Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   5 judecători

5 judecători

Erau ultimele ore ale serii de Ajun. Primeam telefoane de acasă şi tot eram informată câţi colindători au venit, ce-au cântat. Era momentul potrivit să ne rupem de toate poverile acestui an, să scriem în loc de acest editorial un „Crăciun Fericit!” şi să fugim – la colindători, la colindat.

Mă gândeam că nimic nu mai poate opri Ajunul, şi nici Crăciunul. Instalasem chiar o barieră în gânduri, şi pe cele despre bradul furat şi cadourile arestate le ghemuisem într-un colţ de emisferă, fără să le aloc prea mult spaţiu. Le acopeream cu idei despre faptul că brazi există mulţi, şi dulciuri – pentru fiecare.

Dar, gândurile de după barieră se tot înghesuiau, se tot înmulţeau, până au reuşit. Au rupt bariera. În frunte a ieşit unul proaspăt, cel despre Curtea Constituţională. Ieri, Curtea Constituţională a avizat negativ iniţiativa de modificare a Constituţiei prin excluderea sintagmei „contestarea sau defăimarea statului şi a poporului”.

Curtea Constituţională, cu votul a cinci judecători, a avizat negativ această iniţiativă făcând referinţă la caracterul suveran, independent şi unitar al statului, dar şi la diminuarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a garanţiilor acestora.

„Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie şi libertatea de a primi sau de a comunica informaţii ori idei fără amestecul autorităţilor publice şi fără a ţine seama de frontiere”, spune Art.10 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului (CEDO). Acum, cetăţenii Republicii Moldova nu pot face uz, fără riscuri, de drepturile şi libertăţile prevăzute în acest articol.

Acum riscurile la care se supun exponenţii gândirii libere şi militanţii pentru drepturile omului sunt, într-un fel, încurajate de Curtea Constituţională. Acum, oricine va critica acest stat – poate fi considerat un defăimător al acestuia şi va fi tras la răspundere juridică, implicit penală.

Statalitatea este o mare bubă a Republicii Moldova. Cu teritoriile contestate atât la Nistru cât şi la Prut, cu limba oficială neclară, cu imnul supus îndoielii, cu tricolorul calificat de cel mai înalt oficial din stat drept „drapel fascist”, cu migraţia care a atins cote imposibile, cu mii de oameni care renunţă la cetăţenie, cu zeci de mii care aplică pentru cetăţenia altor state, statalitatea este cel mai eşuat proiect al actualei conduceri.

Azi, o parte dintre oameni sărbătoresc Crăciunul. Oricine sărbătoreşte Crăciunul pe stil nou în R.Moldova poate fi considerat demolator al statalităţii, defăimător al acestui stat poliţienesc şi al poporului său mut. Până când primul dintre noi va demonstra la CEDO că de fapt Curtea Constituţională a contestat drepturile acestui popor.

Alina Radu