Unirea cu Europa, prin artă

În perioada 13 septembrie – 3 octombrie 2010, în incinta Galeriei Alianţei Franceze din Chişinău se desfăşoară expoziţia internaţională “Eurointegrare prin Artă”. În cadrul proiectului lansat de Asociaţia ARS DOR cu suportul UNESCO, artişti plastici din Moldova, România, Ucraina, Georgia şi Letonia – ambasadori ai eurointegrării prin artă – şi-au exprimat propria viziune cu privire la importanţa culturii în procesul de integrare europeană. 

292-expo1Autor: Vlad Lozovanu, Chişinău, R. Moldova:

“Consider că Eurointegrarea poate avea loc doar prin cunoaşterea şi aprecierea culturii fiecărei naţiuni europene, văzută prin prisma istorică, studiată separat, dar şi prin comparaţie cu alte  culturi europene care formează integralul monolit cultural”.

 

 

 

 

 

292-expo2Autor: Laurenţiu Dimişca, Cluj-Napoca, România:

“Arta vizuală este un  excelent mijloc de comunicare, care este pe înţelesul tuturor naţiunilor. Ea nu are rasă şi nu poate fi oprită de graniţe. Un artist poate reprezenta prin intermediul artei sale întreaga naţiune şi poate crea o imagine a acesteia. În cadrul proiectului «Eurointegrarea prin artă», m-am gândir la o zi când Uniunea Europeană va avea atât de multe ţări-membre încât culoarea galbenă va domina pe steagul albastru al Europei”.

 

 

 

 

 

292-expo3Autor: Iren Rubel, Odessa, Ukraina:

“În cadrul proiectului au lucrat artişti din cinci ţări pentru a prezenta publicului larg mesajele lor despre integrarea europeană. Acest lucru ne ghidează să înţelegem mai profund şi să respectăm culturile altor ţări europene. Consider că anume expoziţiile comune, comunicarea şi alte evenimente culturale vor contribui la o eurointegrare reuşită”.Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *