Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   A început electorala

A început electorala

De câteva săptămâni, Voronin şi-a reluat deplasările prin teritoriu, pe care le stopase în vară, pe la 28 iulie. E o mică deosebire între statutul lui de atunci şi de acum, nu mai e şi preşedinte de stat, doar de partid. Dar sunt localităţi, în care este perceput încă la fel ca pe timpuri, unde maşin(ări)a de stat e pusă la dispoziţia întrunirilor electorale.

În raioanele cu preşedinţi comunişti o campanie ca cea din aprilie sau iulie 2009 este încă foarte posibilă. Şi interesul e mare. E poate mai mare interesul printre şefi de raion, comisari raionali de poliţie, procurori afiliaţi PCRM să se declanşeze o nouă campanie electorală decât printre actualii deputaţi comunişti. Pentru că deputaţii din coada listei parlamentare ar putea pierde un fotoliu de deputat, însă preşedinţii de raioane, comisarii şi acoliţii lor ar putea pierde „domeniul de activitate”.

Oricum, campania electorală a noii opoziţii parlamentare e în toi, cu vizite în raioane, cu conferinţe de presă şi reportaje uniopinie la televiziunile şi posturile de radio controlate de fosta putere politică. Concomitent, şi PPCD a ieşit cu o conferinţă de presă a câtorva din tre magnificii campaniei trecute, titulaţi în prezent ca  jurişti creştin-democraţi, dar şi cu alte declaraţii preluate în exclusivitate de Omega.

Potrivit legii, campaniile politice sunt un exerciţiu al democraţiei şi partidele politice nu pot fi oprite  să le organizeze oricât de des ar permite legislaţia. Dar cât de compatibile sunt dorinţele liderilor de partid de a răzbuna eşecul electoral anterior vs dorinţeşe alegătorilor de a avea un loc de muncă, un salariu la timp, o facultate fără mită sau nişte poliţişti care pot citi Declaraţia CEDO?

Distanţa dintre un lider de partid şi un alegător este astronomică. Liderul PCRM ar putea să mai piardă nişte locuri în eventualele viitoare alegeri, dar în nici un caz pe toate, şi nu acum – primul loc. De aceea, liderul ştie chiar diun startul acestei campanii că va avea fotoliu de deputat şi că între timp multitudinea de businessuri pornite de fiu le asigură un trai decent. Comuniştii din coada  listei, însă, ar putea pierde în eventuala electorală nu doar fotoliul de depuatat, dar şi poziţia într-un partid politic şi legătura cu „capul listei”.

Nu e secret că ochii tovarăşilor de partid, dar şi a foştilor tovarăşi de partid sunt pe ei acum. Nu e secret că aceştia sunt sfâşiaţi acum de propuneri, pe de o parte, şi ameninţări, de cealaltă. Dar cum să faci alegerea, când te vede „papa”?

În aceste zile, unul dintre posturile TV din SUA emite un serial intitulat „În căutarea corectitudinii politice”. Actorii, deghizaţi în oameni politici, se joacă de-a democraţia, manipularea, guvernarea. În Moldova, serialul a început cam în perioada aceasta, în anul trecut. Ar fi trebuit să se termine la începutul lunii aprilie, apoi în iulie. Următorul „The end” urma să fie azi, dar iar s-a amânat. Regizorilor le place jocul de-a „corectitudinea politică în interesul cetăţeanului”, aşa că serialul „Alegeri III” abia începe.

Alina Radu
alinaradu.zdg@gmail.com