45 de ani de închisoare pentru judecători

Zilele trecute justiţia din R.Moldova a obţinut o mare victorie. Un judecător a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu suspendare. Şi chiar a fost dat afară din sistemul judecătoresc. Aţi mai auzit de judecători condamnaţi? Mai puţin. Dar de pedepse cu suspendare pentru demnitari publici? Foarte mult.

Judecătorul Valeriu Nichitov a fost condamnat (cu suspendare) pentru o fraudă gravă – fiind acuzat că a organizat o schemă de falsificare a cardurilor bancare prin care erau extrase mijloace financiare. Ce fel de justiţie făcea oare o persoană în mantie de judecător, care organiza, punea la cale şi se folosea de furturi din cardurile bancare? Pentru lămurirea statutului acestui judecător a fost nevoie de vreo 6 ani. Chiar dacă a ajuns în vizorul autorităţilor în 2006 pentru această fraudă, a fost eliberat din funcţie în 2012. Dar şi acum, decizia CSM de a-l elibera din funcţie se pare că nu e definitivă, căci urmează să fie susţinută de preşedintele Timofti.

Judecătorul Nichitov nu a cedat din prima. Nu a cedat nici acum, probabil. În toată această perioadă el a atacat toate hotărârile care l-au dezavantajat, şi a reuşit: este condamnat doar condiţionat, adică este liber.

Îşi mai aminteşte cineva de cei 7 moldoveni arestaţi în SUA pentru fraude similare cu carduri bancare? Şapte studenţi moldoveni, ajunşi în SUA la muncă prin intermediul programului “Work and Travel”, au fost arestaţi în SUA în 2010 pentru că ar fi fost implicaţi într-o schemă de fraude bancare. Aceşti tineri nu au fost calificaţi drept organizatori ai reţelei, aşa cum ar fi fost judecătorul Nichitov, ci drept nişte executanţi naivi ai unor trucuri bine organizate de altcineva. Pentru aceste acţiuni ale lui Lilian Adam, Marina Oprea, Cătălina Cortac, Dorin Codrean, Victoria Opincă, Ion Volosciuc procurorii americani au cerut câte 45 de ani de detenţie pentru fiecare!

Cine ştie ce mai fac acum Lilian, Marina, Cătălina, Dorin, Victoria, Ion şi ceilalţi tineri moldoveni? S-a interesat cineva de ei? A luptat cineva pentru ei? Şi dacă un student e condamnat la 45 de ani de închisoare pentru o asemenea fraudă în SUA, cât ar sta închis un judecător american dacă ar fi implicat în aşa ceva? Greu de imaginat, cunoscând că unele condamnări în sistemul american de justiţie cuprind sute de ani pentru o persoană.

De ce am făcut această paralelă între condamnarea unor studenţi şi a unui judecător? Ca să ne fie clare standardele de aplicare a pedepselor. Şi pentru că reformele în justiţia din Moldova au fost şi sunt susţinute financiar din fonduri americane. E posibil să preluăm şi standardele americane de egalitate în faţa unei instanţe, de vreme ce consumăm bani americani?

Ieri, în cadrul unei mese rotunde cu judecătorii, Mihai Poalelungi, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, a spus un banc care ar fi trebuit să aducă un accent încurajator. Se zice că în timpul operaţiunilor “Nopţile albe”, organizate de poliţia rutieră, nu mai sunt identificaţi judecători în stare de ebrietate. În lista eroilor nopţilor bahice cică rămân pe poziţii active poliţiştii, alte personaje publice, nu şi judecătorii. “Pentru că nu vor să îşi piardă locul de muncă şi indemnizaţiile”, ar fi fost explicaţia. Poate că asemenea raiduri trebuie făcute şi în judecătorii? Nu neapărat cu alcoolmetrul, ci cu coruptometrul?

Cu câteva luni în urmă, William H. Moser, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, a declarat într-un interviu pentru Ziarul de Gardă: “Cel mai bun semn de implementare corectă a reformei în justiţie este ca sistemul judiciar să devină mai transparent, să ofere cazuri rezolvate în baza legii într-un mod verificabil, să nu mai existe pârghii de coruptibilitate sau influenţă politică. În plus, etapele iniţiale ale implementării cu succes a reformelor ar trebui să implice concedieri, urmăriri penale şi condamnări (cu pedepse semnificative) ale membrilor corupţi ai sistemului judiciar. Acesta ar fi un semnal adecvat pentru populaţie că Guvernul R. Moldova intenţionează să adopte un grad de toleranţă zero faţă de corupţie”. Ştie Excelenţa Sa ce înseamnă “pedepse semnificative”. Probabil nu 5 ani cu suspendare, ci ceva mai aproape de 45 de ani în instituţii cu regim închis. Şi nu pentru o persoană, ci pentru mai multe.

Alina Radu

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

  1. matasaru2004

    nu este exclus ca in randurile judecatorilor din RM sunt si hoti ordinari de buzunare…

  2. neamul

    oare acel ARNAUT-jude in capitala cu bcastel si cantina la curte care figureaza dupa sotie-sa nu este un obiect de investigatie de catre procurori?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *