (o doza de citostatice poate sa coste si 20.000 de doltari, nota mea), industria farmaceutica sa nu se preocupe in mod serios de medicamente impotriva cancerului, desi e probabil sa fi putut descoperi remedii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *