ZdG la Muzeul Presei din Amsterdam

Astăzi, la Muzeul Presei din Amsterdam este inaugurată expoziţia “RePRESSion”, care a fost organizată de către o echipă de tineri jurnalişti din Olanda după ce au vizitat Moldova în vara anului 2009. O parte din expoziţie este dedicată Ziarului de Gardă, iar evenimentul este susţinut şi de o dezbatere asupra situaţiei presei din Moldova, unde va fi prezentat şi un raport în baza ZDG.

Freek Jansen, redactorul-şef al Revistei “Cul” din Amsterdam, ne-a spus că în preajma acestei expoziţii a fost lansat şi un număr special al revistei, dedicat R. Moldova şi situaţiei presei de la noi. Freek, împreună cu o echipă de tineri jurnalişti din Olanda, au decis să desfăşoare acest proiect special dedicat Moldovei, după ce au cunoscut, din presa străină, ce s-a întâmplat în Moldova în luna aprilie. Ei au venit la Chişinău, au vizitat mai multe redacţii, dar şi diverse localităţi ale R.Moldova, unde au discutat cu oamenii.

La întoarcere, reporterii au înţeles că deţin materiale care depăşesc limita unui număr de revistă, de aceea au decis să organizeze o expoziţie specială la Muzeul Presei din Amsterdam, şi o conferinţă de dezbateri asupra situaţiei presei din această zonă.

Tinerii olandezi încearcă să explice societăţii civile din Olanda despre condiţiile în care a activat presa din Moldova în ultimii ani, despre inaccesul la informaţii, despre intransparenţa guvernării, despre atitudinea autorităţilor publice faţă de ziarele catalogate “de opoziţie”, despre injustiţie, presă de partid şi despre exerciţiul complicat al presei independente din aprilie 2009, când zeci de jurnalişti au fost maltrataţi de poliţie în timp ce reporterii erau în exerciţiul funcţiunii. Denumirea expoziţiei este sugestivă în acest sens: “RePRESSion”.

Expoziţia conţine imagini din redacţia ZdG, dar şi numere de ziar, şi un scurt documentar realizat aici. În cadrul conferinţei, redacţia va fi reprezentată de Onno Sinke, unul dintre stagiarii străini pe care i-a găzduit redacţia noastră pe parcursul ultimilor ani. Onno este din Olanda şi a petrecut câteva săptămâni în redacţia noastră, făcând primii paşi în lumea jurnalismului. Astăzi Onno va relata audienţei olandeze despre experienţa sa mediatică în R. Moldova şi despre activitatea echipei ZdG.

Luni organizatorii expoziţiei ne-au informat că biletele pentru evenimentul de azi erau deja vândute.

ZdG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *