Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   40 de zile de la…

40 de zile de la moartea lui Andrei Brăguţă

La finele acestei săptămâni, se vor face 40 de zile de la moartea lui Andrei Brăguţă. Cazul morţii lui încă nu a fost elucidat, sistemul încă nu a spus clar cine l-a omorât şi ce pedepse sunt aplicate celor vinovaţi. Semnificaţia celor 40 de zile de la moarte, în religia ortodoxă, majoritară în R. Moldova, se axează pe un proces de judecată care i s-ar face sufletului răposatului cu decizia obligatorie luată în cea de-a 40-a zi de la moarte: dacă puterea divină stabileşte că a fost vinovat, îl aruncă în iad, dacă nu – îl transferă în rai.

Chiar dacă preoţii prietenesc mult cu puterea politică şi administrativă, inclusiv cu poliţia şi cu justiţia, nu am văzut un efort al clericilor pentru a solicita triumful legii şi al dreptei judecăţi pentru Andrei Brăguţă. Oare judecata de apoi o fi mai importantă decât justiţia în timpul vieţii?

În numărul trecut ZdG a publicat istoria sfâşietoare a Eugeniei Furtună, care a trăit cea mai mare tragedie pe care o poate trăi o mamă: într-un accident rutier în 2009 i-au fost omorâţi fiica, ginerele, nepotul. A rămas să crească nepoţica orfană, dar cu ce efort? Injustiţia cauzată de un criminal la volan, care i-a luat micuţei orfane părinţii, frăţiorul şi sensul deplin al unei copilării fericite, a fost amplificată de injustiţia contactelor cu organele de drept. Statul este obligat să restabilească sensul justiţiei pentru acest copil şi bunicii ei îndureraţi, dar ceea ce s-a întâmplat în cei 10 ani care au urmat după ce au îngropat cele 3 sicrie a fost să înghită venin cu polonicul, pe care l-a turnat non-stop sistemul.

Pentru uciderea copiilor şi a unui nepot, pentru faptul că trebuie să crească un minor traumatizat, Eugenia Furtună a primit, pe hârtie, prin decizia judecăţii, 500000 de lei. Ar fi azi sub 25000 de euro. Adică câte un 8000 de euro de mort. E mult? E puţin? Ar fi minunat să se pronunțe asupra acestui preţ oferit contra a trei vieţi dintr-o singură familie – cei care aplică legea, însă doar după un exerciţiu sinistru, în care şi-ar imagina că e un preţ pentru cei dragi ai lor.

Viaţa a doi părinţi tineri cu copil minor nu are niciun preţ în Moldova. Pentru că cei 500000 de lei stabiliţi de instanţă în 2011 nu au fost plătiţi niciodată. Ceea ce au primit bunica şi fetiţa rămasă în viaţă au fost nişte bani pe care infractorul i-a obţinut după ce ar fi vândut maşina cu care a comis omorul. Deci grămada de fiare pline de sângele celor 3 nevinovaţi a ajuns, sub o formă, tot la cei pătimiţi. Dar justiţia nu a mai ajuns la ei.

Condamnatul de triplu omor a obţinut 9 ani de închisoare, dar nu a stat prea mult la penitenciar, solicitând să fie eliberat pentru a munci să achite bani orfanei. De eliberat a fost eliberat, dar banii nu au mai ajuns în contul stabilit de lege. Aşa, de 10 ani, Eugenia Furtună mai cheltuie din sărăcia şi necazul său ca să bată drumuri pe la autorităţi, pe la executori judiciari, dar nimeni nu i-a mai făcut dreptate. Poate doar judecata de apoi?

Sentimentul de injustiţie şi frică faţă de sistem, mai ales frică de poliţie şi justiţie, adică de posibilele abuzuri sau inacţiuni ale acestor instituţii, creşte în fiecare zi, şi asemenea cazuri alimentează cel mai mult neîncrederea şi chiar teama că poliţiştii, procurorii, judecătorii, executorii judiciari vor acţiona împotriva drepturilor omului, în interesul unor scheme de corupţie sau de interese politice. Când şi cum se va curăţa acest sistem de oprobriul public? Poate la judecata de apoi?

Zilele trecute am văzut un anunţ interesant pe pagina web a unei secţii de poliţie din Massachusetts, SUA. Era anunţat în căutare un bărbat, care, cu 2 zile mai devreme, atacase un… câine. Da, localnicii au telefonat la poliţie şi au chemat ajutor, deoarece un bărbat cu un cuţit striga şi ameninţa că taie câinele. A rănit câinele şi chiar pe stăpâna sa. Poliţia a ajuns la faţa locului când infractorul nu mai era, a solicitat serviciul veterinar să salveze câinele, s-a asigurat că stăpâna câinelui e şi ea în siguranţă, apoi a făcut dosar, a identificat agresorul şi l-a anunţat în căutare, sub acuzaţia de „comportament agresiv împotriva animalelor”.

Oare cine va anunţa în căutare sistemul de drept din Moldova pentru comportament agresiv împotriva oamenilor? Şi cât de apoi va fi judecata asupra lui?