Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   7% din familii trăiesc mai…

7% din familii trăiesc mai bine. Şi restul 93%?

La 15 mai întreaga lume a marcat Ziua Familei, care a fost instituită de ONU în 1993. Cu această ocazie speakerul Parlamentului, Adrian Candu, a postat pe pagina sa de Facebook poze cu cei trei copii ai săi şi cu soţia, semnând cu o singură frază: ”Vă mulţumesc pentru că sunteţi! #ziuafamiliei #familyday United Nations”. Copiii preşedintelui Parlamentului sunt frumoşi, bine îmbrăcaţi, arată fericiţi, alături de părinţi.

Şi Igor Dodon, preşedintele R.Moldova, etalează deseori poze cu cei trei copii ai săi. Sunt şi ei bine îmbrăcaţi, arată îngrijiţi şi iubiţi. Şi alţi politicieni îşi afişează deseori, cu mândrie, copiii. Copiii mici, mai ales când sunt curaţi, sătui şi odihniţi, arată bine negreşit, trezesc empatie şi optimism.

Ana avea 6 luni şi a venit pe lume într-o familie din Măcăreşti, Ungheni. La 15 mai, de Ziua Familiei, i-a fost săpată groapa, iar ea a fost pusă în sicriu. Cu o zi înainte fusese omorâtă în bătăi în propria familie. La 6 luni nu s-a putut apăra decât cu propria voce, dar tocmai vocea a provocat pumnii tatălui său. El ar fi spus că i-a tras pumni în cap pentru că Ana plângea.

La 15 mai, ca şi în fiecare zi, violenţa a fost marcată în mai multe familii din Moldova. La 15 mai nu s-a discutat public despre omoruri, violenţă, ignoranţă, alcoolism, sărăcie, despre neşansa unor copilaşi ca Ana de a se naşte în familii care se confruntă cu multiple dificultăţi. În familia Anei, din informaţiile post-mortem, aflăm că se făcea abuz de alcool, şi că agresorul avea probleme psihice.

Ironia sorţii a făcut ca tot la 15 mai 2017 să apară o altă ştire. Un medic psihiatru a fost deconspirat pentru că eliberase, contra plată, acte de confirmare a maladiilor psihice, unor infractori sănătoşi mental, pentru ca aceştia să scape de pedepse penale. Nu cunosc de ce cazuri anume o fi scăpat cumpărătorii de certificate psihiatrice, dar o fi fost şi din cei care au scăpat de condamnări pentru violenţa în familie. Pe de altă parte, tatăl Anei era în evidenţă psihiatrică, dar fapta pe care a comis-o dovedeşte că nu suportase nici pe departe tratamentul necesar. Pentru că n-o fi plătit psihiatrului?

La 15 mai nu am văzut un raport emis de o entitate guvernamentală, ce ar spune care este starea familiei în republica Moldova. Am văzut doar statistici: circa 30% dintre gospodăriile înregistrate au la întreţinere copii minori. Doar 7% dintre familii consideră că nivelul de trai faţă de anul precedent s-a îmbunătăţit. Şi ceilalţi 93%?

La 15 mai preşedintele Dodon a emis o felicitare familiilor, lăudându-se cu lansarea unei iniţiative legislative privind instituirea capitalului familial. ”Suma capitalului familial la naşterea primului copil este de 1,5 salarii medii pe economie pentru anul precedent, pentru al doilea copil – două salarii medii pe economie pentru anul precedent, iar pentru trei şi mai mulţi copii – trei salarii medii pe economie pentru anul precedent. Familia va avea dreptul să beneficieze de această prestaţie la împlinirea de către copil a vîrstei de 3 ani”. Galina Dodon nu a expus la 15 mai poze cu elefanţi roz şi familii sărace. Poate la 1 iunie.

Privesc iar datele statistice: ”veniturile gospodăriilor casnice cu copii sunt substanţial mai mici decît veniturile gospodăriilor fără copii. În medie, în anul 2015 veniturile disponibile ale gospodăriilor cu copii au constituit 1713,5 lei lunar pe o persoană. Pe măsura creşterii numărului de copii în gospodărie descreşte şi valoarea medie a veniturilor, până la 1164 lei în cazul celor cu 3 şi mai mulţi copii”.

Asta înseamnă că unui membru al familiei medii din Moldova îi revin 2 euro pe zi. Pentru toate: alimente, haine, încălţări, cărţi, rechizite, medicamente. Oare rămâne ceva pentru îngheţată, ciocolată, vizite la muzee, zoo, jucării? Vreau să văd poze cu parlamentari şi membri ai Guvernelor, în care pozează cu propriii copii şi scriu: ”Noi trăim fericiţi cu câte 1164 lei pe lună (55 eur). ! #ziuafamiliei #familyday United Nations”.

Aproape 25% dintre familii sunt monoparentale. Vă imaginaţi cât efort trebuie să depună un singur părinte ca să îşi crească copiii? În acest caz unui copil ar putea să îi revină mai puţin de 2 euro pe zi. Potrivit aceloraşi date statistice, doar un euro din cei doi pe care îi are un membru al familiei moldoveneşti pe zi, provine din câştiguri salariale. Celălalt euro provine din vânzarea produselor agricole sau – în proporţie de 22,3% – din transferuri de la persoanele plecate la munci în străinătate. Mii de familii sunt separate, pentru ca mamele, taţii, fraţii, surorile să muncească şi să trimită bani acasă.