Adoptă un profesor și susține copiii nevoiași din localitatea TA

Împreună cu un grup de basarabeni migranți, am decis să pornim o inițiativă care să-i ajute atât pe copiii, cât și pe adulții nevoiași rămași acasă.

Cum a apărut și ce reprezintă inițiativă „Adoptă un profesor și susține copiii nevoiași din localitatea TA”?

Sunt Olga. Provin dintr-o familie săracă, unde tata consuma frecvent pahare cu vin, iar mama suferea de o boală cronică. Copil fiind, mi-a plăcut enorm cartea și școala. Însă nu pot susține că am avut suportul părinților sau profesorilor, pentru a-mi croi un viitor. Totuși, prin forțe proprii, prin muncă, am reușit să ajung la buget la Facultatea de Pedagogie.

Deși sunt o profesoară care a dezertat de pe meleagurile natale, apreciez munca și dăruirea profesorilor buni și dedicați, rămași acasă. Pasiunea pentru pedagogie, dragostea pentru copii și sărăcia din propria-mi copilărie, au inspirat inițiativa „Adoptă un profesor și susține copiii nevoiași din localitatea TA”.

Inițiativa a fost lansată de „Immigrant Family” și un grup de basarabeni stabiliți la Nürnberg, pe data de 23.06.2019, în cadrul evenimentului „Purtăm IA în GermanIA”. Oricine poate fi parte a acestei inițiative – fie în calitate de donator, fie – de beneficiar.

Cine vor fi beneficiarii proiectului?

Copii nevoiași din familii vulnerabile, care vor să învețe.

Profesori dedicați, care au un salariu mizer și merită a fi susținuți.

Donatorii, care vor avea satisfacție de la faptul că au făcut ceva important pentru viitorul țării lor, pentru că – binele se întoarce la bine. Mereu.

Cine poate contribui?

Orice persoană care se află sau nu pe teritoriul R. Moldova.

Cum poți contribui?

În fiecare localitate este cel puțin un asistent social și un profesor bun. Anume ei cunosc cine ar putea beneficia de acest proiect. În localitățile mici, oricine cunoaște aceste detalii importante. Așa că informator poate fi o rudă sau o vecină, sau și mai eficient ar fi, dacă am merge direct la școală, pentru a afla cine merită această susținere. Apoi, se va lua legătura cu persoanele responsabile și se vor discuta detaliile inițiativei. Suma care se va achita lunar profesorului poate fi negociată direct cu el. Achitarea ar putea fi efectuată prin transfer lunar sau trimestrial, sau cash.

Ce se va întâmpla cu donația?

Profesorul va efectua ore suplimentare cu un grup de copii nevoiași, care sunt dornici de a învăța, însă ai căror părinți nu își permit meditații. Pentru aceasta, orele vor fi achitate de către un donator sau mai mulți. Fiecare donator va contribui financiar cu suma care și-o permite, lunar.

Da, este o responsabilitate. Da, este inițiativa care, probabil, va scoate multă lume din zona de confort. Totuși, e ceva care va avea o răsunet imens asupra viitorului satului, țării și de ce nu? – a lumii în care trăim. Împreună putem face lucruri minunate!

PS: Baza legală și toate detaliile inițiativei nu sunt finalizate. Acceptăm orice idei pentru îmbunătățirea acestuia.

Olga Soltinschi, Germania

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *