«Zarniţa» se amână?

Îţi dau să faci un cerc cu bicicleta dacă îmi spui cine o să biruie mâine la «Zarniţă»*. Da de unde să ştiu eu de azi cine o să biruie mâine? Te faci prost. Învingătorul se stabileşte dinainte, aşa e în Uniunea Sovietică. Azi se decide cine va birui, iar mâine pur şi simplu va avea loc «Zarniţa».

Acest dialog a avut loc în satul meu, lângă portiţa noastră, între doi colegi de clasă, cu vreo 30 de ani în urmă. Am revenit de sute de ori în gând la acest dialog pe parcursul acestor decenii. Întâi, mi-am amintit de el a doua zi după ce s-a terminat «Zarniţa». Atunci am avut senzaţia că în realitate a biruit o echipă, iar diploma roşie cu poza lui Lenin a fost înmânată altei echipe. Ulterior, vai de mine, de câte ori am văzut că oamenii votează pentru unul, dar fotoliul e ocupat de altul.

Ieri, mi-am amintit iar de dialogul cu «Zarniţa». Era pe când îl ascultam pe Mark Tkaciuk cum povestea că Iordan nu e membru PCRM. Tkaciuk a spus asta după ce Iordan a tulburat nu doar «Apele Moldovei» cu comportamentul său într-un grup nud. De parcă în poziţia aceasta (nu de nud, de şef al Agenţiei de Stat «Apele Moldovei») l-ar fi ales poporul, sau ar fi ajuns prin concurs liber şi deschis în această funcţie publică. Nu, Iordan e un produs sută la sută comunist şi a ajuns acolo doar pentru că făcea nudism de partid. Deci, Mark Tkaciuk, ca la «Zarniţă», ştie că partidul l-a ales, dar se face că e pe voinţa poporului.

Azi, joi, totul trebuie să fie clar cu alegerile. Dar eu încă nu ştiu de acest lucru pentru că scriu aceste rânduri marţi. Acum, marţi, nu prea mă gândesc la rezultate, pentru că în cap mi-a intrat o altă frază: «Comuniştii ştiu să piardă alegerile, atunci când au pierdut Chişinăul, ei nu au dat foc la Primărie». Aşa cum e marţi, îmi miroase a foc de la ziua de joi. Comuniştii au dat foc şi tatălui lui Pavlik Morozov, dacă liderul politic a vrut asta, dar au făcut-o cu mâna lui Pavlik.

Tare vreau ca noi astăzi să nu ne lăsăm provocaţi sau ademeniţi de oameni cu pietre, cu bastoane, raşi pe cap. Tare aş vrea ca noi astăzi să nu îi lăsăm pe comunişti să îşi facă şi să biruie la «Zarniţă».

Alina RADU

* «Zarniţa» a fost un joc militar pentru elevii din Uniunea Sovietică.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *