Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   20 kg de droguri ridicate…

20 kg de droguri ridicate ieri. Dar unde-s cele 200 de kg?

Ieri, nu au mai existat alte teme de presă decât cele 170 de percheziţii în urma cărora au fost capturate cantităţi impresionante de droguri, 19 suspecţi fiind reţinuţi. Nu este o noutate pentru nimeni că drogurile sunt o afacere prosperă în R. Moldova şi acest lucru se întâmplă de ani de zile.

Acum câteva luni, în iunie, poliţiştii reţineau 10 persoane, cel mai tânăr suspect având 21 de ani. Au fost reţinuţi în flagrant, pe când vindeau droguri. În urma percheziţiilor, fuseseră descoperite 2 kg de substanţă vegetală uscată, presupus marijuana, 37 de tufe verzi de cânepă, sume impresionante de bani, paşapoarte şi buletine ale persoanelor terţe, telefoane mobile…

Şi în august a avut loc o reţinere spectaculoasă. Un tânăr, deţinător al titlului „Mister World Moldova 2016”, a fost reţinut pe când vindea ecstasy prin cluburile de noapte din Chişinău. În cadrul aceleiaşi operaţiuni mai fuseseră reţinute trei persoane, iar oamenii legii anunţau că reţeaua ar fi fost coordonată de un fost angajat al poliţiei speciale, care asigura paza comercianţilor de stupefiante, fără a preciza dacă şi acesta a ajuns în custodia poliţiei.

Operaţiuni similare au continuat şi în septembrie. De astă dată – la Soroca, unde într-o singură zi fuseseră reţinute 14 persoane, presupus implicate în afaceri cu droguri.

În urma percheziţiilor, 50 la număr, din casele şi automobilele suspecţilor fuseseră ridicate peste 20 kg de marijuană, 1 kg de haşiş, pastile psihotrope, arme, cartuşe de vânătoare, o grenadă fumigenă şi telefoane mobile.

După aceste reţineri, nu au mai urmat comunicate despre evoluţia dosarelor sau despre statutul figuranţilor.

Captura de ieri, însă, pare cea mai impresionantă dintre cele înregistrate în ultimul timp. Potrivit PG, în total, de la cei 19 suspecţi reţinuţi, au fost ridicate 20 kg de diverse tipuri de droguri, arme de foc, cartuşe de luptă, dar şi sume mari de bani. Cele mai „valoroase” fiind, totuşi, drogurile. Potrivit estimărilor poliţiei, acestea ar costa circa 8,5 milioane de lei. Am urmărit secvenţe video operative, din timpul reţinerilor. Cei încătuşaţi de poliţişti sunt în mare parte nişte tineri cu aspect modern. Cineva dintre aceştia recunoştea că ar fi adus pastilele stupefiante de peste hotare, că ar fi plătit pentru ele acolo vreo 2500 de euro… Dar cum a traversat frontiera? Cum a intrat cu ele în R. Moldova?

Aşa cum în video erau prezentate doar secvenţe de la reţineri, s-ar putea ca întrebări similare să apară şi în alte cazuri legate de cele 20 kg de stupefiante. Cum e posibil ca în automobile, prin locuinţe, prin cluburi de noapte sau chiar prin magazine alimentare să fie comercializate nestingherit droguri? Cum e posibil ca drogurile să fie vândute, ca o mobilă sau ca un set de lenjerie de pat pe reţele de internet? Cum e posibil să fie elaborate „scheme” în care figurează 170 de locaţii şi nimeni, ani la rând, să nu le perturbeze activitatea?

Vă spun cum. Nu este o noutate că dintotdeauna drogurile erau crescute, importate şi comercializate sub acoperirea reprezentanţilor instituţiilor de stat. Persoane cu funcţii importante în MAI, SIS sau PG îşi fortificau poziţiile şi „bunăstarea”, acordând „protecţie” traficanţilor şi comercianţilor de droguri. Dosarul celor 200 kg de heroină, reţinute în aprilie 2008, demonstra implicarea instituţiilor de forţă în traficul de droguri pe teritoriul R. Moldova. Dosarul a fost tergiversat pe parcursul mai multor ani. Au existat şi nişte condamnări, dar şi nişte promisiuni că cele 200 kg de heroină, păstrate într-un depozit la SIS, vor fi incinerate în public, în prezenţa presei, atunci când instanţa va pronunţa o sentinţă irevocabilă în acest caz. Sentinţe au fost pronunţate. Mai multe. Cei reţinuţi atunci se află de mult în libertate, iar cele 200 kg de heroină aşa şi nu au fost incinerate în public. Să fim serioşi, cine ar da foc la 10 milioane de euro, valoarea estimativă a drogurilor reţinute în 2008?