Aleea Twitter

Fiecare generaţie de tineri din orice ţară a lumii are locul său de revoluţie. Şi tinerii din Moldova au avut locul lor de întrunire. Tinerii anilor ‘60 se adunau în Grădina Publică «Ştefan cel Mare» ca să discute şi să facă schimb de cărţi româneşti. Studenţii anilor ‘80 se adunau pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică «Ştefan cel Mare» ca să discute despre cele auzite la «Vocea Americii» şi «Europa Liberă». Tinerii anilor ’90 au fost şi ei pe la «Teatrul Verde», pe la «Lacul Comsomolist», dar toate s-au început de la aceeaşi Alee a Clasicilor.

În diferite timpuri, autorităţile comuniste au tot încercat să discrediteze adunările revoluţionarilor din Aleea Clasicilor. Fie că au instalat chiar în centrul acesteia bustul lui Alexandr Puşkin, fie că au mai decapitat câte un clasic şi l-au cotilit pe sub brazii din parc, fie că au interzis instalarea unui nou clasic, astfel încât Liviu Rebreanu încă nu a ajuns să îi vadă pe tinerii din Chişinău. Unii au fost reţinuţi, arestaţi, «rugaţi» să plece. S-au mai făcut şi diversiuni mărunte, cum ar fi vopsirea şi ponegrirea busturilor, deconectarea curentului şi a microfoanelor la manifestările culturale, alte moduri de intimidare a celor care se adunau pe multpătimita Alee să discute schimbarea.

Şi studenţii anului 2009 s-au întâlnit pe această alee, atunci când au înţeles că schimbarea este inevitabilă. Într-o bună zi nu au mai încăput pe Alee şi au umplut parcul, bulevardul Ştefan cel Mare şi scuarurile din faţa Preşedinţiei şi a Parlamentului. Ce s-a întâmplat atunci, se ştie. Autorităţile comuniste au umplut «coridoarele morţii» cu tineri culeşi din această alee. Apoi au blocat internetul, «Facebook»-ul, «Twittwer»-ul, paginile web ale ziarelor, ale partidelor politice.

Toate generaţiile au suferit enorm, pentru faptul că s-au adunat pe Aleea Clasicilor în anii ’60, ’70, ’80, ’90. Dar cel mai mult a suferit generaţia aprilie 2009. Totuşi, îi găsiţi şi azi acolo. Deja vin în fiecare zi. Pentru că aceşti tineri au fost şi ei răsplătiţi pentru faptul că s-au adunat să discute schimbarea. Aleea Clasicilor este acum şi aleea modernităţii. Este unicul loc din Chişinău unde se oferă conexiune Wi-Fi pe gratis, fără să fie obligaţi să cumpere bere, pizza şi ţigări pentru consum de internet. Băncile Aleii Clasicilor sunt pline acum de tineri cu laptopuri, fiecare bancă având şi posibilitate de conectare la curent electric.

Prin preajma lor, pe Aleea Clasicilor, trec oamenii din generaţia «Vocea Americii» sau «Liviu Rebreanu». Privesc cu mândrie la aceşti tineri inteligenţi care îşi dau întâlnire cu laptopurile pe Aleea Twitter. Schimbarea s-a produs.

Alina RADU


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Stefanita

  Guvernul „portocaliu” din Ucraina pregateste asimilarea romanilor din Ucraina
  Cernauti, Nordul Bucovinei, Ucraina/Romanian Global News
  joi, 13 august 2009

  În 2010 Ministerul învăţământului din Ucraina se pregăteşte să anuleze în şcolile minorităţilor naţionale examenele de absolvire în limba maternă si inlocuirea lor cu examene in ucraineana. Masura ar veni practic sa anuleze motivatia de a invata in limba materna si ar duce la asimilarea rapida a elevilor romani din Ucraina, transmite Romanian Global News.

  Comentând recent aceste iniţiative, deputatul în Parlamentul Ucrainei Ion Popescu şi preşedintele Uniunii Interegionale „Comunitatea Românească din Ucraina” a declarat, că de când au venit portocalii la putere şi ministru a învăţământului a devenit Ivan Vacarciuc, se face tot pentru a crea condiţii de asimilare a minorităţilor naţionale prin şcoli.

  „În primul rând, în art.24 al Constituţiei Ucrainei se spune că sunt interzise discriminări sau privilegii după principii de limbă, apartenenţă etnică, etc. Reeşind din aceasta, copiii – reprezentanţi ai minorităţilor naţionale, care studiază in limba maternă au dreptul să susţină examene şi teste atât la absolvire cât şi la intrare la facultate în limba în care şi-au făcut studiile.

  În al doilea rând, conform p.3 art.22 al Constituţiei Ucrainei la adoptarea noilor legi nu se permite îngustare conţinutului şi volumului de drepturi deja existente. De aceea nici actele normative ale instituţiilor (precum ordinile Ministrului învăţământului) nu pot să micşoreze volumul de drepturi deja existente.

  Şi cel mai important e că Ucraina devenind un stat independent a adoptat „Declaraţia de drepturi a naţionalităţilor Ucrainei”, în care se spune clar despre drepturile lingvistice a minorităţilor naţionale, inclusiv dreptul la învăţământ în limba maternă. De atât ceea ce intreprinde guvernul de azi în acest domeniu este îndreptat contra acestei Declaraţii, contra normelor constituţionale şi totodată contra normelor internaţionale şi a obligaţiunilor asumate de Ucraina prin semnarea Cartei Europene cu privire la limbile regionale şi minoritare, Convenţiei Cadru de protecţie a minorităţilor naţionale, Recomandărilor 1201 a Consiliului Europei, etc.

  Aşa ceva deloc nu este în stil european. Portocalii declară în întreaga Europă că sunt proeuropeni, dar prin acţiuni dau dovadă de un naţionalism din secolul XIX.”

  Deputatul roman Ion Popescu, a declarat că Partidul Regiunilor, din fracţiunea căruia face parte, este categoric contra politicii de asimilare a minorităţilor naţionale promovate de Ministerul învăţământului. „Trebiue să studiem pe deplin în şcoli limba ucraineană, totodată trebuie ca copiii să poate vorbi liber şi în alte limbi de conversaţie internaţională. Trebuie în acelaşi timp ca copiii noştri să aibă dreptul de a studia în limba maternă şi să dea examene în limba în care au învăţat.

  Iar funcţionarii care promovează asimilarea minorităţilor naţionale prin şcoli trebuie să ştie că mai degrabă sau mai târziu trebuie să răspundă pentru acţiunile lor, care pot fi calificate anticonstituţionale.”

  Reamintim ca in Ucraina traiesc peste jumatate de milion de romani in Maramuresul istoric (Transcarpatia), Nordul Bucovinei si Sudul Basarabiei (regiunea Odesa).

 2. Victor

  Cine sunt ei? Niste ingimfati cu aere de grandomani.
  Ce au facut ei? Nimic. S-au scarpinat la fund, au scris timpenii si cred ca homosexualismul va salva lumea.
  Care este rostul lor? De a nu face nimic, de a dezinforma masele, de a fi niste pioni mediocri in jocul cuiva.
  Ce reprezinta ei pentru mine? Un loc gol, deoarece ei nu au valoare adevarata, nu au opinie proprie si sunt facuti dupa un sablon unic: cel al proletarului rasculat cu aere de aristocrat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *